Η δημοσιονομική κατάσταση στην Ισπανία και την Πορτογαλία, το τραπεζικό πρόβλημα στην Ιταλία και η γενική οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη απασχόλησαν το σημερινό Eurogroup, το οποίο έκανε επίσης μια πρώτη αποτίμηση του Brexit, καλώντας το Λονδίνο να αποχωρήσει το συντομότερο δυνατό από την ΕΕ.

Ads

Ες αύριον τα σπουδαία

Το σημερινό Eurogroup συζήτησε το ενδεχόμενο επιβολής οικονομικών κυρώσεων στις δύο χώρες της ιβηρικής χερσονήσου, λόγω των προβληματικών ελλειμμάτων τους που παραβιάζουν το Συμφώνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Οι τελικές αποφάσεις ωστόσο, αναμένεται να ληφθούν στην αυριανή συνεδρίαση του Ecofin, σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσον αφορά την απόφαση της Κομισιόν να προτείνει την έναρξη διαδικασίας επιβολής κυρώσεων στην Πορτογαλία και στην Ισπανία, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών κι επικεφαλής του Eurogroyp Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα στηρίξουν ομόφωνα την πρόταση στο αυριανό Ecofin.

Ads

Ο Πιέρ Μοσκοβισί διευκρίνισε ότι κατά τη «σημερινή συνεδρίαση δεν λήφθηκαν αποφάσεις για κυρώσεις» και επανέλαβε πως οι κανόνες θα εφαρμοστούν με «έξυπνο» τρόπο, χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, στις δύο χώρες αυτές, οι οποίες μάλιστα βγαίνουν από μια «τρομερή» κρίση.

Η στάση της Ελλάδας

Εντολή για «σκληρή γραμμή» για «σθεναρή υποστήριξη» στην Ισπανία, την Πορτογαλία αλλά και την Ιταλίαείχε λάβει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από τον Αλέξη Τσίπρα. Στην κατεύθυνση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, κινήθηκαν και οι υπουργοί της Ιταλίας και της Γαλλίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, αρχικώς μόνο ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών υποστήριξε τους Πορτογάλους και τους Ισπανούς. Ωστόσο, μετά την τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ακολούθησαν και ο Ιταλός και ο Γάλλος ομόλογός του, ζητώντας ελαστικότερη αντιμετώπιση, με το βασικό επιχείρημα του Έλληνα υπουργού ότι «μετά το Brexit η σκληρή γραμμή στα δημοσιονομικά αυτή τη στιγμή στέλνει εντελώς λάθος μήνυμα στις αγορές».

Ντάισελμπλουμ: Βail in για τις ιταλικές τράπεζες

Ενώ η Ιταλία βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ένα σχέδιο που θα επιτρέπει την στήριξη των τραπεζών με δημόσια κεφάλαια, η Γερμανία έχει ασκήσει βέτο σε μια διάσωση χωρίς την εφαρμογή των κανονισμών για το bail in και την επιβολή «κουρέματος» σε ομολογιούχους και μετόχους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε πως όσων αφορά τις ιταλικές τράπεζες δεν θα υπάρξουν μεγάλες λύσεις, αλλά δεν θα υπάρξει και έντονη κρίση, προσθέτοντας πως τα ιταλικά τραπεζικά ιδρύματα πρέπει να σταματήσουν να ζητούν κρατική ενίσχυση. «Οι ιταλικές τράπεζες είναι ένα ζήτημα που αφορά τις εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές», σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup,.

Υποστήριξε επίσης πως το «bail in» είναι μια πολύ εύλογη οικονομική αρχή που ορίζει ότι οι επενδυτές που είχαν κέρδη πρέπει να συνεισφέρουν στην εκκαθάριση των τραπεζών.«Το “bail in” είναι μια πολύ εύλογη οικονομική αρχή που βασικά λέει ότι αυτοί οι επενδυτές που τοποθέτησαν τα χρήματα τους και αποκόμισαν κέρδη τις καλές εποχές πρέπει να έχουν απώλειες στις κακές εποχές» σημείωσε. «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτό που έχει εφαρμοστεί νομικά σχεδόν σε όλες τις χώρες» πρόσθεσε.