Την ώρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να παρουσιάσει την τελετή μνήμης για τα θύματα της Marfin που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, ως «μια συμβολική αλλά αυτονόητη πράξη ενότητας» με την οποία θα «αφήσουμε πίσω την εποχή του διχασμού και της βίας», ο υπουργός του Μάκης Βορίδης, με μια ακόμη χυδαία επίθεσή του προς την αριστερά, όπως αυτές που πολλάκις έχει επιχειρήσει στο παρελθόν – χωρίς να καταδικαστεί από το κόμμα του – έρχεται να αποδείξει ότι τελικά δεν πρόκειται για τίποτα παραπάνω από επικοινωνιακή κίνηση. 

Ads

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, σε δηλώσεις του στο Open αναφορικά με την τραγωδία της Marfin, δεν δίστασε να αποδώσει τον θάνατο των τριών εργαζόμενων της τράπεζας στην ακροαριστερά και να ισχυριστεί ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας διατηρεί επίμονα «εκλεκτικές συγγένειες» με τον συγκεκριμένο χώρο. Πρόκειται για μια προσπάθεια εργαλειοποίησης της τραγωδίας, πρακτική που η ΝΔ έχει χρησιμοποιήσει ξανά στο παρελθόν προκειμένου να δρέψει πολιτικά οφέλη. 

Συγκεκριμένα ο Μάκης Βορίδης, μεταξύ άλλων, είπε: «Διαδηλωτές αναρχικοί, ακροαριστεροί πήγαν και πέταξαν μολότοφ, με αποτέλεσμα να καούν αθώοι άνθρωποι εργαζόμενοι μέσα στο συγκεκριμένο κτίριο. […] Έχει προκύψει απολύτως ότι το συγκεκριμένο πλήθος έχει συγκεκριμένη ταυτότητα στις συγκεκριμένες διαδηλώσεις. Δεν ήταν διαδηλωτές της Νέας Δημοκρατίας. Μιλάω για το πλαίσιο μέσα στο οποίο έγινε ο συγκεκριμένος εμπρησμός και αυτό δεν αμφισβητείται από κανέναν». «Ο κ. Τσίπρας έπρεπε κάτι να βρει να πει προκειμένου να αποφύγει την ταύτισή του γιατί διατηρεί επίμονα τις εκλεκτικές συγγένειές του με τον συγκεκριμένο χώρο. Αυτός ο χώρος που εκπροσωπεί ο κ. Τσίπρας εγώ δεν τον ταυτίζω. Δεν λέω ότι είναι το ίδιο. Λέω όμως ότι διατηρεί μια προνομιακή σχέση με αυτούς που ευθύνονται με την ευρεία έννοια με αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα». 

Η στοχοποίηση της Αριστεράς από τον Μάκη Βορίδη δεν είναι κάτι καινούργιο, αντίθετα είναι κάτι στο οποίο επιδίδεται με εμμονική ζέση, όπως αποδεικνύουν πολλές παλαιότερες δηλώσεις του. Κατά καιρούς έχει δηλώσει ότι «πρέπει να επέλθει η οριστική ιδεολογική ήττα της Αριστεράς», ότι «η Αριστερά υπήρξε διαχρονικά εχθρός της ελευθερίας», ενώ λίγο πριν τις τελευταίες εκλογές έλεγε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στο κράτος και τους θεσμούς για να μην ξανάρθει η Αριστερά στην εξουσία. Το παρελθόν του Μάκη Βορίδη που θεωρεί την Αριστερά εχθρό της δημοκρατίας είναι βέβαια γνωστό. «Ακτιβιστής της ακροδεξιάς» που πολιορκούσε με τσεκούρια τη Νομική, χουντικός, γ.γ. της νεολαίας της ΕΠΕΝ, που ίδρυσε ο Γεώργιος Παπαδόπουλος από τον Κορυδαλλό, διαδεχόμενος μάλιστα τον μετέπειτα αρχηγό της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο κλπ.

Τώρα όμως εκπροσωπεί τη ΝΔ και εφόσον οι δηλώσεις του δεν καταδικάζονται από το κόμμα και την ηγεσία τα μηνύματα του πρωθυπουργού, εν όψει της τελετής μνήμης του Σαββάτου, περί ενότητας, μετατρέπονται σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. 

