Δεν έχει περάσει ούτε εβδομάδα από τις ευρωεκλογές και οι συμπεριφορές που εκδηλώνει ανοιχτά η Νέα Δημοκρατία – πέρα από τον προγραμματικό κυνισμό – είναι ενδεικτικές των αντιλήψεων με τις οποίες ετοιμάζεται να εφορμήσει στην εξουσία, που θεωρεί δεδομένη, και προκαλούν μεγάλο προβληματισμό στο δημοκρατικό κόσμο.

Ads

Αποκορύφωμα όλων η αντίδρασή της στο θέμα της επιλογής ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Παρόλο που η κυβέρνηση ολοκληρώνει μια συνταγματικά προβλεπόμενη διαδικασία, που είχε ξεκινήσει στον ενδεδειγμένο χρόνο και με επιλογές προσώπων που είχαν συγκεντρώσει διακομματική συμφωνία στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, εντούτοις η ΝΔ αντιδρά λίγο πριν την τελική επιλογή. Εντύπωση προκαλεί ότι η κυβέρνηση προτείνει επιλογή με ακόμη μεγαλύτερη συναίνεση αλλά εις μάτην. Η ΝΔ παραμένει ανυποχώρητη και απαιτεί διακοπή της διαδικασίας παρόλο που η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αλλά και πλήθος νομικών και συνταγματολόγων, προκρίνουν τη λύση της συναινετικής διαδικασίας, όπως προτάθηκε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, υπογραμμίζοντας πως η εν λόγω αντιπαράθεση πλήττει σοβαρά τη Δικαιοσύνη. 

Η ΝΔ επιχείρησε με θολά επιχειρήματα και προσχήματα περί νομιμότητας, τα οποία καταρρίπτονται από τους ειδικούς, να δημιουργήσει εντυπώσεις, όμως δεν μπορεί να κρύψει ότι στο στόχαστρό της δεν βρίσκεται ούτε η συνταγματική τάξη ούτε η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, πόσο μάλλον όταν τα πρόσωπα που έχουν επιλεγεί είναι κοινής αποδοχής και εγνωσμένου κύρους. Πολύ απλά,  φαίνεται να στοχεύει στη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, εν μέσω διερεύνησης πολύ σοβαρών υποθέσεων που εμπλέκουν στελέχη και παράγοντες της δημόσιας ζωής. Όμως την εποχή της μεταδημοκρατίας “το άσπρο γίνεται μαύρο” και η λογική πάει περίπατο. 

Οι συμπεριφορές των πρώτων ημερών μετά τις Ευρωεκλογές δείχνουν ότι το ζήτημα δεν είναι θεσμικό αλλά γενικότερα αξιακό και ανάγεται σε μαύρες στιγμές της ιστορίας: Στέλεχος της ΝΔ χυδαιολογεί καλώντας την Κωνσταντίνα Κούνεβα να του καθαρίσει το σπίτι (!), υποψήφιος βουλευτής υπόσχεται συμπεριφορά “αιχμαλώτων πολέμου” για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Υποψήφιος του Γ. Πατούλη και μέλος του τομέα Υγείας της ΝΔ, αφού πρώτα επιτέθηκε σεξιστικά στη Ρ. Δούρου, απειλεί δημοσιογράφο ότι θα ψάχνει για δουλειά μετά τις εκλογές και μιλά για εκτελέσεις από τα 11 βήματα… 

Ads

Παρότι ο Πρόεδρος του κόμματος εξέπεμψε σήμα “σεμνότητας” μετά το βράδυ των Ευρωεκλογών στο πλαίσιο της στρατηγικής “σεμνά και ταπεινά” ενόψει της εθνικής κάλπης ώστε να μην τρομάξουν τους ψηφοφόρους, η προσμονή της εξουσίας, επιβεβαιώνει ότι τα στελέχη της ΝΔ “δεν κρατιούνται”. Βρίσκονται σε σταθερή γραμμή ρεβανσισμού, παλινόρθωσης του “Κράτους της Δεξιάς” και τιμωρίας των “προσωρινών ενοίκων της εξουσίας“. Άλλωστε η ποιότητα του πολιτικού της προσωπικού δεν προδιαθέτει για κάτι διαφορετικό.