Μετά την ίδρυση του «ισλαμικού χαλιφάτου» στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχό τους στη Συρία και το Ιράκ, οι τζιχαντιστές του ΙΚΙΛ ανακοίνωσαν ότι διαρρηγνύουν την αγγλογαλλική συμφωνία του 1916 για τον καταμερισμό των ζωνών επιρροής στην Μέση Ανατολή μετά την διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Σύμφωνα με βίντεο που ανήρτησαν στο διαδίκτυο με τίτλο «Τέλος της Σάικς-Πικό» (σ.σ.: η συμφωνία του 1916), εκπρόσωπος του ΙΚΙΛ μπροστά σε συνοριακό πέρασμα μεταξύ Συρίας και Ιράκ, δήλωσε ότι «αυτά δεν είναι τα μόνα σύνορα που θα διαρρήξουμε, θα διαρρήξουμε και άλλα σύνορα» αναφερόμενος στο Λίβανο και την Ιορδανία. 

Ads

Υπενθυμίζεται ότι με ηχητικό μήνυμα στο Διαδίκτυο, κατά την πρώτη ημέρα του ραμαζανιού, το ΙΚΙΛ, το οποίο στο εξής ονομάζεται «Ισλαμικό Κράτος» για να απαλειφθεί κάθε γεωγραφικός προσδιορισμός, όρισε το ηγέτη του Αμπού Μπακρ Αλ-Μπαγκντάντι «χαλίφη» και κατά συνέπεια «ηγέτη των μουσουλμάνων» σε ολόκληρο τον κόσμο. Από τον θάνατο του Μωάμεθ, ο χαλίφης είναι ο διάδοχος του προφήτη και «εμίρης των πιστών» του μουσουλμανικού κόσμου. Το καθεστώς αυτό εξέλιπε μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στο ηχητικό του μήνυμα, ο Αμπού Μοχάμαντ Αλ Αντνάνι, εκπρόσωπος του ΙΚΙΛ, εξηγεί ότι το χαλιφάτο εκτείνεται από το Χαλέπι στη Συρία μέχρι την επαρχία Ντιγιάλα του ανατολικού Ιράκ.

«Είναι η πιο σημαντική εξέλιξη του διεθνούς τζιχάντ από την 11η Σεπτεμβρίου 2001», δήλωσε ο Τσαρλς Λίστερ, του ινστιτούτου Brookings Doha, που πρόσθεσε ότι «η εξέλιξη μπορεί να σημάνει μία νέα εποχή του διακρατικού τζιχαντισμού και αποτελεί πραγματικό κίνδυνο για την Αλ Κάιντα και την ηγεσία της». Σήμερα επίσης, ο εκπρόσωπος του ιρακινού στρατού ανακοίνωσε ότι το «ισλαμικό χαλιφάτο» αποτελεί απειλή για όλους στην περιοχή. «Πιστεύω ότι όλες οι χώρες, όταν θα διαβάσουν τη διακήρυξη, θα αλλάξουν τη στάση τους, διότι διατάσσει σε όλους υπακοή», είπε.

Διαβάστε επίσης:

Στη Συρία, όπου οι δυνάμεις του ΙΚΙΛ, συγκρούονται και με τους πρώην συμμάχους τους, οι οποίοι εξεγέρθηκαν απέναντι στις ωμότητες και τις ηγεμονικές του τάσεις, το «Ισλαμικό Κράτος» έχει ορίσει την Ράκα «πρωτεύουσα» και έχει καταλάβει μεγάλο τμήμα της επαρχίας Ντέιρ Εζόρ, καθώς και στρατηγικά σημεία της επαρχίας του Χαλεπίου. Στο Ιράκ, όπου έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη πρώην αξιωματούχων του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, σαλαφιστικών ομάδων και ορισμένων σουνιτικών φυλών, το ΙΚΙΛ έχει εδραιώσει τη θέση του από τον Ιανουάριο στην επαρχία Αλ Ανμπαρ (δυτικό Ιράκ) και κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων έχει καταλάβει τη Μοσούλη, μεγάλο μέρος της επαρχίας της Νινευί, καθώς και τμήματα των επαρχιών Ντιγιάλα, Σαλαχεντίν και Κιρκούκ.

Ads

Απέναντι στην απειλή του «εξτρεμιστικού ισλαμισμού», ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπεντζαμίν Νετανιάχου κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει το ιορδανικό καθεστώς και την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, εμφανίστηκε ανήσυχος για τους Ευρωπαίους που ασπάζονται το τζιχάντ και μπορούν να προσβάλλουν τις ΗΠΑ. 

Ο Χουσεΐν Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης στην Τουρκία, δήλωσε σε συνέντευξή του στους Financial Times, ότι αν το Ιράκ διασπαστεί η Τουρκία θα αναγνωρίσει ένα κουρδικό κράτος στο βόρειο Ιράκ. «Αν το Ιράκ διασπαστεί και είναι αναπόφευκτο, η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν KRG είναι αδέλφια μας… Δυστυχώς η κατάσταση στο Ιράκ δεν είναι καλή και φαίνεται ότι θα διασπαστεί», είπε συγκεκριμένα. 

Εκτός από τις ΗΠΑ πάντως που έστειλαν 300 στρατιωτικούς συμβούλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, προς βοήθεια της κυβέρνησης του Νούρι αλ Μαλίκι στην Βαγδάτη, η Ρωσία απέστειλε πέντε μαχητικά αεροσκάφη. Ο Ιρακινός υπουργός Αμυνας έδωσε τη διαβεβαίωση ότι τα ρωσικά αεροσκάφη θα χρησιμοποιηθούν στις επιχειρήσεις εντός των προσεχών ημερών. Ήδη ο στρατός διεξάγει σφοδρές μάχες με τους τζιχαντιστές του ΙΚΙΛ προκειμένου να ανακαταλάβει το Τικρίτ. 

Σε διπλωματικό επίπεδο, πάντως, ο Νούρι αλ Μαλίκι φαίνεται ότι κάνει ένα βήμα πίσω και βλέπει θετικά την ιδέα για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, στην οποία δεν θα είναι παραγκωνισμένοι οι σουνίτες. Το νέο ιρακινό κοινοβούλιο συνεδριάζει την Τρίτη για να εκκινήσει τη διαδικασία.