Ο αστροφωτογράφος Dan Zafra του Capture the Atlas πραγματοποίησε ένα ταξίδι στην απομακρυσμένη Αλάσκα, με στόχο την καταγραφή της ολικής σεληνιακής έκλειψης της 14ης Μαρτίου.

Ads

Η αποστολή του στέφθηκε με εξαιρετική επιτυχία, καθώς κατάφερε να απαθανατίσει ένα μοναδικό θέαμα την έκλειψη της σελήνης περιτριγυρισμένη από το μαγευτικό φως του Βόρειου Σέλας.

Η τελευταία ολική σεληνιακή έκλειψη είχε παρατηρηθεί τον Νοέμβριο του 2022, καθιστώντας το φαινόμενο αρκετά σπάνιο ώστε να δικαιολογήσει το μακρινό ταξίδι του φωτογράφου από τη Νεβάδα.

Η απόφαση του Zafra να ταξιδέψει ενισχύθηκε από την πρόβλεψη για πιθανή εμφάνιση του Βόρειου Σέλας την ίδια βραδιά.

Ads

 


Σε συνέντευξή του στο PetaPixel, ο Zafra αποκάλυψε ότι είχε αρχικά προγραμματίσει το ταξίδι του στην Αλάσκα για την εαρινή ισημερία, μια περίοδο που συχνά συνδέεται με αυξημένη ηλιακή δραστηριότητα.

«Συνήθως προγραμματίζω τα ταξίδια μου κατά τη νέα σελήνη για βέλτιστες συνθήκες σκοτεινού ουρανού», εξήγησε, «αλλά αυτή τη φορά έκανα μια εξαίρεση. Η σπάνια ευκαιρία να παρατηρήσω μια ολική σεληνιακή έκλειψη παράλληλα με το σέλας ήταν πολύ καλή για να την αφήσω να περάσει».

 


Η τεχνική προσέγγιση του Zafra ήταν εξίσου εντυπωσιακή με το αποτέλεσμα. Χρησιμοποίησε πολλαπλές κάμερες για να καταγράψει το φαινόμενο από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Μία κάμερα αφιερώθηκε στη λήψη κοντινών πλάνων της σελήνης, μια δεύτερη με ευρυγώνιο φακό κατέγραψε τη σελήνη μαζί με το περιβάλλον τοπίο, ενώ μια τρίτη χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία timelapse.

Η τεχνική του στοίβαξης πολλαπλών εκθέσεων (bracketed exposures) που χρησιμοποίησε ο φωτογράφος επέτρεψε την επίτευξη εξαιρετικής ευκρίνειας τόσο στην απεικόνιση της έκλειψης όσο και του Βόρειου Σέλας. Το κοκκινωπό χρώμα της σελήνης κατά τη διάρκεια της ολικότητας δημιούργησε έναν εντυπωσιακό χρωματικό αντίθεση με το πράσινο φως του σέλαος στον ουρανό, όπως αναφέρει το mymodernmet.

Ο Zafra την χαρακτήρισε ως εμπειρία ζωής, και δικαιολογημένα.