Το Tvxs.gr συνάντησε τον Γάλλο Ευρωβουλευτή Πιερ Λαρουτούρου, ο οποίος προχώρησε σε απεργία πείνας και σειρά δράσεων για να αναδείξει την ανάγκη ενός πανευρωπαϊκού φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών και των εταιρικών κερδών, αλλά και για να επισημάνει τις σύγχρονες ανάγκες των ευρωπαϊκών κοινωνιών για τις οποίες η ηγεσία της ΕΕ αδιαφορεί. «Είναι αισχρό ψέμα ότι δεν υπάρχουν χρήματα για νοσοκομεία, έρευνα, εργαζομένους και βιοτέχνες, την προστασία του κλίματος. Η Ευρώπη δεν ήταν ποτέ τόσο πλούσια χρηματοπιστωτικά και οικονομικά. Είναι σκανδαλώδης η άρνηση του τραπεζικού λόμπι. Φορολογώντας τα κέρδη του και όχι τους πολίτες, μπορούμε να αξιοποιήσουμε 50-60 δισ», τονίζει.

Ads

Πριν λίγες μέρες, ο Γάλλος Ευρωβουλευτής και απεργός πείνας επί 18 ημέρες, Πιερ Λαρουτουρού, παραχώρησε Συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες με θέμα την πρότασή του για ένα πανευρωπαϊκό φόρο επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών και των εταιρικών κερδών, παρουσία εκπροσώπων ενώσεων και συνδικάτων, καθώς και πολιτικών. Ο ιδρυτής του κεντροαριστερού κόμματος «Nέα Συμφωνία», γενικός εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου για τον Προϋπολογισμό, μόλις είχε διακόψει την απεργία πείνας μετά από εντολές της ιατρικής ομάδας και ξεκίνησε τη δεύτερη πράξη του αγώνα του για μια μαζική εκστρατεία έως τη Σύνοδο Κορυφής, στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2020, με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή επιρροή στους ηγέτες.

Μέσω άρθρων και τηλεοπτικών ρεπορτάζ σε περισσότερες από 15 χώρες και εκατομμυρίων προβολών διαδικτυακών βίντεο, η απεργία πείνας του Pierre Larrouturou επέτρεψε έναν μεγάλο αριθμό πολιτών να ενημερωθεί για τους προβληματισμούς για την ΕΕ της επόμενης περιόδου και κυρίως για την ενίσχυση της χρηματοδότησης στην υγεία, την απασχόληση, το κοινωνικό κράτος. Η συμφωνία για  τον προϋπολογισμό της Ε.Έ. της επόμενης επταετίας είναι ένα πρώτο βήμα όμως δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις που υπάρχουν για την υγεία, την κλιματική αλλαγή, τις έκτακτες κοινωνικές ανάγκες, υποστηρίζει.

Ο Πιερ Λαρουτούρου μιλώντας στο Tvxs.gr τόνισε: «Η υγειονομική, κλιματική, κοινωνική προστασία αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Είναι αισχρό ψέμα ότι δεν υπάρχουν χρήματα για νοσοκομεία, έρευνα, εργαζομένους και βιοτέχνες, την προστασία του κλίματος. Η Ευρώπη δεν ήταν ποτέ τόσο πλούσια χρηματοπιστωτικά και οικονομικά. Είναι σκανδαλώδης η άρνηση του τραπεζικού λόμπι. Φορολογώντας τα κέρδη του και όχι τους πολίτες, μπορούμε να αξιοποιήσουμε 50-60 δισ. Το Νοέμβριο, πέτυχα πλειοψηφία σε δύο εκθέσεις μου για το Γενικό Προϋπολογισμό στο πλαίσιο του Πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (MFF),  και ένα ειδικότερα για την κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης για το κλίμα και την Υγεία. Μετά την υποχρεωτική λήξη της απεργίας πείνας, θέλοντας να αγωνιστώ ακόμη περισσότερο, πέρασα στη δεύτερη φάση της εκστρατείας: Έχασα δέκα κιλά, αλλά κέρδισα εκατομμύρια συμμάχους παντού. Οι πολίτες κατάλαβαν ότι οι διαβουλεύσεις είναι σημαντικότατες. Μας υποστηρίζουν δεξιοί και αριστεροί. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα τις επόμενες εβδομάδες και μήνες».

