Η Τουρκία έχει δικαίωμα να διενεργεί έρευνες φυσικού αερίου στα ανοικτά της Κύπρου με βάση της συμφωνία που έχει συνάψει με τα κατεχόμενα, υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατηγορώντας την Κύπρο πως εκμεταλλεύεται μονομερώς τις πηγές ενέργειας. «Οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου συνιστούν, δυστυχώς, μία πρόσθετη πρόκληση», αναφέρουν από την κυβέρνηση.

Ads

Ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός». Σημειώνεται πως δύο τουρκικά πολεμικά πλοία εξακολουθούν να πλέουν νοτίως της Κύπρου στα διεθνή ύδατα, αλλά και εντός της ΑΟΖ της Κύπρου. Πρόκειται για την φρεγάτα «Gelibolu» που συνοδεύει το σκάφος σεισμικών ερευνών «Μπαρμαπρός» και της κορβέτας «Bartin» που παρακολουθεί από απόσταση πέντε ναυτικών μιλίων τις εργασίες γεώτρησης που εκτελεί η πλατφόρμα «SAIPEM – 10000» για λογαριασμό της Κύπρου στο κοίτασμα «Ονασαγόρας» του οικοπέδου «9» της κυπριακής ΑΟΖ.

«Κανείς δεν πρέπει να προσπαθήσει να προκαλέσει κρίση», τόνισε. Συνεχίζοντας ανέφερε πως αν η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίσει να υποστηρίζει ότι οι τουρκοκύπριοι δεν έχουν δικαίωμα στις φυσικές πηγές, τότε θα πρέπει να συζητηθεί το σενάριο λύσης δύο κρατών. «Δεν μπορεί η ελληνοκυπριακή πλευρά να εκβιάζει την Τουρκία, αποχωρώντας από τις διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε και έκανε λόγο για μεγάλη χειρονομία καλής θέλησης από την Τουρκία, για το θέμα μεταφοράς νερού από την Τουρκία με αγωγό, που θα μπορούσε να μεταφερθεί και στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Σημειώνεται πως ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, θα επιδιώξει στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής να υπάρξει επίσημη καταγραφή της θέσης της ΕΕ ενάντια στις τουρκικές παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια επίσημη δήλωση με τον εκπρόσωπος της Κομισιόν να απαντάει «ουδέν σχόλιο» σε σχετική ερώτηση. Ο Αναστασιάδης αναμένεται να συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, προκειμένου να συζητήσουν το ζήτημα.

Ads

Τις δηλώσεις Νταβούτογλου σχολίασε και η ελληνική κυβέρνηση. «Δυστυχώς συνιστούν μια πρόσθετη πρόκληση», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας πως «η αμφισβήτηση, από τουρκικής πλευράς, της ύπαρξης και της διεθνούς νομικής προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά κραυγαλέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αλλά και προσβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος του ΟΗΕ, κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης και μόνο η Τουρκία αρνείται να αντιληφθεί και να αναγνωρίσει την πραγματικότητα αυτή», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν:

«Είναι αδιανόητο το γεγονός ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός επικαλείται ως νομική βάση για τις παράνομες τουρκικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, την παράνομη και νομικά άκυρη “συμφωνία” μεταξύ Τουρκίας και του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους. Η ύπαρξη της “συμφωνίας” αυτής δεν είναι επιχείρημα. Αποτελεί πρόσθετη απόδειξη της διάθεσης της Τουρκίας να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Δυστυχώς, οι αναφορές του Τούρκου πρωθυπουργού σε διχοτομικά σενάρια “δύο κρατών” είναι ενδεικτικές των πραγματικών τουρκικών προθέσεων».