Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επιχειρεί να αποφύγει την απόφαση του προέδρου της Βουλής Τζον Μπέρκοου και να βρει τρόπο να θέσει την συμφωνία για την αποχώρηση από την ΕΕ σε τρίτη ψηφοφορία. Ο Τζον Μπέρκοου, ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα επιτρέψει μία τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων σε μία πρόταση που είναι ίδια με αυτή που απορρίφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς σύμφωνα με τον κανονισμό θα πρέπει οποιαδήποτε πρόταση της κυβέρνησης προς ψήφιση να φέρει ουσιαστικές αλλαγές.

Ads

Ωστόσο, ο Στίβεν Μπάρκλεϊ ισχυρίστηκε ότι η συμφωνία της ΕΕ σε μία παράταση του άρθρου 50 για την καθυστέρηση του Brexit συνιστά διαφορετική πρόταση, όπως και μία συμφωνία σε αλλαγές οι οποίες ικανοποιούν το βορειο-ιρλανδικό κόμμα DUP. «Αν δούμε έναν αριθμό μελών του κοινοβουλίου να αλλάζουν την ψήφο τους, εάν δούμε σαφήνεια στους όρους μίας παράτασης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τότε αυτά είναι θέματα μέσα από τα οποία το κοινοβούλιο μπορεί να βρει έναν τρόπο (για την τρίτη ψηφοφορία)» είπε ο υπουργός για το Brexit.

Η Βουλή των Κοινοτήτων έχει τη δυνατότητα – σε περίπτωση που ο Τζον Μπέρκοου αποκλείσει τη διεξαγωγή τρίτης ψηφοφορίας επί της συμφωνίας αποχώρησης – να ορίσει μία ψηφοφορία με την οποία θα ανατρέψει (εάν υπάρξει πλειοψηφία) την αρχή ύπαρξης προηγούμενου (περίπτωση το 1604) που επικαλέστηκε ο πρόεδρος της Βουλής για να εμποδίσει μία ακόμη πρόταση της κυβέρνησης που είναι ίδια ή ουσιαστικά ίδια με αυτή που ήδη έχουν απορρίψει οι βουλευτές.

Επιστολή στον Τουσκ για παράταση;

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα στείλει σήμερα ή αύριο επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ζητώντας καθυστέρηση στο Brexit, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός της.

Ads

Οι βασικοί υπουργοί της Μέι συζήτησαν σήμερα το θέμα του Brexit επί 90 λεπτά, δήλωσε ο εκπρόσωπος, περιλαμβανομένων και των επιπλοκών από τη χθεσινή απόφαση του πρόεδρου της Βουλής των Κοινοτήτων που έκρινε ότι η Μέι δεν μπορεί να θέσει για τρίτη φορά σε ψηφοφορία τη συμφωνία της για το Brexit, εκτός κι αν προχωρήσει σε θεμελιώδεις αλλαγές.

Κάθε αναβολή του Brexit θα έχει «πολιτικό και οικονομικό κόστος» προειδοποιεί ο Μπαρνιέ

Μια αναβολή της ημερομηνίας του Brexit θα είχε «πολιτικό και οικονομικό κόστος» και κάθε αίτημα του Λονδίνου προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει, επομένως, να βασίζεται σε επαρκείς λόγους, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ. «Μια παράταση συνιστά συνέχιση της αβεβαιότητας, ενέχει πολιτικό και οικονομικό κόστος» είπε ο Μπαρνιέ, ενώπιον δημοσιογράφων, μετά τη συνάντηση με εκπροσώπους των χωρών της ΕΕ, δέκα ημέρες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία του Brexit.

«Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος, ο στόχος αυτής της παράτασης (…) από τον οποίο θα εξαρτηθεί η διάρκεια» της αναβολής, που θα μπορούσαν να αποδεχθούν οι επικεφαλής των 27 υπολοίπων κρατών μελών της Ένωσης, οι οποίοι θα πρέπει να εκδώσουν ομόφωνη απόφαση, υπογράμμισε.

