Το τελευταίο αντίο είπαν σήμερα οι Γάλλοι, στον Στεφάν Σαρμπονιέ, τον διευθυντή  της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, που δολοφονήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην αιματηρή επίθεση τζιχαντιστών στα γραφεία της εφημερίδας. Γνωστός μέσα από τα σκίτσα του με το ψευδώνυμο Σαρμπ, κηδεύτηκε υπό τους ήχους της Διεθνούς κι εν μέσω παρατεταμένων χειροκροτημάτων.

Ads

Συγγενείς, επιζώντες του μακελειού, πολιτικοί και απλοί πολίτες συγκεντρώθηκαν για να αποχαιρετήσουν τον ανατρεπτικό σκιτσογράφο που τόσο άδικα έφυγε από τη ζωή μαζί με ακόμη 11 ανθρώπους την προηγούμενη εβδομάδα. Η τελετή μνήμη ήταν ανοιχτή, η ταφή του Σαρμπ πρόκειται να πραγματοποιηθεί όμως σε στενό οικογενειακό κύκλο στο κοιμητήριο της Ποντουάζ, στην περιφέρεια Παρισιού, μετά την τελετή.

Ο σκιτσογράφος ήταν ο διευθυντής της εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας από το 2009. Έπεσε νεκρός μαζί με τους συναδέλφους του στην επίθεση-σοκ των αδελφών Κουασί εναντίον της έδρας της Charlie Hebdo στο Παρίσι, στο όνομα του θρησκευτικού φανατισμού.

Με το ψευδώνυμο Σαρμπ, στα 47 του, ο Στεφάν Σαρμπονιέ, ήταν εδώ και πέντε χρόνια ο διευθυντής του Charlie Hebdo και χαρακτηριζόταν ως ένας από τους πιο χαρισματικούς καρτουνίστες της γενιάς του. Μεγαλωμένος σε οικογένεια κομουνιστών και πολιτικός ακτιβιστής ο ίδιος, υπήρξε υποστηρικτής του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος και του συνασπισμού Αριστερό Μέτωπο. Η γελοιογραφική στήλη του στη σατιρική εφημερίδα «Στον Σαρμπ δεν αρέσουν οι άνθρωποι».

Ads

Ο Σαρμπονιέ είχε μπει στο μάτι του κυκλώνα όταν το 2006, αναδημοσίευσε τα σκίτσα για τον Μωάμεθ, που είχαν προκαλέσει παγκόσμιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Το 2011 ο Σαρμπονιέ «προκαλεί» ακόμη μία φορά με το χιούμορ του όταν αντί για τον τίτλο Charlie Hebdo (που σημαίνει εβδομαδιαίο Τσάρλι) κάνει ένα λογοπαίγνιο και κυκλοφορεί το περιοδικό με τίτλο αλλαγμένο σε Charia Hebdo (που σημαίνει εβδομαδιαία σαρία).

Ο Σαρμπ δεχόταν συχνά απειλές για τη ζωή του και κυκλοφορούσε κατά περιόδους με αστυνομική προστασία. Το όνομά του περιλαμβανόταν σε λίστα «καταζητούμενων, νεκρών ή ζωντανών, για εγκλήματα εναντίον του Ισλάμ», η οποία είχε δημοσιευθεί την άνοιξη του 2013 από την αγγλόφωνο τζιχαντιστικό έντυπο «Inspire». Παρόλ’αυτά δε φαίνεται να φοβόταν ή να το έβαζε κάτω. Σε συνέντευξη του στη Monde είχε δηλώσει: «Δεν φοβάμαι τα αντίποινα. Δεν έχω παιδιά, σύζυγο, αυτοκίνητο, ούτε πιστωτικές κάρτες. Μπορεί να ακούγεται λίγο πομπώδες αλλά θα προτιμούσα να πεθάνω όρθιος παρά να ζω γονατιστός». Όταν το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα επισκέφθηκε τα γραφεία του Charlie Hebdo το 2012 ερευνώντας το ζήτημα των παρεμβάσεων στον τύπο, είχε πει στον Στέλιο Κούλογλου, «δεν υποκύπτουμε στην λογοκρισία!».

Προφητικό το σκίτσο που κυκλοφόρησε όχι πολύ καιρό πριν με τίτλο « δεν έχουν γίνει ακόμα επιθέσεις στη Γαλλία», που δείχνει ένα τζιχαντιστή μαχητή να λέει «περιμένετε μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και θα εκπληρώσουμε το θέλημα Του».

image

Ανάμεσα στους πολιτικούς που έδωσαν το παρόν στην επικήδεια τελετή ήταν η Κριστιάν Τομπιρά (Δικαιοσύνης), η Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ (Παιδείας) και ο Φλερ Πελερέν (Πολιτισμού), καθώς και ο ηγέτης του Αριστερού Μετώπου Ζαν-Λικ Μελανσόν.