Στο Ιράκ έφτασε η πρώτη αποστολή μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών που είχε παραγγείλει η Βαγδάτη από τη Ρωσια, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στις ιρακινές επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών σουνιτών ανταρτών που τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν καταλάβει μεγάλες εκτάσεις στο βόρειο και το δυτικό τμήμα της χώρας.

Ads

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας του Ιρακ, τα πρώτα πέντε μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi Su-25 θα ξεκινήσουν επιχειρήσεις σε «τρεις με τέσσερις ημέρες».

Την ίδια ώρα, πηγές αναφέρουν ότι και άλλα ρωσικά μαχητικά αναμένεται να παραδοθούν στο Ιράκ μέσα στις επόμενες ημέρες. Σημειώνεται, εξάλλου, ότι  ο ιρακινός πρωθυπουργός, Νούρι αλ-Μαλίκι είχε δηλώσει στο BBC την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνησή του είχε υπογράψει συμφωνία με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών.

Στο μεταξύ, το Σάββατο η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ανακατέλαβε την βόρεια πόλη Τικρίτ, όπου ξεκίνησε επιχειρήσεις, πληροφορίες τις οποίες διαψεύδουν οι τζιχαντιστές. Σύμφωνα με το BBC, τουλάχιστον 60 τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) σκοτώθηκαν στη διάρκεια των συγκρούσεων στη διάρκειας της μεγάλης κλίμακας στρατιωτικής επιχείρησης που εξαπέλυσαν ιρακινοί στρατιώτες με την κάλυψη τεθωρακισμένων οχημάτων και ελικοπτέρων.

Ads

Χαμενεΐ: Στο Ιράκ αναμετριούνται η ανθρωπιά και η ωμότητα

Στο Ιράν, ανώτατος πνευματικός ηγέτης της χώρας χαρακτήρισε την κρίση στο Ιράκ μια «αναμέτρηση ανάμεσα στην ανθρωπιά και την ωμότητα των βαρβάρων», ενώ επέκρινε τα δυτικά μέσα ενημέρωσης επειδή την παρουσιάζουν ως έναν πόλεμο μεταξύ σιιτών και σουνιών.

Εξωτερικές δυνάμεις έχουν συχνά εκμεταλλευτεί τις εθνοτικές και θρησκευτικές διαφορές των μουσουλμανικών κρατών και «ονειρεύονται έναν πόλεμο μεταξύ σιιτών και σουνιτών» ο οποίος δεν θα συμβεί, είπε ο Χαμενεΐ.

Ο ίδιος προειδοποίησε κατά της δυτικής προπαγάνδας σχετικά «μια μια ομάδα ανόητων και υπολειμμάτων του Σαντάμ Χουσέιν», μια αναφορά στους αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) και τις σουνιτικές φυλές του Ιράκ που στο παρελθόν είχαν ταχθεί στο πλευρό του πρώην προέδρου της χώρας και τώρα μάχονται με το ΙΚΙΛ.

«Αυτό που συμβαίνει στο Ιράκ δεν είναι ένας πόλεμος μεταξύ των σιιτών και των σουνιτών», σημείωσε ο Χαμενεΐ σε μια συνάντηση που είχε με τις οικογένειες των θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης του 1981 που κατέστρεψε την έδρα του κυβερνώντος Ισλαμικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. «Είναι μια μάχη μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων της τρομοκρατίας, είναι ένας πόλεμος μεταξύ υποστηρικτών της Αμερικής και της Δύσης και όσων προτιμούν την ανεξαρτησία του κράτους τους», πρόσθεσε. «Είναι μια αναμέτρηση μεταξύ της ανθρωπιάς και της ωμότητας των βαρβάρων», ανέφερε.