Ταυτόχρονα, ο Μισέλ Μπαρνιέ υπενθύμισε για μία ακόμη φορά ότι η ΕΕ αποκλείει το ενδεχόμενο να επαναδιαπραγματευτεί το περιεχόμενο της συμφωνίας εξόδου, αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων διάρκειας ενάμιση χρόνου μεταξύ των Βρυξελλών και της Τερέζας Μέι. Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ επανέλαβε, αντιθέτως, ότι η πόρτα είναι ανοικτή για ενδεχόμενες τροποποιήσεις της «πολιτικής διακήρυξης» που θα συνοδεύει τη Συνθήκη αποχώρησης. Στόχος του εν λόγω κειμένου θα είναι να σκιαγραφηθεί το περίγραμμα της μέλλουσας εμπορικής σχέσης, που θέλουν να διατηρήσουν το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες μετά το διαζύγιό τους. «Θα μπορούσε να γίνει πιο φιλόδοξη (σε περιεχόμενο) τις επόμενες ημέρες εάν η πλειοψηφία των βουλευτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων το επιθυμεί» διευκρίνισε ο Μπαρνιέ.

Προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο, χρειάζονται «επιλογές κι αποφάσεις εκ μέρους της Βρετανίας» τόνισε, καθώς οι ηγέτες των 27 «έχουν ανάγκη από ένα σαφές σχέδιο της Βρετανίας ώστε να λάβουν μια απόφαση εν γνώσει του λόγου» για τον οποίο θέλει την αναβολή του Brexit, στη Σύνοδο των Βρυξελλών.

«Άραγε, μια αναβολή θα αύξανε τις πιθανότητες της επικύρωσης της συμφωνίας αποχώρησης; Άραγε, η Βρετανία ζητάει μια παράταση διότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να επεξεργαστεί την πολιτική διακήρυξη»: αυτά είναι τα δύο βασικά ερωτήματα για τον Μισέλ Μπαρνιέ.

Κι αν η Μέι ζητήσει μια «μακρά παράταση», αυτό το αίτημα «θα πρέπει να συνδέεται με κάτι καινούργιο, κάτι νέο, μια νέα πολιτική διαδικασία» σημείωσε ο Γάλλος αξιωματούχος, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. «Από την πλευρά της ΕΕ, είμαστε προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο μιας εξόδου χωρίς συμφωνία» προειδοποίησε εκ νέου ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής.

Εκνευρισμός σε ΕΕ κι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις

Η Ευρωπαϊκή Ενωση περιμένει ταχεία ενημέρωση από την Βρετανία για τον τρόπο με τον οποίο προτίθεται να προχωρήσει στην διαδικασία της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς υπενθυμίζοντας ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται την Πέμπτη για να συζητήσουν το Brexit.

«Βρισκόμαστε πλέον σε απόσταση 10 ημερών από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση…Εναπόκειται στην πρωθυπουργό και την κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητας να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα και στην συνέχεια να μας ενημερώσουν σχετικώς και ταχέως», είπε.

Μπροστά στο αδιέξοδο, Γαλλία και Γερμανία δεν έκρυψαν την αγανάκτησή τους, ζητώντας από τις βρετανικές αρχές να καταθέσουν «μία αξιόπιστη πρωτοβουλία» κατά την διάρκεια τω εργασιών της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της Πέμπτης και Παρασκευής.

«Βρισκόμαστε σε αδιέξοδο εξαιτίας της απόφασης των Βρετανών και η αβεβαιότητα είναι ανυπόφορη», προειδοποίησε η γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό φθάνοντας στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει σε προπαρασκευαστική της συνόδου συνεδρίαση.

«Η ατμόσφαιρα είναι πολύ κακή…Είμαστε πραγματικά εξαντλημένοι από αυτές τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε από την πλευρά του ο γερμανός ομόλογός της Μίχαελ Ροτ.

Οι δύο υπουργοί χρησιμοποίησαν ταυτόσημη γλώσσα στις δηλώσεις τους πριν από τη συνεδρίαση τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση περιμένει από την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι μία «συγκεκριμένη πρόταση», «μία αξιόπιστη πρωτοβουλία» για την έξοδο από το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει «με δική τους απόφαση».

«Δεν είναι παιγνίδι. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Οι Βρετανοί πρέπει να μας προτείνουν κάτι καινούργιο. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε στο αδιέξοδο», δήλωσε η Ναταλί Λουαζό.