Ads

«Στο παρελθόν θύμωσα με τους Γερμανούς για τα μαρτύρια της Ελλάδας»

Σύμφωνα με τον Πιερ Λαρουτούρου οι αρχηγοί των 27 κρατών μελών δεσμεύτηκαν για την καταρχάς διαβούλευση του Ε.Κ. επί του φόρου χρηματο-οικονομικών συναλλαγών και των εταιρικών κερδών. «Η πρώτη διαβούλευση τελείωσε και συνεχίζουμε τον αγώνα ως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 10-11 Δεκεμβρίου. Είναι δυνατή, μας λένε, η άνευ ομοφωνίας λήψη απόφασης. Το “λίγο” δημοκρατικό σύστημα της ομοφωνίας επιτρέπει στον πιο εγωιστή, κυνικό σε κοινωνικά ή κλιματολογικά θέματα να ασκεί βέτο και στα λόμπι να αποκτούν ακόμη περισσότερη δύναμη. Η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει άνευ ομοφωνίας. Με πολιτική βούληση και ενισχυμένη -νομικά- συνεργασία, επαρκεί η συμφωνία λίγων χωρών για τη δημιουργία συστήματος φορολόγησης της κερδοσκοπίας», αναφέρει και χαρακτηρίζει σκανδαλώδη την καταβολή περαιτέρω προσπαθειών από τους συνταξιούχους ή μελλοντικούς συνταξιούχους και όχι από τους τραπεζίτες. «Χρειάζεται θαρραλέα μεταρρύθμιση και η -διαφορετικής πολιτικής οικογένειας- Μέρκελ επιθυμεί συμφωνία.

Στο παρελθόν, θύμωσα με τους Γερμανούς ηγέτες για  τη συνέχιση των μαρτυρίων της Ελλάδας, ενώ ο ελληνικός λαός κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες. Σήμερα, όμως, ενδιαφέρεται πραγματικά για τη φορολόγηση της κερδοσκοπίας. Στη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, 30-40% των ανθρώπων δεν διαθέτουν, ούτε ένα ευρώ, προς αποταμίευση. Φτωχοί, άστεγοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, άπαντες, πληρώνουν τοπικούς φόρους και ΦΠΑ, συμμετέχοντας στην εκπαίδευση, την υγεία, τη δικαιοσύνη, ενώ η χρηματοοικονομική αγορά 0,0%. Σκανδαλώδες! Τίθεται θέμα φορολογικής δικαιοσύνης και εναποθέτουμε τις ελπίδες σε αυτόν το φόρο, προκειμένου να βγούμε από το υγειονομικό και οικονομικό αδιέξοδο».

«Δεν είναι τεχνικό θέμα, η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει»

 Όπως σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο Γάλλος Ευρωβουλευτής: «Πρέπει να τεθεί το θέμα επί τάπητος, οριστικά: Η Ευρώπη θα υπηρετεί τους τραπεζίτες; Θα παράσχει χρηματοδότηση; Είναι η στιγμή της αλήθειας. Το θέμα της φορολόγησης της κερδοσκοπίας δεν είναι τεχνικό θέμα για τις Βρυξέλλες. Τα κονδύλια πρέπει να φτάσουν στην Αθήνα, παντού. Δεδομένης της πολυπλοκότητας για μία χώρα, αγωνιζόμαστε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μπορούμε να το πετύχουμε, ακόμη και εάν δεν ανταποκριθούν όλα τα κράτη-μέλη», εκτιμά και σημειώνει ότι εάν η Ευρώπη κινηθεί υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης, των νοσοκομείων, συντάξεων, του κλίματος, ίσως κι ο Μπάιντεν, ακολουθήσει.

«Η Μέρκελ, ο Κόστα και άλλοι Πρωθυπουργοί συμφωνούν για φορολόγηση των δισεκατομμυριούχων.  Χρειάζεται η στήριξη της μέγιστης δυνατής πλειοψηφίας. Παρακαλώ όλους τους αναγνώστες σας να ανατρέξουν στο taxonslaspeculation.eu, εξηγώντας τις ιδέες τους ή δημιουργώντας βιντεάκια. Οι Έλληνες μπορούν να δουν τα βίντεό μου. Πρέπει όλοι μαζί να ασκήσουμε πίεση».

