Καθώς η εξάπλωση του κοροναϊού φτάνει στην πιο επικίνδυνη φάση της, ο προσανατολισμός της κυβέρνησης δεν φαίνεται να βρίσκεται στην ενδεδειγμένη αντιμετώπιση της τεράστιας υγειονομικής κρίσης αλλά στην επικοινωνιακή διαχείριση για το πολιτικό όφελος και την εξυπηρέτηση της «αγοράς».

Ads

Την Τρίτη αποκαλύφθηκαν δύο περιπτώσεις θανάτων στην Καστοριά με άτομα από ευπαθείς ομάδες με σοβαρά συμπτώματα, που αναζήτησαν τη βοήθεια του ΕΟΔΥ, τους αρνήθηκαν τα διαγωνιστικά τεστ, τους ζήτησαν να μείνουν στο σπίτι και πέθαναν χωρίς καμία ιατρική βοήθεια, καθώς βρέθηκαν θετικοί στον ιό μετά θάνατον. Αναρωτιέται κανείς τι παραπάνω πρέπει να συμβει σε κάποιον για να δικαιούται ένα τεστ και η ιατρική περίθαλψη. Οι οδηγίες προκαλούν πλέον σοβαρό προβληματισμό και αντιδράσεις από γιατρούς και πολίτες, που διερωτώνται αν είναι αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης της νόσου. Ο κόσμος θα πεθαίνει αβοήθητος στα σπίτια του και κάποιοι θα παρουσιάζουν τα στατιστικά ως «succes story»;

Μάλιστα, ενώ το Υπουργείο υγείας και ο ΕΟΔΥ αρνούνται τα τεστ ακόμη και σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις ασθενών με λοιμώξεις του αναπνευστικού που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, ενώ επιμένουν να αρνούνται την επιστημονική προσέγγιση των μαζικών τεστ, ξαφνικά εγκρίνεται από την κυβέρνηση η επιχορήγηση 30 εκατομμυρίων ευρώ στον ΕΟΠΥ για να γίνουν τεστ κοροναϊού από ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγνωστικά κέντρα. Και μάλιστα απορρίπτονται συλλήβδην Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα που έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να συμβάλλουν και προσφεύγει σε ιδιώτες, με πολλαπλάσιο κόστος. 

Την ίδια μέρα έγινε γνωστό ότι οι περιβόητες κλίνες ΜΕΘ, που θα διατεθούν από ιδιώτες, θα αποζημιωθούν με 1.600 ευρώ την ημέρα, ακριβώς διπλάσια από τα 800 που βάσει νόμου της προηγούμενης κυβέρνησης δικαιούντο. Κανονικά, εν μέσω τόσο φονικής πανδημίας, θα έπρεπε ήδη να έχουν επιταχθεί από το κράτος, αντιθέτως η κυβέρνηση φροντίζει να διπλασιαστούν τα έσοδά τους. 

Ads

Μάλιστα, η κυβέρνηση, που κάνει προσλήψεις με το «σταγονόμετρο», ζητά εθελοντές, οδηγώντας τους σε ένα συστημα υγείας που βρίσκεται στα όριά του με τεράστιες ελλείψεις, χωρίς να έχουν εφοδιαστεί έγκαιρα τα νοσοκομεία της «πρώτης γραμμής» με μάσκες, γάντια και αναπνευστήρες και οδηγίες που έχουν εξοργίσει τους νοσοκομειακούς. Το σίγουρο είναι πως στη μεγάλη μάχη που δίνει η κοινωνία και η δημόσια υγεία, οι ιδιώτες της υγείας θα βρουν πλουσιότεροι. Άραγε ποιους να χειροκροτήσουμε το βράδυ στο μπαλκόνι, αυτούς που παλεύουν απλήρωτοι, τους «ήρωες με τις πράσινες και τις λευκές στολές», που καταγγέλλουν την κυβέρνηση πως τους έχει αφήσει χωρίς «όπλα στον πόλεμο» ή αυτούς που κάθονται στην πολυθρόνα τους και βγάζουν λεφτά από την τραγωδία;