Τον περασμένο Ιούλιο, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αυστρίας, ακύρωσε τις προεδρικές εκλογές στη χώρα. Πρόκειται για τις εκλογές – θρίλερ που διεξήχθησαν τον Ιούνιο με τον Πράσινο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν να παίρνει την πρωτιά με ποσοστό 50,3%, έναντι 49,7% του ακροδεξιού αντιπάλου Νόρμπερτ Χόφερ. Οι επανάληψη των εκλογών είχε οριστεί για τις 2 Οκτωβρίου, αλλά όπως φαίνεται ένα τεχνικό κόλλημα αναμένεται να τις αναβάλλει.

Ads

Ποιό είναι το πρόβλημα που «απειλεί» τις εκλογές; Η κόλλα στους φακέλους ψηφοφορίας των επιστολικών ψηφοφόρων, που δεν κολλά καλά με αποτέλεσμα η ψήφος να καθίσταται ανασφαλής, όπως αναφέρουν αυστριακά μέσα.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας δήλωσε την Παρασκευή πως είναι απίθανο τα προβλήματα να επιλυθούν εγκαίρως μέχρι τις 2 Οκτωβρίου και είπε πως θα κάνει νεότερη ενημέρωση την Δευτέρα, τροφοδοτώντας τις εικασίες πως θα ανακοινώσει την αναβολή.

Οι εκλογές – γεφύρι της Άρτας

Ο Νόρμπερτ Χόφερ είχε υπερισχύσει στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών – όπου οι υποψήφιοι των δύο παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας, του Λαϊκού και του Σοσιαλιστικού Kόμματος βγήκαν εκτός – χωρίς όμως να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία. Στα προκαταρκτικά αποτελέσματα του δεύτερου γύρου εμφανιζόταν και πάλι πρώτος, με μικρό προβάδισμα έναντι του Φαν ντερ Μπέλεν. Η εικόνα ανατράπηκε όταν καταμετρήθηκαν οι περίπου 700.000 επιστολικές ψήφοι, που έδωσαν τη νίκη τελικά στο νήμα, στον υποψήφιο των Πρασίνων.

Ads

Σε απόλυτους αριθμούς ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν είχε συγκεντρώσει στον δεύτερο γύρο  2.254.484 ψήφους, έναντι 2.223.458 του αντιπάλου του Νόρμπερτ Χόφερ, με τη διαφορά μεταξύ τους να αγγίζει μόλις τις 30.863 ψήφους.

Το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας Αυστρίας (FPÖ) του Χόφερ είχε προσβάλει τη διαδικασία, υποστηρίζοντας πως έγιναν παρατυπίες στο άνοιγμα των επιστολικών ψήφων. Πιο συγκεκριμένα είχε καταγγείλει ότι οι επιστολικές ψήφοι σε 94 από τις 117 εκλογικές περιφέρειες, είχαν αρχίσει να καταμετριόνται νωρίτερα του κανονικού.  Κατήγγειλε επίσης απουσία μελών των εφορευτικών επιτροπών και καταμέτρηση των ψήφων από μη εξουσιοδοτημένους ανθρώπους. Έτσι ζήτησε την ακύρωση των εκλογών, με το Συνταγματικό Δικαστήριο να εξετάζει δεκάδες μάρτυρες και να διατάζει την επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας.

Πρόκειται για την πρώτη φορά στην ιστορία της Αυστρίας που εκλογές ακυρώνονται. Μόνο σε δύο περιπτώσεις, στις βουλευτικές εκλογές του 1970 και του 1995,  είχε κριθεί απαραίτητη από το Συνταγματικό Δικαστήριο η επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας, σε μεμονωμένες όμως περιφέρειες.