Ως μια από τις προτεραιότητες της κυβερνητικής ατζέντας  στην μετά-κοροναϊού εποχή θεωρείται το νομοσχέδιο για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, σύμφωνα με “ΤΑ ΝΕΑ”.  Στον απόηχο λοιπόν της πρωτομαγιάτικής διαδήλωσης του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, η οποία φέρεται να προκάλεσε έντονη ενόχληση στο Μέγαρο Μαξίμου, παρότι δεν υπήρξε απόφαση για διάλυση, προδιαγράφεται πολιτική αντιπαράθεση στο προσεχές διάστημα, καθώς η κυβέρνηση βάζει ξανά στην προμετωπίδα το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Ads

Η δημόσια διαβούλευση συγκέντρωσε χιλιάδες σχόλια έως τις 10 Μαρτίου ωστόσο η προώθηση του νομοσχεδίου στη Βουλή πάγωσε αυτόματα λόγω υγειονομικής κρίσης. Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, ο φάκελος έχει πλέον βγει από το συρτάρι με κυρίαρχο προβληματισμό όχι το «εάν» αλλά το «πότε» θα κατατεθεί. Δηλαδή, δεν διαφαίνεται πρόθεση να αναβληθεί επ’ αόριστον η συγκεκριμένη παρέμβαση, αντιθέτως αναζητείται ο κατάλληλος χρόνος.

Μέχρι στιγμής πάντως οι «υπαίθριες συναθροίσεις» περιλαμβάνονται στον γενικό στόχο της ψήφισης 26 νομοσχεδίων μέχρι τις 31 Ιουλίου παρότι το θέμα δεν συζητήθηκε στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο.

Όσον αφορά στις συγκεντρώσεις, κατά την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου σκοπός είναι η «διασφάλιση της άσκησης του δικαιώματος του συνέρχεσθαι ( … ) κατά τρόπο ώστε να μην εκτίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η δημόσια ασφάλεια και να μην διαταράσσεται υπέρμετρα η κοινωνικο-οικονομική ζωή ορισμένης περιοχής» και προβλέπονται περιορισμοί όπως η κατάληψη μέρους του οδοστρώματος, η υπόδειξη εναλλακτικών επιλογών για την πραγματοποίηση μιας πορείας κλπ. Με 16 άρθρα δίνεται βάρος στον «οργανωτή» κάθε συνάθροισης και μεταξύ άλλων καθιερώνεται ο θεσμός του αστυνομικού διαμεσολαβητή, δίνεται δυνατότητα για διάλυση συγκέντρωσης εφόσον δεν ακολουθούνται οι περιορισμοί και δημιουργείται ψηφιακή πλατφόρμα για ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο των πολιτών.

Ads