Ads

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα κάλεσε τους υποστηρικτές της να πραγματοποιήσουν την Παρασκευή «πορεία εκατομμυρίων» προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη βίαιη καταστολή των πρόσφατων διαδηλώσεων από τις δυνάμεις ασφαλείας, που είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Στο μεταξύ, τηλεφωνική συνομιλία για τις δραματικές εξελίξεις στη χώρα θα έχουν η Άγνκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ.

Ο αριθμός των νεκρών από τις αιματηρές συγκρούσεις στην Αίγυπτο μεταξύ των υποστηρικτών του πρώην προέδρου Μόρσι και των δυνάμεων ασφαλείας, ξεπέρασε τους 600, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Υγείας, ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 638, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ενώ ο αριθμός των τραυματιών έχει ξεπεράσει τους 4.000.

Ads

«Παρά τον πόνο και τη θλίψη για την απώλεια τόσων ζωών, οι πρόσφατες εγκληματικές πράξεις έχουν ενισχύσει την αποφασιστικότητά μας να δοθεί ένα τέλος», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Μουσουλμανική Αδελφότητα, καλώντας σε πορεία την Παρασκευή. 

image

Όπως μετέδωσε η αιγυπτιακή τηλεόραση, εκατοντάδες υποστηρικτές του ανατραπέντα προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι εισέβαλαν νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης σε δύο κυβερνητικά κτίρια στο Κάιρο.Οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στα κτίρια, όπου εδράζεται ο κυβερνήτης και οι αρχές της επαρχίας της Γκίζας.

image

Στην Αλεξάνδρεια, εκατοντάδες υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων πραγματοποίησαν πορεία για να διαμαρτυρηθούν για τη βίαιη διάλυση των καταυλισμών διαμαρτυρίας που είχαν στήσει στο Κάιρο καθώς και τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων. «Θα επιστρέψουμε ξανά για χάρη των μαρτύρων μας», φώναζαν οι διαδηλωτές. Πολλοί κρατούσαν φωτογραφίες του ηγέτη τους και ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Διαβάστε επίσης: 
Αίγυπτος: Νέες συγκρούσεις στο Κάιρο – Πορεία στην Αλεξάνδρεια
Οι ΗΠΑ ακυρώνουν στρατιωτική άσκηση με την Αιγυπτο
ΟΗΕ: Να διεξαχθεί έρευνα για τις αστυνομικές επιχειρήσεις

Σε κυβερνητική ανακοίνωση που εκδόθηκε υποστηρίζεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη «ένα εγκληματικό σχέδιο για να καταστραφούν οι πυλώνες του αιγυπτιακού κράτους», ενώ επισημαίνεται ότι η μεταβατική κυβέρνηση που υποστηρίζει ο στρατός επιζητεί μια «συνεκτική πολιτική διαδικασία», ανοικτή σε όποιον δεν ενέχεται στη βία. Η κυβέρνηση ωστόσο δηλώνει πως «είναι αποφασισμένη να καταπολεμήσει τις τρομοκρατικές πράξεις» από μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Νωρίτερα την Πέμπτη, και το κίνημα Ταμαρούντ, το οποίο είχε πάρει ενεργό μέρος στις διαδηλώσεις εναντίον του Μόρσι που κατέληξαν στην επέμβαση του στρατού, είχε καλέσει σε δημιουργία ομάδων πολιτών για τη διαφύλαξη της δημόσιας και της ιδιωτικής περιουσίας στους δρόμους της Αιγύπτου. 

Ηγετικά στελέχη των ισλαμιστών ανάμεσα στους νεκρούς

Εκπρόσωπος των Αδελφών Μουσουλμάνων ανέφερε στο Reuters την Πέμπτη ότι ανάμεσα σε αυτούς που πυροβολήθηκαν στην επέμβαση της Τετάρτης βρίσκονταν και δύο ανώτατα στελέχη των ισλαμιστών. «Εξ όσων γνωρίζω, δεν είναι νεκροί» είπε, δηλώνοντας επίσης ότι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι δεν ξέρουν πού βρίσκονται όλα τα ηγετικά τους στελέχη. Η στάση που κράτησε ο εκπρόσωπος δείχνει πως, προς το παρόν, οι ισλαμιστές δεν είναι πρόθυμοι να υποχωρήσουν: Η επέμβαση «σημαίνει ότι η οργή έχει ξεφύγει πλέον από κάθε έλεγχο», είπε, λέγοντας πως ο διάλογος πρέπει να γίνει στη βάση της συνταγματικής νομιμότητας. Για τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, αυτό σήμαινε, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, αποκατάσταση του Μόρσι στην προεδρία -όρος που δεν πρόκειται να δεχθεί η μεταβατική κυβέρνηση.Ο εκπρόσωπος αναγνώρισε ότι η επέμβαση της Τετάρτης επέφερε «ισχυρό πλήγμα» στη λεγόμενη συμμαχία εναντίον του πραξικοπήματος («ομπρέλα» ομάδων υπέρ του Μόρσι, με κυρίαρχους τους Αδελφούς Μουσουλμάνους) λέγοντας πως ο κεντρικός συντονισμός ουσιαστικά χάθηκε.

