Και ενώ κάποιος θα πίστευε ότι η απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης της τραγωδίας στη Marfin από την κυβέρνηση έχει εξαντληθεί στην αναφορά του Πρωθυπουργού στη Βουλή και στην εκδήλωση που διοργανώνεται το Σάββατο, οι νεότερες εξελίξεις δείχνουν ότι η υποκρισία περισσεύει από τη ΝΔ.

Ads

Η κυβέρνηση της ΝΔ που μετέτρεψε σε πολιτικό επικοινωνιακό παιχνίδι μια τελετή μνήμης για τους νεκρούς της Marfin, αποδείχθηκε πως έχει ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας – ως μη όφειλε –  εναντίον των οικογενειών των θυμάτων για τις αποζημιώσεις που τους έχουν επιδικαστεί από το Διοικητικό Εφετείο. Δηλαδή ενώ εκμεταλλεύεται πολιτικά τη μνήμη των θυμάτων, στοχοποιώντας μάλιστα με ψευδείς ισχυρισμούς πολιτικούς αντιπάλους, κινείται δικαστικά εναντίον των οικογενειών προκειμένου να μην αποζημιωθούν

Η ΝΔ, που όπως φαίνεται έχει κάνει συνήθεια την τυμβωρυχεία, επί 10 χρόνια πρωταγωνιστεί στην εργαλειοποίηση μιας τραγωδίας, παραλείποντας εσκεμμένα ότι η Δικαιοσύνη έχει καταδικάσει με βαριές ποινές τρία στελέχη της τράπεζας για φόνο εξ αμελείας, ότι αθώωσε ομόφωνα δύο κατηγορούμενους ως αυτουργούς αλλά και ότι έχει καταδικάσει για συκοφαντική δυσφήμιση όσους  διέσπειραν φήμες για εμπλοκή στελεχών της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Πλήθος γαλάζιων στελεχών, ακόμη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, συνεχίζουν να εμπλέκουν με χυδαίους ισχυρισμούς τα κοινοβουλευτικά κόμμα της Αριστεράς, με πρώτο στόχο τον ΣΥΡΙΖΑ. Ασήμαντες λεπτομέρειες μπροστά στο βολικό αφήγημα της που κατασκευάστηκε έκτοτε. Οι τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Μάκη Βορίδη την Πέμπτη ήταν άκρως αποκαλυπτικές και επιβεβαίωσαν τις προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος με πρόσχημα την τελετή μνήμης μιλούσε για «ενότητα και τέλος του διχασμού».

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε, εξάλλου, και η διαρροή ότι ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ξανανοίγει το φάκελο της υπόθεσης για τον εντοπισμό των δραστών, καθώς όπως ειπώθηκε «υπάρχουν κενά στην έρευνα». Πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που ήταν Υπουργός Προστασίας του Πολίτη το 2010 και φέρει την πολιτική ευθύνη για την ατιμωρησία των φυσικών αυτουργών, ενώ ο τότε Αρχηγός της ΕΛΑΣ ήταν ο σημερινός Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου. Μάλιστα, οι δικαστικές αποφάσεις αναγνωρίζουν αστική ευθύνη για την τραγωδία σε παραλείψεις της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής! Ωστόσο αντί να απολογηθεί, διαφημίζει ότι θα ξανανοίξει ο φάκελος.

Ads

Δεν είναι όμως μόνο θέμα υποκρισίας και χυδαίας πολιτικής εκμετάλλευσης. Το ξαφνικό ενδιαφέρον για τη Marfin ερμηνεύεται από πολλούς και ως προσπάθεια προληπτικού εκφοβισμού και συκοφάντησης των κοινωνικών αγώνων, ενόψει αντιδράσεων που ενδεχομένως να προκαλέσει η επερχόμενη οικονομική κρίση. Υπενθυμίζεται εξάλλου πως στα «σκαριά» βρίσκεται και το νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων

Μετά τις αποκαλύψεις και την κατακραυγή, έγινε γνωστό ότι «με εντολή Μητσοτάκη» το Δημόσιο θα παραιτηθεί από τη διεκδίκηση, σε μια διατύπωση που επαναλαμβάνεται πανομοιότυπη κάθε φορά που ο «Μωυσής» – πρωθυπουργός, προσπαθεί να απεμπλακεί επικοινωνιακά. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για μία ακόμη παραδοχή και κάποια στιγμή θα πρέπει να απαντήσει: είτε εξαπατά κατ΄εξακολούθηση τους πολίτες, είτε, διαφορετικά, δεν γνωρίζει τη συμβαίνει στην κυβέρνησή του. Και στις δύο περιπτώσεις είναι υπόλογος.