Η βραδιά στη Βουλή για την Προανακριτική γύρω από τη Novartis, ξεκίνησε ως κοινοβουλευτικό παράδοξο, εξελίχθηκε σε παρωδία και κατέληξε στο απόλυτο πολιτικό βατερλό για την κυβέρνηση που βάλλεται τόσο στο εσωτερικό της όσο και απ΄ έξω. Απόδειξη το γεγονός ότι σε μια τόσο σοβαρή διαδικασία, απουσίαζε η κυβέρνηση, αλλά και τα φιλικά της ΜΜΕ που φρόντισαν να «θάψουν», όσο αυτό ήταν δυνατό, την είδηση και όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Ads

Προσπαθώντας να εξευμενίσει το εσωτερικό μέτωπο του Σαμαρά η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή την πρόταση για προανακριτική σε βάρος του πρώην Αν. Υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παγγελόπουλου, παραλείποντας εσκεμμένα τον Αλέξη Τσίπρα, που επίσης είχε αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός στις καταθέσεις του. Η «μισή προκαταρκτική» ήταν εξ αρχής μια «πολιτικά ανορθόδοξη» απόφαση και επί της ουσίας άκυρη, στα όρια των πολιτικών και λογικών ισορροπιών. Όταν όμως έφτασε η ώρα της συζήτησης στη Βουλή, κατέληξε στο απόλυτο φιάσκο με διαφοροποιήσεις στην ψηφοφορία και τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του να απουσιάζουν επιδεικτικά από την αρχή μέχρι το τέλος. Η αλλοπρόσαλλη επιλογή Μητσοτάκη με στόχο να κρατήσει ισορροπίες χωρίς να συρθεί όμως στην προσωπική εκδικητική μανία του Σαμαρά, είναι ενδεικτική του αδιεξόδου που αντιμετωπίζει. Στο τέλος της βραδιάς, οι εσωτερικές συγκρούσεις πιστοποιήθηκαν από τις 6 διαρροές βουλευτών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, στη μυστική ψηφοφορία.

Εκτός από τις πρωτόγνωρες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης υπάρχει όμως η ουσία της υπόθεσης και ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε το πεδίο ανοιχτό για να «ξεσπαθώσει» και να μιλήσει για τα αυτονόητα: Πως δεν μπορεί ένας υπουργός να στήσει «σκευωρία» σε βάρος τόσων ισχυρών παραγόντων, χωρίς την εμπλοκή του πρωθυπουργού του, μόνο που η ΝΔ φοβάται ακόμη περισσότερο να βάλει στο κάδρο τον Τσίπρα καθώς θα υιοθετούσε  την αστήρικτη θεωρία Σαμαρά με μεγάλο πολιτικό κόστος. Αλλά ακόμη και έτσι, δεν μπορεί να κατηγορείται ο Παπαγγελόπουλος ως ηθικός αυτουργός χωρίς να υπάρχει φυσικός αυτουργός!. Μάλιστα ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε έγγραφα-φωτιά του FBI για την εμπλοκή των πρώην υπουργών ενώ το «κερασάκι στην τούρτα» έβαλε η Ντόρα Μπακογιάννη που παραδέχτηκε έμμεσα τις ευθύνες υπουργών για το υπαρκτό σκάνδαλο των υπερτιμολογήσεων της Novartis.

Η κυβέρνηση προσπαθώντας να διαφύγει από το σοβαρό πολιτικό της αδιέξοδο, επέλεξε να «το βάλει στα πόδια», ευτελίζοντας μια μείζονα κοινοβουλευτική διαδικασία. Ίσως η μαζική αποχώρηση από δική της πρόταση, να αποτελεί και μια αποδοκιμασία σε βάρος του εαυτού της, σε κάθε περίπτωση όμως συνιστά αυτοτραυματισμό και πολιτική δειλία. Και συνεχίζει να «σκαλίζει» μια υπόθεση από την οποία δεν έχει τίποτε να κερδίσει διακινδυνεύοντας να ανοίξουν οι ντουλάπες και να βγουν οι σκελετοί της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Άλλωστε, οι μόνοι που πιστεύουν ακόμη στο θεώρημα της «σκευωρίας» είναι τελικά αυτοί που εμπλέκονται με τεράστιες ποινικές και ηθικές ευθύνες.

Ads