Ένα από τα αποδεικτικά στοιχεία που “καίνε” την πρώην Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου για την οικονομική σχέση της Novartis, την οποία θεωρητικά ερευνούσε, με την οικογένειά της, διαβιβάστηκαν από την Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη προς την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής. Αυτό αποδεικνύει ότι γνώριζε για τις συναλλαγές και τις απέκρυψε.

Ads

Πρόκειται για έμβασμα 1.020 ευρώ της Novartis  προς τον κοινό λογαριασμό  της Ελένης Ράικου και του συζύγου της, γιατρού, Λάζαρου Καρνέση, στις 27-09-2010. Το στοιχείο που έφτασε από την αρμόδια διεύθυνση της Εθνικής Τράπεζας το Γενάρη του 2020 και αποκαλύπτεται από το Τvxs.gr, αποδεικνύει ότι γνώριζε από το 2010 τις οικονομικές συναλλαγές του συζύγου της με τη Novartis τις οποίες μάλιστα, αρνήθηκε στην κατάθεσή της στην Προανακριτική Επιτροπή. 

Διαψεύδονται οι… διαψεύσεις της Ράικου

Είναι ένα από τα τουλάχιστον δύο εμβάσματα που έχουν βρεθεί και σύμφωνα με την εκδοχή που επικαλέστηκε μετά την αποκάλυψη, αφορούσαν σε μικρή μελέτη που συμμετείχε ο σύζυγός της, για την οποία δεν είχε κάποιο αποδεικτικό στοιχείο καθώς, όπως ισχυρίστηκε, είχε χαθεί στην περιβόητη πλημμύρα στο σπίτι τους.  Το ποσό αυτό είχε δηλώσει στην αντίστοιχη δήλωση Πόθεν Έσχες και είχε υποστηρίξει ότι δεν γνώριζε την προέλευσή του, κάτι που το ίδιο το εμβασμα, διαψεύδει, πλέον. 

Ads

Ταυτόχρονα, στο ιδιαίτερα επιβαρυντικό πόρισμα της αρμόδιας υπηρεσίας του ΕΟΠΥΥ για το σύζυγό της, αποδεικνύεται ότι κατά τη διάρκεια και μετά τη θητεία της στην Εισαγγελία Διαφθοράς, ο σύζυγός της συνταγογράφησε σκευάσματα διαφόρων εταιριών ύψους 1,7 εκατ. ευρώ, ενώ η ίδια  ερευνούσε τις οικονομικές συναλλαγές Novartis με Γιατρούς. 

Μάλιστα, η Ελένη Ράικου, παραιτήθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς το Μάρτιο του 2017 καταγγέλλοντας “παράκεντρα εξουσίας που εμποδίζουν την έρευνα για τη… Novartis” αν και προηγούμενως είχε ενημερωθεί προς πρέπει να παραλάβει τη λίστα με τους γιατρούς που χρημάτιζε η Novartis. Το Μάιο του ίδιου χρόνου διαβιβάζεται η σχετική εντολή ελέγχου του συζύγου της στον ΕΟΠΥΥ.

Αλλάζει διαρκώς εκδοχές 

Eίναι εντυπωσιακό πως όταν διέρρευσε στον τύπο για πρώτη φορά η ύπαρξη εμβασμάτων, το 2018, η ίδια το είχε διαδψεύσει και κατέθεσε αγωγή εναντίον των τριών εισαγγελέων διαφθοράς.  Τελικά το έγγραφο που πιστοποιούσε την ύπαρξη εμβασμάτων έφτασε στην Προανακριτική Επιτροπή, την ημέρα που κατέθετε ενώ τώρα αποκαλύπτεται το ίδιο το έμβασμα που την αναφέρει ως δικαιούχο του λογαριασμού. 

Χαρακτηριστικός των διαδοχικών αντιφάσεων, είναι ο διάλογός της με τη Βουλευτή Δώρα Αυγέρη, στην Επιτροπή που διέρρευσε στις 22 Γενάρη.   

Δ. Αυγέρη: Πότε μάθατε ότι και ο σύζυγος σας είχε πάρει χρήματα από τη Νοβάρτις;
Ε. Ράικου: Το 2018 από τα δημοσιεύματα.
Δ. Αυγέρη: Μα εσείς μας είπατε ότι καθ’όλη τη διάρκεια της έρευνάς σας ασχοληθήκατε με τις πληρωμές που έχουν γίνει σε γιατρούς. Έστω το ένα από τα τρία εμβάσματα που αναγνωρίζετε, δεν το είχατε δει;
Ε. Ράικου: Μα γιατί ασχολείστε μόνο με το σύζυγό μου;
Δ. Αυγέρη: Αυγέρη: Εσείς είπατε ότι το σκάνδαλο έχει να κάνει κυρίως με τις πληρωμές των γιατρών.
Ε. Ράικου: Επαναλαμβάνω μόνο με το σύζυγό μου θα ασχολείστε; Δεν γνώριζα τίποτα για τη συμμετοχή του σε αυτή τη μελέτη.
Δ. Αυγέρη: Καταθέτετε δήλωση πόθεν έσχες η οποία περιλαμβάνει και τους λογαριασμούς σας. Δε ρωτήσατε τον σύζυγό σας τι είναι αυτά τα χρήματα στον κοινό λογαριασμό σας;
Ε. Ράικου: Δεν αναφέρεται στις καταθέσεις στον κοινό μας λογαριασμό ότι τα χρήματα ήρθαν από Νοβάρτις γι’αυτό και δε γνώριζα.
Δ. Αυγέρη: Τότε πως δηλώσατε το συγκεκριμένο ποσό στο δικό σας πόθεν έσχες το 2010;
Ε. Ράικου: Δε φαινόταν από που ήταν.
Δ. Αυγέρη: Αυτή είναι απάντηση από την εισαγγελέα που ερευνούσε το σκάνδαλο και επέμενε στους χρηματισμούς γιατρών;
Ε. Ράικου: Είπα δεν φαινόταν.

Υπάρχει ζήτημα ψευδορκίας;

Μετά από αυτή την εξέλιξη και εφόσον ο διάλογος ανταποκρίνεται στα πρακτικά της Προανακριτικής, εγείρεται, επιπρόσθετα, και ζήτημα ψευδορκίας. Παράλληλα, επανέρχεται πιεστικά η ανάγκη να ικανοποιηθεί το αίτημα Παπαγγελόπουλου να ανοιχτούν οι λογαριασμοί της ίδιας και του συζύγου της ενώ κοινοβουλευτικές πηγές αναφέρουν στο tvxs.gr πως είναι πασιφανές ότι, μετά τη διαπίστωση αυτή, πρέπει να κληθεί εκ νέου να καταθέσει στην Προανακριτική. 

Η πρώην εισαγγελέας διαφθοράς είχε καταθέσει στον Άρειο Πάγο για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου το Σεπτέμβριο του 2019 και είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ είχε ολοκληρώσει την κατάθεσή της χωρίς κάτι σημαντικό, επανήλθε μετά από δύο ώρες και ανέφερε ότι “θυμήθηκε” να καταθέσει στους αντιεισαγγελείς στοιχεία για τον “Ρασπούτιν”.

image