Έναν νέο νόμο για την ενίσχυση της ελευθερίας και του πλουραλισμού στον Τύπο προτείνει η Κομισιόν.

Ads

Σύμφωνα με το Politico, οι νέοι κανόνες που περιλαμβάνονται στο σχέδιο θα δώσουν στους Ευρωπαίους πρόσβαση σε πιο ανεξάρτητα ΜΜΕ και θα απαγορεύσει στις κυβερνήσεις να παρεμβαίνουν στη δημοσιογραφική ελευθερία.

Οι εταιρείες θα είναι, επίσης, υποχρεωμένες να αποκαλύπτουν τους ιδιοκτήτες τους (έμμεσους και άμεσους), ενώ οι κυβερνήσεις θα πρέπει να καταθέτουν κάθε χρόνο τα ποσά που έχουν ξοδέψει για διαφημίσεις σε συγκεκριμένα ΜΜΕ.

Θα μπορούσε, ακόμη, να υπάρχει ακόμη πιο αυστηρός έλεγχος στην ιδιοκτησία και τα διοικητικά συμβούλια, αλλά και νέες ρυθμιστικές αρχές που θα μπορούν να παρεμβαίνουν κατά ξένων ΜΜΕ εφόσον αποδειχθεί ότι επιδίδονται σε παραπληροφόρηση εντός κρατών του μπλοκ.

Ads

Ο νέος κανονισμός θα μπορούσε, ακόμη, να αναγκάσει το Facebook και το Youtube να έχουν προνομιακή μεταχείριση για τα ΜΜΕ και να προειδοποιούν τις εταιρείες προτού αναστείλουν ή διαγράψουν περιεχόμενο που παραβιάζει τις πολιτικές τους.

Σημειώνεται πάντως ότι οι Βρυξέλλες έχουν συγκρουστεί στο παρελθόν αρκετές φορές με τα κράτη – μέλη για την ελευθερία των ΜΜΕ και η αντίδραση από Βουδαπέστη και Βαρσοβία αναμένεται σκληρή. Την ίδια ώρα δημοσιογράφοι και οργανώσεις ζητούν ένα νέο νομοικό οπλοστάσιο για να αντιμετωπίσουν προβληματικές κυβερνήσεις και υπογραμμίζουν ότι η Κομισιόν πρέπει να βρει ένα μεστό και φιλόδοξο νομικό πλαίσιο.

Εν μέσω ανησυχητικών εξελίξεων

Σύμφωνα με το Politico, το νέο πλαίσιο στοχεύει στην προστασία του Τύπου από πολιτικές παρεμβάσεις και κυβερνητικό έλεγχο, αλλά και να περιορίσει τον σχηματισμό μονοπωλίων στον χώρο των ΜΜΕ. «Είτε μας αγαπάτε είτε μας μισείτε τα πλουραλιστικά και ανεξάρτητα μέσα είναι κομβικά για τη δημοκρατία» διαμηνύει η αρμόδια επίτροπος και αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βέρα Γιούροβα.

Η πρωτοβουλία των Βρυξελλών έρχεται την κατάλληλη στιγμή, λέει η ιστοσελίδα, καθώς, Ουγγαρία και Πολωνία έχουν ενισχύσει τις προσπάθειες ελέγχου των media, στο πλαίσιο γενικότερων πιέσεων προς το κράτος δικαίου. Χθες, άλλωστε, το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα χαστούκι στον Όρμπαν, αναφέροντας ότι η Ουγγαρία δεν μπορεί να θεωρείται, πλέον, δημοκρατία.

«Το πρόβλημα, όμως», επισημαίνει το Politico «είναι μεγαλύτερο: Ελλάδα, Ολλανδία, Σλοβενία, Μάλτα και Ιταλία έχουν δει την ελευθερία του Τύπου να επιδεινώνεται».

Ειδικότερα, η Επίτροπος για τη Διαφάνεια Βέρα Γιούροβα, σε ερώτηση της ανταποκρίτριας της «Εφημερίδας των Συντακτών», Μαρίας Ψαρά, επισήμανε ότι η μη εξιχνίαση της δολοφονίας Καραϊβάζ και το θέμα της παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη ήταν δύο στοιχεία που ανάγκασαν την Κομισιόν να προχωρήσει σε αυτή την πρόταση.

Η ερώτηση για Ελλάδα

Ερώτηση: Στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων, η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ δεν έχει ακόμα εξιχνιαστεί, ένας άλλος δημοσιογράφος υπήρξε υπό παρακολούθηση και η θέση της Ελλάδας στον κατάλογο για την ελευθερία του Τύπου πέφτει. Ανησυχείτε γι αυτά; Πόσο έχει επηρεάσει τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα τη σημερινή σας πρόταση;

Απάντηση: Νομίζω ότι αντικατοπτρίσαμε αντικειμενικά την κατάσταση των Media στην Ελλάδα στο Rule of Law Report, πράγματι υπάρχει η δολοφονία δημοσιογράφου και τώρα οι υποθέσεις που ερευνώνται στο Κοινοβούλιο, σχετικά με την παρακολούθηση δημοσιογράφων μας τράβηξαν την προσοχή μας, οι υποθέσεις  που εμφανίστηκαν ή οι υποψίες ότι μπορεί δημοσιογράφοι να παρακολουθούνται, φυσικά μας ενέπνευσαν στο να συμπεριλάβουμε με σκληρή γλώσσα τις παρακολουθήσεις των δημοσιογράφων στο Media Freedom Act. Σε λίγες εβδομάδες θα βρεθώ στην Ελλάδα για να συζητήσω με τους σχετικούς εταίρους, όλη την κατάσταση για τα Media στην Ελλάδα. Θέλω να κατανοήσω την κατάσταση όντας εκεί και ακούγοντας αυθεντικές μαρτυρίες και πληροφορίες.