«Δεν έχουμε καμία όρεξη για διαπραγματεύσεις για το Brexit. Σας παρακαλούμε αγαπητοί Βρετανοί, κινητοποιηθείτε. Ο χρόνος κυλά», δήλωσε ο Μίχαελ Ροτ. Εάν οι Βρετανοί ζητήσουν παράταση της εξόδου, «πρέπει να υποβάλουν συγκεκριμένη πρόταση. Δεν μπορούμε να συζητάμε στο κενό», πρόσθεσε. «Εάν οι Βρετανοί θέλουν αναβολή, πρέπει να πουν γιατί. Περιμένουμε μία αξιόπιστη πρωτοβουλία. Η παράταση δεν είναι λύση, είναι μέθοδος», εξήγησε η γαλλίδα υπουργός.

Οταν δε ερωτήθηκε για την περίπτωση η Γαλλία να ασκήσει βέτο σε αίτημα μη επαρκώς αιτιολογημένης παράτασης, η Ναταλί Λουαζό υπενθύμισε ότι «η απόφαση πρέπει να ληφθεί ομοφώνως από τους ηγέτες των 27». «Προτεραιότητα της γερμανικής κυβέρνησης είναι η αποφυγή μίας εξόδου άνευ συμφωνίας», δήλωσε ο Μίχαελ Ροτ.

«Είμαστε έτοιμοι για μία έξοδο άνευ συμφωνίας. Πρόκειται για μία επιλογή που ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το να μην αποφασισθεί τίποτε ισοδυναμεί με απόφαση για έξοδο άνευ συμφωνίας», προειδοποίησε η Ναταλί Λουαζό. «Εάν δεν ληφθεί καμία απόφαση, η ημερομηνία της 29ης Μαρτίου ισχύει και θα υπάρξει Brexit άνευ συμφωνίας».

Η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι «θα πολεμήσει μέχρις εσχάτων» για να υπάρξει συμφωνία συντεταγμένης βρετανικής εξόδου. Η Αγκελα Μέρκελ «σημείωσε με ενδιαφέρον» την απόφαση του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου σύμφωνα με την οποία η Τερέζα Μέι πρέπει να προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές της συμφωνίας της, που έχει απορριφθεί δύο φορές από την Βουλή, για να υπάρξει μία τρίτη ψηφοφορία. «Τώρα θα δούμε τις θα μας πει η Τερέζα Μέι, ποιες είναι οι επιθυμίες της- θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε. Θα παρακολουθήσουμε πολύ στενά πώς η βρετανική κυβέρνηση αντιδρά σε αυτό που ειπώθηκε χθες στο κοινοβούλιο…Ως προς το πώς θα διαχειρισθούμε την κατάσταση, δεν μπορώ να κάνω εκτίμηση για πώς θα είναι τα πράγματα την Πέμπτη, η κατάσταση είναι υπερβολικά ρευστή».

Λονδίνο: «Κίτρινα γιλέκα» εισέβαλαν στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα

Διαδηλωτές, που φορούσαν κίτρινα γιλέκα, εισέβαλαν σήμερα στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Βρετανίας, στο κέντρο του Λονδίνου. Στις εικόνες που μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα διακρίνεται το πλήθος έξω από το κτίριο. Πολλοί διαδηλωτές κρατούν σημαίες. Η εφημερίδα London Evening Standard έγραψε ότι οι διαδηλωτές φώναζαν «θέλουμε έναν νέο Γενικό Εισαγγελέα». Προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνιστεί τι ακριβώς προκάλεσε τη διαμαρτυρία αυτή.

«Η αστυνομία κλήθηκε στις 13.45 τοπική ώρα έπειτα από αναφορές ότι διαδηλωτές εισήλθαν στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα» σημειώνει η αστυνομία στο Twitter. «Αστυνομικοί βρίσκονται επιτόπου και αντιμετωπίζουν την κατάσταση. Προς τον παρόν δεν έχουν προχωρήσει σε συλλήψεις».

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Βρετανίας είναι ο Τζέφρι Κοξ, που διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στις συνομιλίες για το Brexit μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι. Οι συστάσεις του ότι οι νομικοί κίνδυνοι αναφορικά με το ιρλανδικό backstop παραμένουν υπαρκτοί, παρά τις διαβεβαιώσεις των Βρυξελλών, θεωρήθηκαν ως ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι βουλευτές καταψήφισαν τη συμφωνία για δεύτερη φορά νωρίτερα αυτόν τον μήνα.