Σύμφωνα με τον Pierre Larrouturou, οι προσδοκίες δεν σταματούν στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: «Η Άνγκελα Μέρκελ τασσόταν υπέρ της λήψης μιας απόφασης τον Οκτώβριο, αλλά το κλίμα και η υγεία δεν συμπεριλήφθηκαν στη συζήτηση, όμως στο προσεχές, υπάρχουν η πανδημία και το κλίμα. Ή θα πετύχουμε συμφωνία ή θα λάβουμε υπόσχεση των αρχηγών για τη Σύνοδο του Φεβρουαρίου ή του Μαρτίου. Ο αγώνας ποτέ δεν σταματά, λόγω πιέσεων του τραπεζικού λόμπι. Πετύχαμε την προσέλευση νέων και ηλικιωμένων. Αριστεροί και δεξιοί, άνθρωποι που ποτέ δεν ψήφισαν, δεν συμμετείχαν σε μαζικές διαδηλώσεις, μας στηρίζουν». 

Δηλώνει ευτυχής και σημειώνει ότι «το οικονομικό, κοινωνικό, κλιματικό, υγειονομικό σύστημα οδηγεί σε αυτοκτονία την ανθρωπότητα. Πολλά εκκρεμούν σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Πολλά διακυβεύονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ευτυχώς, υπάρχει περιθώριο. Όλοι μαζί, κάνοντας τη διαφορά, μπορούμε να υποχρεώσουμε τους αρχηγούς να φανούν θαρραλέοι», αναφέρει. 

Σε ό,τι αφορά στους FRUGAL4 που «φρενάρουν» το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, απαντά ότι, ενώ αρχικά άσκησαν βέτο, στη συνέχεια, δέχτηκαν:  «Ο Ολλανδός ακραία φιλελεύθερος Πρωθυπουργός μίλησε για το 50% του δημόσιου χρέους τους, “ξεχνώντας” το 298% του ιδιωτικού χρέους και την επικινδυνότητά του. Μέρκελ και Μακρόν προέβησαν σε κοινή δήλωση ως προς την αναγκαιότητα άμεσης δημιουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης, προς βοήθεια, ουσιαστικά, των χωρών του Νότου. Σήμερα, η ΕΚΤ άλλαξε πλέον την πολιτική της, χρηματοδοτεί το έλλειμμα με πολύ χαμηλό επιτόκιο, συγκριτικά με αυτό των προηγούμενων πέντε ή οκτώ ετών. Οφείλουμε να έχουμε μη δογματική, ορθή πολιτική αντίληψη του χρέους. Ο δανεισμός, άλλωστε, για επένδυση, προς αποφυγή της κατάρρευσης, αποτελεί “καλό χρέος”».

Nα αντληθούν πόροι από όσους κερδίζουν εκατομμύρια και όχι από χαμηλόμισθους

Όσον αφορά στους πόρους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, ο Λαρουτούρου σημειώνει ότι υπάρχει ασάφεια και επικρίνει τις δηλώσεις του Γάλλου Υπουργού Οικονομικών Bruno Le Maire, μιλά για άντληση πόρων από τα συνταξιοδοτικά ταμεία, λέγοντας ότι είναι λάθος η αποπληρωμή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης από τους ήδη βεβαρημένους πολίτες καθώς θα φέρει νέες ταραχές στην ήδη παραλυμένη Γαλλία. «Είναι ορθότερο να φορολογήσουμε όσους κερδίζουν εκατομμύρια και όχι να επιβαρύνουμε τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους».

Σύμφωνα με τον Γάλλο Ευρωβουλευτή, υπέρ του φόρου στην κερδοσκοπία, τάσσονται η Γερμανία (80%) και το ισχυρού λόμπι Λουξεμβούργο (70%). «  Το οικονομικό μοντέλο καταστρέφεται. Πρέπει να αποφευχθεί η κατάρρευση. Ήρθε η ώρα της δημιουργίας νέου μοντέλου. Το 2021 είναι η έναρξη μίας νέας εξισορρόπησης της κοινωνίας μας. Η οικονομία και τα χρηματοοικονομικά, σημαντικά, αλλά πρέπει να εξυπηρετούν την κοινωνική δικαιοσύνη, όπως συνέβαινε πριν από 40 χρόνια.  Είμαι αισιόδοξος. Τα έκανα όλα αυτά, διότι πιστεύω ότι μπορούμε να κερδίσουμε» καταλήγει με νόημα.