«Το ευρώ έχει αποτύχει και πρέπει να καταργηθεί. Θα μπορούσε να αντικατασταθεί από δύο νομίσματα ένα του νότου και ένα του βορρά. Η λιτότητα έχει καταδικάσει την Ευρώπη σε στασιμότητα. Η ελληνική κρίση είναι χαρακτηριστική των αποτυχιών της τρόικα (ΕΚΤ, ΔΝΤ, Κομισιόν)».

Ads

Αυτά είναι μερικά από τα σημεία που επισημαίνει ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς για την πορεία της ΕΕ στο νέο του βιβλίο «Ευρώ: Πώς ένα κοινό νόμισμα απειλεί το μέλλον της Ευρώπης», το οποίο θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα στις 17 Οκτωβρίου. Σημειώνεται πως στην ελληνική έκδοση του βιβλίου περιλαμβάνεται και ένα ειδικό κεφάλαιο για το Brexit, το οποίο γράφηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος στη Μ. Βρετανία.

Ένα μεγάλο μέρος του βιβλίου αφιερώνεται στο ελληνικό παράδειγμα. Ο Τζόζεφ Στίγκλιτς επικρίνει τη σκληρή λιτότητα των ελληνικών προγραμμάτων διάσωσης, που οδήγησαν την χώρα σε συντριπτική ύφεση και υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ανακάμψει, εκτός ευρώ, δημιουργώντας ένα σύστημα βασισμένο, αποκλειστικά, σε ηλεκτρονικό χρήμα. Ο Τζ. Στίγκλιτς προτείνει ακόμη την απόσυρση του ευρώ και την αντικατάστασή του από ένα «βόρειο» και ένα «νότιο» ευρώ.

Η δημοσιογράφος του Euronews, Σάσα Βακούλινα, συνάντησε τον γνωστό οικονομολόγο, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου στη Γαλλία, και τον ρώτησε για τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αν τα μέτρα της ΕΚΤ είναι αρκετά για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας:

«Πιστεύω ότι υπάρχουν όρια σε αυτά που μπορεί να κάνει μία κεντρική τράπεζα. Ακόμα και με τις καλύτερες πολιτικές, που και οι πολιτικές δεν ήταν οι καλύτερες, αλλά ακόμα και με τις καλύτερες πολιτικές θα ήταν ουσιαστικά αδύνατο να πετύχει η Ευρωζώνη, ακόμα και αν τις πολιτικές αποφάσιζε μία ιδιοφυΐα.» απαντά ο Τζ. Στίγκλιτς

Ads

Όσο για την πρόσφατη δήλωση Ντράγκι ότι ήρθε η ώρα να αναλάβουν οι κυβερνήσεις τις ευθύνες του, απαντάει:

«Όχι, δεν το πιστεύω. Η διάγνωσή του προσπαθεί να ρίξει το φταίξιμο στα θύματα. Όταν μιλάει για τις κυβερνήσεις, το θέμα είναι: ποιες κυβερνήσεις; Αν η Γερμανία επιτρέψει πληθωρισμό στην οικονομία της, αν αφήσει τις τιμές να αυξηθούν, από το να ρίχνει το βάρος της προσαρμογής σε χώρες, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, αυτό θα βοηθούσε πολύ. Όμως το βασικό θέμα είναι η δομή της Ευρωζώνης, να αλλάξουν οι εντολές προς την ΕΚΤ και να δημιουργηθούν νέοι θεσμοί. Οι μεμονωμένες χώρες δεν μπορούν να λύσουν μόνες τους τα προβλήματα. »