Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, υποστήριξε με συντριπτική πλειοψηφία το αίτημα των Παλαιστινίων για ένταξή τους, ως πλήρες μέλος, στον Οργανισμό.

Ads

Το ψήφισμα που αναγνωρίζει ότι οι Παλαιστίνιοι πληρούν τα κριτήρια για να γίνουν μέλος και θα έπρεπε «να ενταχθούν στον Οργανισμό», δίνοντάς τους και ορισμένα πρόσθετα δικαιώματα ως «παρατηρητές», συγκέντρωσε 143 ψήφους υπέρ, 9 κατά και 25 αποχές. Μεταξύ των εννέα που το καταψήφισαν ήταν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Η Γενική Συνέλευση επιστρέφει έτσι το αίτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας και συνιστά «να επανεξετάσει το θέμα ευνοϊκά».

«Θέλουμε ειρήνη, θέλουμε ελευθερία», είπε ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ριγιάντ Μανσούρ πριν από την ψηφοφορία.

Ads

«Μια θετική ψήφος είναι ψήφος υπέρ της παλαιστινιακής ύπαρξης, όχι εναντίον οποιουδήποτε κράτους (…) Είναι μια επένδυση στην ειρήνη. Το να ψηφίσετε ναι είναι το σωστό», είπε, με τις δηλώσεις του να χειροκροτούνται από τους παριστάμενους.

Πρεσβευτής του Ισραήλ: «Ντροπή σας…μισείτε τους Εβραίους»

«Εφόσον πολλοί από εσάς “μισείτε τους Εβραίους” δεν σας νοιάζει πραγματικά που οι Παλαιστίνιοι δεν είναι “ειρηνόφιλοι”», σχολίασε ο πρεσβευτής του Ισραήλ Γκιλάντ Ερντάν. Κατηγόρησε μάλιστα τη Γενική Συνέλευση ότι «έσκισε» τον Χάρτη του ΟΗΕ και χρησιμοποίησε έναν μικρό καταστροφέα εγγράφων για να σκίσει ένα αντίτυπό του ενώ βρισκόταν στο βήμα. «Ντροπή σας», πρόσθεσε.

Ο πρεσβευτής είχε δηλώσει την Δευτέρα ότι, εάν εγκριθεί η πρόταση, αναμένει από τις ΗΠΑ να διακόψουν τη χρηματόδοτηση του ΟΗΕ και τον θεσμών του, βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας.

 

 

Παράλληλα, και ο υπουργός εξωτερικών του Ισραήλ  Ισραέλ Κατζ σχολίασε το ψήφισμα λέγοντας πως «η παράλογη απόφαση που ελήφθη σήμερα στη Γενική Συνέλευση επισημαίνει τη δομική προκατάληψη των Ηνωμένων Εθνών και τους λόγους για τους οποίους, υπό την ηγεσία του γενικού γραμματέα (Αντόνιο) Γκουτέρες, μετατράπηκαν σε έναν άσχετο θεσμό»

Ετοιμάζουν βέτο οι ΗΠΑ

Το αίτημα για να γίνει μια χώρα πλήρες μέλος πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας και κατόπιν από τη Γενική Συνέλευση. Εάν η πρόταση επιστρέψει και πάλι στο Συμβούλιο, είναι πιθανό ότι θα έχει την ίδια μοίρα: το βέτο των ΗΠΑ.

«Το Συμβούλιο πρέπει να ανταποκριθεί στη βούληση της διεθνούς κοινότητας», είπε ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ Αμπουσαχάμπ πριν από την ψηφοφορία.

Με το σημερινό ψήφισμα δίνονται ορισμένα προνόμια στους Παλαιστίνιους, που θα ισχύσουν από τον Σεπτέμβριο του 2024, όπως μια έδρα μεταξύ των μελών του ΟΗΕ στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης. Δεν θα έχουν όμως δικαίωμα ψήφου.