Η ήττα του Ανδρέα Λοβέρδου στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ για την ηγεσία ήταν και ήττα του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Ο ίδιος είχε πολύ καθαρή πολιτική ατζέντα: Δεξιά προσέγγιση στο μεταναστευτικό, την εξωτερική πολιτική και τα θέματα ασφάλειας, μονομέτωπος αγώνας εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ads

Εχοντας αποκαλέσει στο παρελθόν “αρχισυμμορίτη” τον Αλ. Τσίπρα και έχοντας γράψει σε βιβλίο ότι ήθελε να τον δείρει, έγινε εμβληματική φυσιογνωμία για τους φανατικότερους του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου που τον στήριξαν με πάθος στην προσπάθεια να κερδίσει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

Είναι άλλωστε ο μόνος υποψήφιος που τον  στήριξαν ανοιχτά στελέχη της ΝΔ (πχ Θ. Γιαννόπουλος) και πλήθος αρθρογράφων που δεν ξεφεύγουν από την αντιΣΥΡΙΖΑ θεματολογία.

Με αυτή την έννοια, η ήττα του Α. Λοβέρδου είναι κακό νέο για τη ΝΔ γιατί δείχνει ότι η βάση του ΚΙΝΑΛ δεν είναι κυρίως αντιΣΥΡΙΖΑ όπως έδειχναν πλήθος δημοσκοπήσεων που αξιοποιούνταν από το Μέγαρο Μαξίμου για να υποστηριχθεί ότι ο Κ. Μητσοτάκης έχει μεγάλη επιρροή στους ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς.

Ads

Από την άλλη, αποδείχθηκε στην κάλπη ότι το μιντιακό σύστημα που στήριξε τον Α. Λοβέρδο -και είναι το ίδιο που προσφέρει ασυλία στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό- έχει μικρότερη πραγματική ισχύ από την προβαλλόμενη. Επομένως, η υπερεπένδυση στον έλεγχο των ΜΜΕ δεν είναι απαραίτητα αποδοτική πολιτικά.

Μετά την ολοκλήρωση των εσωκομματικών εκλογών στο ΚΙΝΑΛ, το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο θα πάψει να υπάρχει όπως το ξέραμε. Στον δεύτερο γύρο θα αναμετρηθούν δυο υποψήφιοι που δεν έχουν δώσει αντιΣΥΡΙΖΑ διαπιστευτήρια. Ο Ν. Ανδρουλάκης των ίσων αποστάσεων και ο Γ. Παπανδρέου της προοδευτικής διακυβέρνησης.

Ενα πλήθος  αντιΣΥΡΙΖΑ ακτιβιστές του διαδικτύου βρίσκονται σε αμηχανία, χωρίς πρόσωπο αναφοράς στο ΚΙΝΑΛ.

Η πίεση που θα δεχτεί ο επόμενος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ για να ανταποκριθεί στις ανάγκες αυτού του κόσμου θα είναι μεγάλη. Και από τη στάση του θα κριθούν περισσότερα από το εκλογικό μέλλον του κόμματός του.