Προς τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών βαδίζει ολοταχώς η Ισπανία, μετά την χθεσινή απόρριψη από το ισπανικό κοινοβούλιο της πρότασης προϋπολογισμού της κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ. Γιατί μπορεί η επίσημη ενημέρωση να αναφέρει πως η τελική απόφαση θα ληφθεί στην έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβούλιου, που θα λάβει χώρα την Παρασκευή, όμως οι σχεδόν όλοι οι αναλυτές εκτιμούν πως οι κάλπες φαντάζουν πλέον αναπόφευκτες.

Ads

Κι αυτό γιατί η χθεσινή κοινοβουλευτική ήττα του Πέδρο Σάντσεθ ούτε κεραυνός εν αιθρία ήταν ούτε είναι άσχετη με το άλλο μείζον πολιτικό γεγονός, το οποίο απασχολεί αυτές τις μέρες τη χώρα της Ιβηρικής, δηλαδή τη δίκη των 12 Καταλανών αυτονομιστών, που ξεκίνησε την Τρίτη. Και πολλοί εκτιμούν ότι αυτή ήταν μια πολύ άσχημη συγκυρία για τον Ισπανό πρωθυπουργό.

Αξίζει λοιπόν να υπενθυμίσουμε ότι οι Σοσιαλιστές ηγούνται μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, καθώς καταλαμβάνουν μόλις 85 έδρες σε σύνολο 350 στο ισπανικό κοινοβούλιο. Για να σχηματίσουν λοιπόν την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Ραχόι -υπό το βάρος οικονομικών σκανδάλων- τον Ιούνιο του 2018 ,χρειάστηκαν την στήριξη τόσο των Podemos όσο και βουλευτών από μικρότερα κόμματα. Μεταξύ τους περιλαμβάνονταν και δυο Καταλανικά κόμματα, το ERC και το PDECAT, με 9 και 8 βουλευτές αντίστοιχα.

Παρ’ όλα αυτά, ο «μήνας του μέλιτος» φαίνεται πως τέλειωσε γρήγορα για τον Πέδρο Σάντσεθ. Από τη μια, ο άγριος επικοινωνιακός πόλεμος με φόντο τη δική των Καταλανών αυτονομιστών κι από την άλλη η κατάρρευση των συζητήσεων μεταξύ της ισπανικής και της καταλανικής κυβέρνησης την Παρασκευή, φαίνεται πως οδήγησαν στην οριστική ρήξη. Κάπως έτσι, οι Καταλανοί βουλευτές πέρασαν ξανά στις γραμμές τις αντιπολίτευσης και μαζί με τις κοινοβουλευτικές ομάδες του Συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, αλλά και των  κεντροδεξιών Ciududanos, οδήγησαν στην απόρριψη του προϋπολογισμού.

Ads

Άλλωστε, ο Καταλανός ηγέτης, Κουιμ Τόρρα, είχε προαναγγείλει μιλώντας σε διεθνή ΜΜΕ αυτή την εξέλιξη: «Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να υποστηρίξουμε τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης απλά και μόνο επειδή φοβόμαστε την επάνοδο της δεξιάς. Ο Πέδρο Σάντσεθ μπορεί να προκηρύξει εκλογές όποτε θέλει, άλλωστε αυτός είναι ο πρωθυπουργός», ανέφερε και πρόσθεσε με νόημα: «Μεταξύ ενός Σοσιαλιστικού Κόμματος που αρνείται το δικαίωμα μας για αυτοδιάθεση και της άκρας Δεξιάς, εμείς επιλέγουμε την ανεξαρτησία της Καταλονίας».

Όλα αυτά ενώ μόλις την περασμένη Κυριακή το Λαϊκό Κόμμα πραγματοποίησε κοινή συγκέντρωση με τους Ciududanos και το ακροδεξιό Vox ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης Σάντσεθ, την οποία κατηγόρησαν για «προδοσία», θεωρώντας υπερβολικά ελαστική τη στάση της στις συζητήσεις με την καταλανική κυβέρνηση.

Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν η πορεία της κυβέρνηση Σάντσεθ μοιάζει προδιαγεγραμμένη. Ίσως πάλι και να μην θέλει o ίδιος ο Ισπανός πρωθυπουργός τη διαιώνιση της υπάρχουσας κατάστασης. Αρκετοί εκτιμούν δε πως με τις δημοσκοπήσεις να εμφανίζουν τους Σοσιαλιστές στην πρώτη θέση, ίσως οι πρόωρες κάλπες να είναι σε τελική ανάλυση καλοδεχούμενες για τον ίδιο τον Σάντσεθ, την ώρα μάλιστα που κάποιοι μιλάνε ήδη για πιθανές ημερομηνίες: 17, 24 Απριλίου, ενώ κάποιοι -μεταξύ τους και στελέχη του Λαϊκού Κόμματος- προτείνουν τετραπλές εκλογές (μαζί με τις ευρωκελογές, αλλά και τις αυτοδιοικητικές) στις 26 Μαϊου.

Υπάρχει όμως κι ένα ρίσκο, το οποίο επίσης καταγράφεται στις μετρήσεις, κι απειλεί να διαψεύσει με οδυνηρό τρόπο τις προσδοκίες των Σασιαλιστών: αυτό έχει να κάνει με τη ραγδαία άνοδο του ακροδεξιού Vox. Κι όσοι παρατηρούν από κοντά τις πολιτικές εξελίξεις στην Ισπανία, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μιας κυβερνητική σύμπραξη του Λαϊκού Κόμματος με το εν λόγω ακροδεξιό μόρφωμα, όπως άλλωστε συνέβη και μετά τις πρόσφατες εκλογές στην Ανδαλουσία, με ανοιχτό το ενδεχόμενο της  στήριξης κι εκ μέρους των Ciududanos.