Ads

Ξεχωριστός φόρος τιμής από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25

Από την πλευρά τους, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 καταγγέλουν την εργαλειοποίηση της τραγωδίας της Marfin και πολιτικά παιχνίδια και γι’ αυτό δηλώνουν ότι δεν θα συμμετέχουν στην «κυβερνητική φιέστα». Πιο συγκεκριμένα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα αποτίσει φόρο τιμής στους νεκρούς της Marfin, καταθέτοντας στεφάνι στις 09:30 το πρωί αλλά ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα παραστεί στην εκδήλωση που θα γίνει στις 12:00 το μεσημέρι του Σαββάτου απορρίπτοντας την πρόσκληση Μητσοτάκη. Το ίδιο θα πράξει και το ΚΚΕ καταθέτοντας στεφάνι στις 10:30. Tο ΜέΡΑ25 επέλεξε να τιμήσει «όλους τους νεκρούς της μνημονιακής μας δεκαετίας» με πορεία των βουλευτών του την Παρασκευή στις 13:00 «που θα ξεκινήσει από τη Marfin και θα καταλήξει στο δένδρο της Πλατείας του Συντάγματος όπου έβαλε τέλος στη ζωή του ο φαρμακοποιός Δημήτρης Χριστούλας». 

Ακολουθούν οι ανακοινώσεις των τριών κομμάτων:

ΣΥΡΙΖΑ

«Όπως και τότε, τις δύσκολες μέρες του 2010, έτσι και σήμερα, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, παρά τις κατά καιρούς διχαστικές προσπάθειες, τιμά τα θύματα της Marfin. Όπως τότε, έτσι και σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τον εντοπισμό και την τιμωρία των φυσικών αυτουργών του αποτρόπαιου εγκλήματος.

Δέκα χρόνια μετά την τραγωδία, στο τιμόνι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη βρίσκονται με επιλογή του κ. Μητσοτάκη οι ίδιοι άνθρωποι που διαχειρίστηκαν τότε την υπόθεση χωρίς να εντοπίσουν και να οδηγήσουν τους ενόχους στη Δικαιοσύνη. Ελπίζουμε αυτή τη φορά να πράξουν το καθήκον τους για την πλήρη διαλεύκανση της τραγωδίας.

Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να ξεχνά ότι η Δικαιοσύνη καταδίκασε τρία ανώτατα στελέχη της τράπεζας γιατί κλείδωσαν τους εργαζόμενους αναγκάζοντάς τους να δουλέψουν υπό την απειλή απόλυσης και απεφάνθη πως “ο θάνατος των υπαλλήλων της Marfin θα είχε αποφευχθεί εάν το συγκεκριμένο κατάστημα της οδού Σταδίου δεν είχε τεράστια προβλήματα ασφαλείας”.

Ούτε ότι οι οικογένειες των θυμάτων δέκα χρόνια μετά δεν έχουν αποζημιωθεί, με την υπόθεση να εκκρεμεί δικαστικά.

Η ανθρώπινη ζωή και ο πόνος των ανθρώπων που μένουν πίσω δεν μπορούν να υπηρετούν επικοινωνιακές σκοπιμότητες, ούτε να γίνονται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και συκοφάντησης των κοινωνικών αγώνων, τόσο τότε όσο και σήμερα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτίσει φόρο τιμής με την κατάθεση στεφάνου στο σημείο που θα στηθεί η πλακέτα μνήμης στις 9:30 το πρωί του Σαββάτου».

ΚΚΕ

«Το ΚΚΕ τιμά τη μνήμη των θυμάτων και θα καταθέσει στεφάνι εκεί όπου θα στηθεί η πλακέτα μνήμης στις 10.30 π.μ., στις 9 Μαΐου 2020. Νωρίτερα στις 10.00 το πρωί θα τιμήσει την 75η επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, όπως έχει ανακοινωθεί ήδη, καταθέτοντας στεφάνι στο μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη στην Καλλιθέα.

