Η συμφωνία της Novartis με τις Αμερικανικές αρχές για το σκάνδαλο διαφθοράς στην Ελλάδα, αναμενόταν τις τελευταίες μέρες και η κυβέρνηση προσπάθησε και κατάφερε με διάφορους αντιπερισπασμούς να προκαλέσει αναταραχή και τοξικότητα στο πολιτικό σκηνικό, θέλοντας να δημιουργήσει συνθήκες συμψηφισμού. 

Ads

Το στοίχημα για τη Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ ήταν, μέσα σε αυτό το νοσηρό κλίμα, να υποβαθμίσουν ακόμη και να μεταστρέψουν με τη δύναμη των ΜΜΕ, το περιεχόμενο της συμφωνίας της φαρμακευτικής με τις ΗΠΑ, στην οποία αναφέρεται όχι μόνο το μέγεθος του σκανδάλου για τους επαγγελματίες υγείας (σημ: μεταξύ αυτών εμπλεκόμενος είναι και ο σύζυγος της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς Ελ. Ράικου) αλλά και η εμπλοκή ελλήνων αξιωματούχων ώστε να επηρεάζονται οι αποφάσεις των ελληνικών κυβερνήσεων στις τιμές και στις πωλήσεις φαρμάκων την περίοδο 2012-2015, κατά τη διακυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, ώστε να προωθούνται τα συμφέροντα της εταιρείας. Επιπλέον υιοθετούνται οι καταθέσεις των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, οι οποίο κρίνονται απολύτως αξιόπιστοι. Μάλιστα ο αμερικανός δικηγόρος της υπόθεσης Novartis τόνισε πως «πρόκειται για ήρωες και δικαίωσή τους, την ώρα που «διεφθαρμένοι Έλληνες αξιωματούχοι συνεχίζουν να τους απειλούν». 

Αντίθετα, για το ΣΥΡΙΖΑ, είναι η πιο επίσημη επιβεβαίωση του μεγάλου σκανδάλου διαφθοράς και των διαστάσεων που έχει και σε θεσμικό επίπεδο, όχι μόνο για τη διαφθορά των δύο κομμάτων αλλά ακόμη και για την  αναγνώριση του ρόλου των προστατευόμενων μαρτύρων ή των χειρισμών εν γένει. Από την άλλη η κυβέρνηση έχει λόγους να πανηγυρίζει γιατί ακόμη και ως απόδειξη του σκανδάλου Novartis, πλέον η υπόθεση δεν πρόκειται να φτάσει στα αμερικανικά δικαστήρια, γεγονός που ενδεχομένως να έφερνε στο φως και νέα στοιχεία για τους εμπλεκόμενους. Εξάλλου ήδη στην Ελλάδα έχουν φροντίσει με τις μεθοδεύσεις τους να παραληφθούν αρκετά από τα στοιχεία που μπορούσαν να εισφέρουν οι αμερικανικές αρχές. Ο ευτελισμός της ελληνικής Δικαιοσύνης ειναι το στοιχείο που δεν αναστέλλεται από τη συμφωνία στις ΗΠΑ.

Όμως, η ΝΔ δεν αρκείται απλώς στη συγκάλυψη  κατά το πρότυπο της Siemens . Υπό το κράτος της έπαρσης και τους ρεβανσισμού των εμπλεκόμενων υπουργών της, συνεχίζει να καλλιεργεί το σενάριο της «σκευωρίας» ώστε να πειστούν μάρτυρες, πολιτικοί και δικαστικοί ότι όποιος προσπαθήσει στο μέλλον να «σκαλίσει» τα σκάνδαλά της, θα έχει την τύχη του Παπαγγελόπουλου που προσπαθεί να αποδείξει ότι «δεν είναι ελέφαντας». Ή της Τουλουπάκη, που δέχεται καταιγισμό μηνύσεων, πειθαρχικών διώξεων αλλά και ανοιχτών απειλών από τον πρωτοκλασάτο υπουργό και άμεσα εμπλεκόμενο στην υπόθεση της Novartis, Άδωνι Γεωργιάδη, υπό την απόλυτη κάλυψη της κυβέρνησης

Ads

Την ώρα που η ΝΔ κλείνει άρον – άρον την Προανακριτική Επιτροπή, αρνείται τις καταθέσεις των μαρτύρων που έχουν υποπέσει σε πλήθος αντιφάσεων και συμπεριφέρεται ως ο ιδιοκτήτης των θεσμών, είναι σε εξέλιξη η πλέον δύσκολη αποστολή του προπαγανδιστικού της μηχανισμού: Να αποδείξει ότι η φαρμακοβιομηχανία παραδέχτηκε την ενοχή της και πληρώνει 310 εκατ. ευρώ για μια…. σκευωρία !