Η ιστορική δίκη των δώδεκα Καταλανών αυτονομιστών ηγετών για τον ρόλο τους στην απόπειρα απόσχισης τον Οκτώβριο 2017 άρχισε σήμερα στην Μαδρίτη, την ώρα που το καταλανικό παραμένει  καυτό ζήτημα της ισπανικής πολιτικής.

Ads

Η ακροαματική διαδικασία, που θα περιορισθεί σήμερα σε θέματα διαδικασίας, ξεκίνησε ενώπιον του ανωτάτου δικαστηρίου, γύρω από το οποίο η αστυνομική παρουσία ήταν έντονη.

Ταυτόχρονα στην Καταλονία, όπου οργανώνεται διαδήλωση των αυτονομιστών το βράδυ στην Βαρκελόνη, πολλές οδικές αρτηρίες έχουν αποκλεισθεί από τα μέλη των CDR (Επιτροπές Υπεράσπισης της Καταλανικής Δημοκρατίας), ανάμεσά τους και ο αυτοκινητόδρομος  AP-7 που συνδέει την Χιρόνα με την Βαρκελόνη, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Τη δίκη, η οποία μεταδίδεται απευθείας από την τηλεόραση, παρακολουθούν περισσότεροι από 600 Ισπανοί και ξένοι δημοσιογράφοι, αναμένεται να διαρκέσει περί τους τρεις μήνες.  Η ετυμηγορία δεν αναμένεται πριν από τον Ιούλιο. Εκατοντάδες θα κληθούν ως μάρτυρες, ανάμεσά τους και ο πρώην πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

Ads

Ο ηγέτης της απόπειρας της απόσχισης της Καταλονίας, ο πρώην πρόεδρος Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος διέφυγε στο Βέλγιο, θα είναι ο μεγάλος απών της δίκης, καθώς  στην Ισπανία δεν εφαρμόζεται η ερημοδικία για βαριά αδικήματα.

Κατά συνέπεια, ο πρωταγωνιστής θα είναι ο πρώην αντιπρόεδρος της Καταλονίας Οριόλ Ζουνκέρας, κατά του οποίου ο εισαγγελέας έχει ζητήσει την επιβολή ποινής κάθειρξης 25 ετών.