Οι αυτονόητες πράξεις της ενότητας του λαού μας δεν χτίζονται με ενέργειες που υπηρετούν άλλους πολιτικούς σκοπούς και με τη συμμετοχή πολιτικών δυνάμεων, που αξιοποίησαν τότε το θάνατο των εργαζομένων της MARFIN για να συκοφαντήσουν τους δίκαιους αγώνες του λαού μας, πολύ περισσότερο που αυτοί οι δίκαιοι αγώνες γίνεται συστηματική προσπάθεια να ταυτιστούν με την προβοκατόρικη δράση “γνωστών – αγνώστων”, οι οποίοι αποδεδειγμένα και διαχρονικά έχουν σχέση με αυτούς τους μηχανισμούς “κρατικούς” και “παρακρατικούς”, που οδηγούν σε τραγωδίες σαν αυτές που ζήσαμε στη MARFIN. Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να ξεχάσει. Πρέπει να βρίσκεται σε ετοιμότητα για να εμποδίζει και να ματαιώνει κάθε είδους αντιδραστικούς και προβοκατόρικους σχεδιασμούς σε βάρος του». 

ΜέΡΑ25

«Δέκα χρόνια συμπληρώνονται από το 1ο Μνημόνιο. Δέκα χρόνια αντίστασης και κοινωνικών αγώνων. Αλλά και δέκα χρόνια απωλειών. Το ΜέΡΑ25 τιμά τη μνήμη όλων των θυμάτων που άφησαν πίσω τους τα μνημόνια, χωρίς διακρίσεις.

Τιμούμε με απροσμέτρητο σεβασμό τη μνήμη της Παρασκευής Ζούλια, της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, του Επαμεινώνδα Τσάκαλη, τους πρώτους νεκρούς που “άνοιξαν” τον μακρύ κατάλογο των θυμάτων των μνημονίων, όπως τιμούμε τη μνήμη τόσων άλλων: Εκείνων που πέθαναν από τα μαγκάλια στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν, όπως ο Νίκος Πολυχρόνης, ο Σάββας Παπαδόπουλος και η δεκατριάχρονη Σάρα από τη Σερβία. Κι εκείνων που έβαλαν τέλος στη ζωή τους, όπως ο Δημήτρης Χριστούλας, μην αντέχοντας την αναξιοπρέπεια που τους έριξαν οι μνημονιακές πολιτικές. Και των δολοφονημένων, όπως ο Σαχζάτ Λουκμάν, από το μαχαίρι της ακροδεξιάς το οποίο ακόνισαν τα διχαστικά μνημόνια.

Όπως η τότε μνημονιακή κυβέρνηση έτσι και η σημερινή εργαλειοποιεί τους τραγικούς νεκρούς της Marfin. Στήνουν επικοινωνιακή φιέστα στην Οδό Σταδίου αλλά, βέβαια, ούτε διανοούνται να μνημονεύσουν όλα τα θύματα. Διαχωρίζουν τους νεκρούς ώστε να διχάσουν τους ζωντανούς με στόχο να επιβάλουν προληπτικό σιωπητήριο στους νέους αγώνες ενάντια στο 5 ο  μνημόνιο που απεργάζονται.

Το ΜέΡΑ25 δεν θα συμμετάσχει στην πολιτική εκμετάλλευση κανενός θύματος. Καταδικάζουμε την κυβερνητική φιέστα που επέλεξε αυτό το Σάββατο για την κορύφωση μιας δεκαετούς πολιτικής τυμβωρυχίας που στόχο είχε τον εκφοβισμό των πολιτών και τον εξαγνισμό του μνημονιακού τόξου. Θρηνούμε όλους τους νεκρούς μας της μνημονιακής δεκαετίας και φοβόμαστε για τους νεκρούς που θα φέρει η νέα εξαθλίωση που δρομολογούν.

Για αυτό, αύριο, Παρασκευή στη 1 μμ, θα τιμήσουμε τα θύματα των μνημονίων ρίχνοντας ενοποιητική γέφυρα με συμβολική πορεία βουλευτών μας που θα ξεκινήσει από τη Μαρφίν και θα καταλήξει στο δένδρο της Πλατείας Συντάγματος όπου έβαλε τέλος στη ζωή του ο φαρμακοποιός Δημήτρης Χριστούλας.

Απέναντι στις επικίνδυνα διχαστικές επιλογές της κυβέρνησης, το ΜέΡΑ25:

  • Καταδικάζει τη βία, είτε αυτή παίρνει τη μορφή μολότωφ είτε ενσυνείδητης φτωχοποίησης.
  • Υπενθυμίζει ότι όλα τα θύματα ήταν θύματα του διχασμού, της μισαλλοδοξίας και
    της βίας που έφεραν οι μνημονιακές πολιτικές.
  • Καλεί σε Ενότητα και Αγώνα εναντίον της νέας βίας που φέρνει το 5ο Μνημόνιο».