Το Ισλάμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ), που δραστηριοποιείται σε Ιράκ και Συρία, ανακήρυξε τις περιοχές τις οποίες ελέγχει στις δύο χώρες «Ισλαμικό Χαλιφάτο» και τον ηγέτη της, Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, ως χαλίφη. Η οργάνωση – διάσπαση της Αλ Κάιντα απειλεί ήδη το μέλλον του Ιράκ ως ενιαίου κράτους. Την Κυριακή συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι επιχειρήσεις του Ιράκ για την ανακατάληψη του Τικρίτ από τους τζιχαντιστές, με τους αντάρτες να καταρρίπτουν στρατιωτικό ελικόπτερο και τον στρατό να στέλνει άρματα μάχης προκειμένου να τους απωθήσει. Σε μια άλλη εξέλιξη, υπέρ της ανεξαρτησίας του ιρακινού Κουρδιστάν τοποθετήθηκε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ads

Οι τζιχαντιστές ονομάζουν πλέον την οργάνωσή τους «Ισλαμικό Κράτος» χωρίς καμία άλλη διευκρίνηση, ενώ ο Μπαγκντάντι ανακηρύσσεται επικεφαλής του συγκεκριμένου «κράτους» και χαλίφης των μουσουλμάνων όλου του πλανήτη.

(Το Χαλιφάτο ήταν ιστορικά μια μορφή κεντρικής διακυβέρνησης του Ισλάμ κατά τους αιώνες που ακολούθησαν τον θάνατο του προφήτη Μωάμεθ το 632. Το τελευταίο Χαλιφάτο στην ιστορία ήταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία). 

Υπενθυμίζεται ότι οι σουνίτες μαχητές της οργάνωσης κατέλαβαν μέσα στον Μάιο την ιρακινή πόλη της Μοσούλης και προελαύνουν προς την Βαγδάτη. Στην Συρία, οι τζιχαντιστές έχουν καταλάβει εδάφη στα βόρεια και ανατολικά, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.

Ads

Η ανακήρυξη του χαλιφάτου είναι ένα μήνυμα ότι το οι μαχητές του ΙΚΙΛ είναι απειλή για όλες τις χώρες, δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού του Ιράκ.

Μάχες στο Ιράκ

Στο βόρειο Ιράκ αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) απήγαγαν τη νύχτα 26 ανθρώπους, κυρίως προσωπικό των δυνάμεων ασφαλείας, όπως έγινε γνωστό από αξιωματούχους των δυνάμεων ασφαλείας. Οι απαγωγές πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια επιδρομών του ΙΚΙΛ στην επαρχία Σαλαχεντίν, 170 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης.

Στη Βαγδάτη, που απειλείται από την προέλαση των τζιχαντιστών, κορυφαίοι σιίτες, σουνίτες και κούρδοι βουλευτές προσπαθούν να συμφωνήσουν στην κατανομή των κυβερνητικών θέσεων πριν συνεδριάσει το κοινοβούλιο την Τρίτη προσπαθώντας να εμποδίσει  την προέλαση των ανταρτών.

Την ίδια ώρα οι σουνίτες αντάρτες του ΙΚΙΛ σταθεροποιούν τις θέσεις τους προς βορράν και δυσμάς.

Από το Σάββατο στρατεύματα υποστηριζόμενα από κανονιοφόρα ελικόπτερα ξεκίνησαν την επίθεση στο Τικρίτ, γενέτειρα του πρώην προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν, προσπαθώντας να την ανακαταλάβουν από τους τζιχαντιστές.

Την Κυριακή στρατός έστειλε άρματα μάχης και ελικόπτερα για να αντιμετωπίσουν τους ενόπλους του ΙΚΙΛ κοντά στο πανεπιστήμιο του Τικρίτ, στο βόρειο τμήμα της πόλης, δήλωσαν πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας. Δύο αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως είδαν στρατιωτικό ελικόπτερο να καταρρίπτεται και να συντρίβεται κοντά σε αγορά. Νωρίτερα, στο Ιράκ έφτασε η πρώτη αποστολή μαχητικών αεροσκαφών από τη Ρωσία.

Ο Ιρακινός στρατιωτικός εκπρόσωπος Κάσιμ Άτα δήλωσε προς τους δημοσιογράφους στη Βαγδάτη πως οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν 142 «τρομοκράτες» κατά το τελευταίο 24ωρο σε όλο το Ιράκ, περιλαμβανομένων 70 στο Τικρίτ και υποστήριξε πως οι ένοπλες δυνάμεις έχουν τον έλεγχο του πανεπιστημίου του Τικρίτ. Ωστόσο, οι δηλώσεις ήταν αδύνατο να επιβεβαιωθούν άμεσα.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη επίθεση του Ιράκ για να ανακαταλάβει έδαφος αφότου οι ΗΠΑ έστειλαν ως 300 συμβούλους, κυρίως μέλη ειδικών δυνάμεων, και μη επανδρωμένα αεροπλάνα για να βοηθήσουν την κυβέρνηση να πολεμήσει τον ΙΚΙΛ.

Υπέρ ανεξαρτησίας του ιρακινού Κουρδιστάν ο Νετανιάχου

«Πρέπει να υποστηρίξουμε τις κουρδικές προσδοκίες για ανεξαρτησία. Πρόκειται για έναν μαχητικό λαό, ο οποίος έχει αποδείξει ότι διακρίνεται για πολιτικό λόγο τιμής, πολιτική μετριοπάθεια και αξίζει την πολιτική ανεξαρτησία», δήλωσε από το Τελ Αβίν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στη διάρκεια σύσκεψης  ασφαλείας.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αντιπαρέβαλε την σταθερότητα της αυτόνομης περιοχής των Κούρδων εντός του Ιράκ με την αναρχία και τις εθνοθρησκευτικές συγκρούσεις στην υπόλοιπη χώρα.