Συμβολικές συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν σε πόλεις της χώρας, στο πλαίσιο της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Μια διαφορετική Εργατική Πρωτομαγιά με μάσκες και προστατευτικά μέτρα…

Ads

Οι πιο εντυπωσιακές εικόνες ήρθαν από το Σύνταγμα και τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, έξω από τη Βουλή. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε με μέτρα προστασίας, δηλαδή με μάσκες και την τήρηση αποστάσεων μεταξύ των διαδηλωτών. Μάλιστα, τα μέλη του ΠΑΜΕ φρόντισαν από νωρίς βάλουν στο έδαφος σημάδια για να ξέρουν οι διαδηλωτές που θα σταθούν, ώστε να έχουν την κατάλληλη απόσταση μεταξύ τους. Αντίστοιχες εικόνες και στην Πάτρα αλλά και στη Θεσσαλονίκη, όπου τα μέλη του ΠΑΜΕ παρατάχθηκαν μπροστά στο άγαλμα Βενιζέλου και στην οδό Εγνατία για να τιμήσουν την εργατική Πρωτομαγιά. Αντιπροσωπείες του ΣΥΡΙΖΑ, της νεολαία καθώς και το ΚΚΕ κατέθεσαν στεφάνια στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Στο Πέραμα βρέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, όπου είχε  συνάντηση με τον Δήμαρχο, τον Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και εργαζόμενους της βάρδιας στο τμήμα καθαριότητας, κάνοντας λόγο για την ανάγκη ενός νέου κονωνικού συμβολαίου με δύο άξονες: Ο πρώτος είναι η ανάδειξη του δημόσιου χώρου και η στήριξη των δημόσιων υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των πραγματικών δημόσιων αναγκών, των αναγκών όλων μας. Πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο να φτιάξουμε περισσότερα και καλύτερα δημόσια νοσοκομεία, να προσλάβουμε γιατρούς και νοσηλευτές, να προσλάβουμε καθηγητές για τα παιδιά μας, να ενισχύσουμε τους δήμους για τις κρίσιμες υπηρεσίες τους, την καθαριότητα, τη βοήθεια στο σπίτι, να ενισχύσουμε τις πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας, να ενισχύσουμε συνολικά το κοινωνικό κράτος. Ο δεύτερος άξονας είναι η προστασία της εργασίας. Η ενίσχυση της εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και κατέληξε: «Σήμερα Πρωτομαγιά πρέπει να δώσουμε το μήνυμα του αγώνα.Όχι για μισή δουλειά, μισή ζωή, αλλά για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, για στήριξη των ανθρώπων που είναι στη πρώτη γραμμή, που ήταν αόρατοι και που τους ανακαλύψαμε τώρα, όπως οι άνθρωποι στην καθαριότητα, για ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά».

Το παρών στη συγκέντρωση του Συντάγματος έδωσε και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος σε δήλωσή του ανέφερε: «Αυτή την εργατική Πρωτομαγιά του 2020 τη γιορτάζουμε μέσα στις ειδικές, δύσκολες συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού αλλά με το βλέμμα όλων μας στραμμένο την επόμενη μέρα κατά την οποία θα έρχεται στην επικαιρότητα όλο και πιο επιτακτικά το βασικό δίλημμα, το βασικό ερώτημα που χρειάζεται απάντηση: Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα; Εμείς απαντάμε σοσιαλισμός.Χρειάζεται μια νέα κοινωνία δίκαιη, με την εργατική τάξη, το λαό πραγματικά στην εξουσία. Για να προστατεύει την Υγεία του λαού, για να υπάρχει ευημερία στον ελληνικό λαό. Καλή δύναμη, καλό κουράγιο σε όλους και όλες. Χρόνια πολλά».

Ads

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε μιλήσει για πρόστιμα σε όσους συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις και πορείες της Πρωτομαγιάς. «Δεν επιτρέπονται οι συναθροίσεις, όποιος συμμετέχει παραβιάζει τον νόμο», είπε. Ερωτηθείς για τη στάση της ΕΛ.ΑΣ  στις πορείς και συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά, ο Στ. Πέτσας τόνισε ότι είναι επόμενο να επιβάλλει πρόστιμα. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο διαδηλωτές να χρησιμοποιήσουν την επιλογή 6 (για σωματική άσκηση) με SMS στο 13033 για να αποφύγουν τα πρόστιμα, όπως είχε προτρέψει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τους πιστούς για να πάνε στις εκκλησίες, απάντησε: «Αυτό είναι επιχειρησιακό θέμα της αστυνομίας. Η δική μας δουλειά είναι να επισημάνουμε ότι δεν επιτρέπονται οι συναθροίσεις. Το πολιτικό μήνυμα της ημέρας είναι ότι θέλουμε να προστατεύσουμε τον κόσμο της εργασίας. Αυτό θα γίνει διατηρώντας την ύφεση στα “ρηχά”.»

Εκτός από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, πραγματοποιήθηκαν κι άλλες συμβολικές κινητοποιήσεις τόσο στην Αθήνα, όσο και σε άλλες πόλεις της χώρας.  Κάλεσμα σε συγκέντρωση στα Χαυτεία και πορεία προς τη Βουλή απηύθυναν η «Πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων για τον συντονισμό» και άλλα πρωτοβάθμια σωματεία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, αλλά και κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στα Χαυτεία συμφώνησαν σωματεία όπως η ΠΕΝΕΝ, ο ΣΥΒΧΑ, ο ΣΜΕΔ, το σωματείο NOKIA, ο ΣΕΦΚ, το σωματείο PUBLIC, το σωματείο της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ, το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων ΜΚΟ, το σωματείο εργαζομένων στον ΕΛΓΟ Δήμητρα και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΤΕΕ. 

Μοτοπορεία από το Πεδίον του Αρεως πραγματοποίησε και ο Σύλλογος Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ), ένας κλάδος που συνέχισε να εργάζεται καθημερινά, με μεγάλα προβλήματα, εν μέσω πανδημίας. Όπως αναφέρει η μοτο-πορεία τηρεί εκ των πραγμάτων τις αποστάσεις ασφαλείας και ζητά επιπλέον μέτρα για την ενίσχυση όσων δοκιμάζονται από την πανδημία.

Εικόνες από τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα

image

image

image

image

image

image

image

image

image
image

image

image

image

Εικόνες από Θεσσαλονίκη και Πάτρα

image

image

image

image

image

image

image

image