Το Φίντες πέτυχε – όπως αναμενόταν – καθαρή νίκη στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Ουγγαρία και ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν εξασφαλίζει νέα θητεία.

Ads

Tο κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει το 49,5% των ψήφων και προβλέπεται να καταλάβει 134 έδρες στο κοινοβούλιο της χώρας, με το 74,6% των εκλογικών τμημάτων να έχει ενσωματωθεί, κατά στοιχεία που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της εθνικής εκλογικής επιτροπής. Το ακροδεξιό Jobbik παίρνει το 20% και 26 έδρες στη Βουλή και αναδεικνύεται σε αξιωματική αντιπολίτευση, τη στιγμή που οι Σοσιαλιστές αγγίζουν το 11% και παίρνουν 20 έδρες στο κοινοβούλιο. 

Χαρακτηριστικό είναι πως τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν με καθυστέρηση σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι περίμεναν υπομονετικά στις ουρές για να ψηφίσουν στα εκλογικά τμήματα στη Βουδαπέστη ακόμη και μετά τη λήξη. Στις 19.30 ώρα Ελλάδας, το ποσοστό συμμετοχής ανερχόταν σε 68,13%, ένα ποσοστό που υπερβαίνει τα ποσοστά συμμετοχής που είχαν καταγραφεί στις τελευταίες τρεις εκλογικές αναμετρήσεις.

«Η Ουγγαρία σήμερα πέτυχε μια σπουδαία νίκη. Θέλω να συγχαρώ όλους τους ψηφοφόρους που πήγαν να ψηφίσουν, να ευχαριστήσω όσους ψήφισαν για την πολύ μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές αλλά και για την εμπιστοσύνη που έδειξε σε εμένα και το κόμμα μας. Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου επίσης σε όλους τους Ούγγρους που ζουν εκτός των συνόρων και βοήθησαν στην επίτευξη των συμφερόντων μας. Επίσης ευχαριστώ τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Πολωνίας που ταξίδεψαν στην Ουγγαρία για να παράσχουν την στήριξή τους. Είμαι επίσης ευγνώμων στους εθελοντές, όσους βοήθησαν εργαζόμενοι στο κόμμα, την οικογένεια και τη σύζυγό μου», δήλωσε ο Βίκτορ Όρμπαν. 

«Αφήσαμε μια μεγάλη μάχη πίσω μας. Μας δόθηκε η ευκαιρία να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της χώρας μας. Δεν είναι στο σημείο που θα θέλαμε να την δούμε αλλά τα πράγματα προχωρούν και ξέρουμε ποιον δρόμο πρέπει να ακολουθήσουμε. Δόξα στην χώρα και τον Θεό», πρόσθεσε ο Βίκτορ Όρμπαν.