Διεθνείς Αντιδράσεις

O κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο δήλωσε σήμερα πως η γερμανική κυβέρνηση “καταδικάζει κατηγορηματικά τη βία” στην Αίγυπτο και καλεί όλα τα μέρη να διαπραγματευθούν. “Μόνο μια καλή λύση υπάρχει, είναι αυτή την οποία προτείνουμε, είναι η επιστροφή στις συνομιλίες” δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ. Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε εξάλλου πως η χώρα επέκτεινε την προειδοποίηση που απευθύνει προς τους ταξιδιώτες στην Αίγυπτο και τους καλεί τώρα να αποφεύγουν και τα τουριστικά θέρετρα στην Ερυθρά Θάλασσα.

Την Παρασκευή, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στην Αίγυπτο να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν ώστε να εκτονωθεί η κρίση και τόνισε ότι ακραίες οργανώσεις ενδεχομένως να εκμεταλλευτούν την κλιμάκωση της έντασης στη χώρα. «Δεδομένου ότι η Αίγυπτος είναι ο εγγυητής της ειρήνης στην περιοχή, είναι ακόμη πιο ανησυχητικό. Πρέπει να υπάρξει απόλυτη αυτοσυγκράτηση, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος εξτρεμιστικές οργανώσεις να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και αυτό θα ήταν υπερβολικά σοβαρό», δήλωσε ο Λοράν Φαμπιούς στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Την ίδια ημέρα ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επανεξετάσει τα προγράμματα βοηθείας προς την Αίγυπτο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να μην παράσχει υποστήριξη στο Κάιρο, μετά τα πρόσφατα αιματηρά επεισόδια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν τους πολίτες της που έχουν επισκεφτεί την Αίγυπτο να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα. Η Τουρκία ανακάλεσε τον πρέσβη της για διαβουλεύσεις και η Αίγυπτος έκανε το ίδιο με τον πρεσβευτής της στην Άγκυρα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε τα βίαια επεισόδια και κάλεσε όλες τις πλευρές επιδείξουν αυτοσυγκράτηση ώστε να σταματήσουν οι εχθροπραξίες. «Τα μέλη του Συμβουλίου συμφωνούν ότι είναι σημαντικό να δοθεί ένα τέλος στα βίαια επεισόδια στην Αίγυπτο και ότι τα κόμματα πρέπει να επιδείξουν απαράμιλλη αυτοσυγκράτηση», δήλωσε στους δημοσιογράφους η πρέσβειρα της Αργεντινής στον ΟΗΕ, Μαρία Κριστίνα Περσιβάλ, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το 15μελες Συμβούλιο Ασφαλείας ενημερώθηκε για την κατάσταση στην Αίγυπτο κεκλεισμένων των θυρών, από τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Γιαν Έλιασον«Τα μέλη του Συμβουλίου εξέφρασαν τη θλίψη τους για τα θύματα και τους θανάτους τόσων πολλών ατόμων», δήλωσε η Περσιβάλ, η οποία είναι πρόεδρος του Συμβουλίου για το μήνα Αύγουστο. «Τα μέλη συμφώνησαν ότι πρέπει να σταματήσει η βία και να προωθηθεί η εθνική συμφιλίωση».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, είχε κάνει νωρίτερα έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεδριάσει άμεσα σχετικά με την –όπως την χαρακτήρισε- «σφαγή» στην Αίγυπτο, ενώ κατηγόρησε τα δυτικά κράτη ότι απέτυχαν να σταματήσουν την αιματοχυσία.

Ο νέος πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Χασάν Ροχανί κάλεσε την Πέμπτη τις αρχές της Αιγύπτου να σταματήσουν την καταστολή των λαϊκών μαζών. «Ο σπουδαίος λαός της Αιγύπτου είναι ένας μέγας λαός που επιδιώκει την ελευθερία. Ο δρόμος του λαού είναι ο δρόμος της δημοκρατίας και του Ισλάμ. Ο καθένας σε όλο τον κόσμο οφείλει να σέβεται τις επιθυμίες του αιγυπτιακού λαού», είπε ο Ροχανί στο ιρανικό κοινοβούλιο, που συνεδρίαζε για να εγκρίνει ή να απορρίψει σε χωριστές ψηφοφορίες τα πρόσωπα που διόρισε στην κυβέρνησή του ο νέος πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Επικοινωνία Βενιζέλου με Πατριάρχη Αφρικής

Με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρο επικοινώνησε τηλεφωνικά την Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, εν μέσω των πολύνεκρων ταραχών που έχουν αδράξει τη βορειοαφρικανική χώρα.

Ο Πατριάρχης ενημέρωσε τον κ. Βενιζέλο πως οι ναοί και τα ιδρύματα του Πατριαρχείου στην Αίγυπτο είναι ασφαλή. Σημειώνεται πως στο πλαίσιο των συγκρούσεων την Τετάρτη, οπαδοί του ανατραπέντα ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι πυρπόλησαν τουλάχιστον τρεις κόπτικες εκκλησίες στο νότιο τμήμα της Αιγύπτου.

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσφέρει κάθε αναγκαία βοήθεια στο Πατριαρχείο και την ελληνική κοινότητα.

Παράλληλα, σε «πλήρη ετοιμότητα» βρίσκονται τα γενικά προξενεία της Ελλάδας στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια, ενώ ο έλληνας πρέσβης διέκοψε την άδειά του και επιστρέφει άμεσα στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
 

Tweets about “#egypt”