Στα χέρια των αρχών βρίσκονται οι δουλέμποροι τόσο του ναυαγίου στη Ρόδο που κόστισε τη ζωή σε 3 ανθρώπους, όσο και του ναυαγίου της Κυριακής στα ανοιχτά της Λαμπαντούζα που κόστισε τη ζωή σε περίπου 800 άτομα.

Ads

Στον εισαγγελέα Ρόδου οδηγούνται εντός της ημέρας, δύο Σύροι 26 και 27 ετών, που φέρεται να οργάνωσαν τη μεταφορά των 93 μεταναστών με σκάφος που βυθίστηκε τη Δευτέρα στη θαλάσσια περιοχή της Ρόδου. Οι δύο διακινητές αναγνωρίστηκαν από τους μετανάστες κατά τη διάρκεια της προανάκρισης.

Υπενθυμίζεται ότι από τα νερά της παραλίας του Ζέφυρου νεκροί ανασύρθηκαν ένας άνδρας, μια γυναίκα και ένα αγόρι περίπου 5 ετών. Ο αριθμός των διασωθέντων ανέρχεται σε 90, ενώ στο σκάφος ήταν συνολικά 93 άτομα στην πλειονότητά τους πρόσφυγες από τη Συρία. Από αυτούς 62 είναι άνδρες, 22 γυναίκες και 6 παιδιά.

Τους δουλεμπόρους που οδήγησαν στο θάνατο περίπου 800 ανθρώπους στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα συνέλαβαν οι ιταλικές αρχές. Πρόκειται για έναν Τυνήσιο που θεωρείται ο καπετάνιος του σκάφους και έναν Σύρο που εκτελούσε χρέη «υποπλοίαρχου» και οι οποίοι κατάφεραν να διασωθούν.  Σε βάρος των δύο συλληφθέντων έχουν απαγγελθεί κατηγορίες πολλαπλής ανθυρωποκτονίαςκαθώς και για συνέργεια σε διακίνηση προσώπων και το ναυάγιο.

Ads

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους περίπου 800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό ναυάγιο της Κυριακής στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα εκτιμούν οι εκπρόσωποι τηςΎπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (HCR) και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Οι 27 από τους 28 επιζώντες έχουν μεταφερθεί στην Κατάνια, ενώ ο 28ος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Οι 24 σοροί που είχαν περισυλλεχθεί είχαν μεταφερθεί στη Μάλτα και αναμένεται στη συνέχεια να μεταφερθούν επίσης στην Κατάνια.