Μέχρι στιγμής ο άντρας με το λευκό μπουφάν και το καπέλο, ο διαβόητος Ναζίμ Λαχράουι, που έχει καταγραφεί από τις κάμερες ασφαλείας του αεροδρομίου Ζαβεντέμ των Βρυξελλών, λίγο πριν τις φονικές εκρήξεις, ήταν ο νούμερο ένα καταζητούμενος. Ωστόσο τελευταίες πληροφορίες από αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ο άνδρας που η βελγική αστυνομία καταζητά είναι νεκρός.

Ads

Ο Ναζίμ Λαχράουι φέρεται να αναγνωρίστηκε ως ο δεύτερος βομβιστής αυτοκτονίας που αιματοκύλισε το αεροδρόμιο των Βρυξελλών, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο το οποίο επικαλείται αστυνομικές πηγές.

Ο Λαχράουι γεννήθηκε στις 18 Μάιου 1991 στη βελγική πόλη Schaerbeek και το τελευταίο διάστημα οι βελγικές αρχές είχαν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του, καθώς το DNA του εντοπίστηκε σε εκρηκτικό μηχανισμό που εντοπίστηκε τον Νοέμβριο στο Παρίσι.

Πρόκειται για έναν από τους πιο έμπειρους κατασκευαστές βομβών του Ισλαμικού Κράτους, ο οποίος σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά φέρεται να κατασκεύασε τους εκρηκτικούς μηχανισμούς που αιματοκύλισαν τόσο το Παρίσι όσο και τις Βρυξέλλες.

Ads

Συνολικά τέσσερις ήταν οι τρομοκράτες που χτύπησαν στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε η εισαγγελία του Βελγίου. Ανάμεσά τους τα δυο αδέλφια από το Βέλγιο Χαλίντ (27 ετών) και Μπραχίμ (31 ετών) Ελ Μπακράουι. Ο ένας ανατινάχθηκε στο αεροδρόμιο κι ο άλλος στο μετρό.

Ο ταξιτζής

Για την ταυτοποίησή των δραστών σημαντικό ρόλο έπαιξε ένας οδηγός ταξί. Επικοινώνησε με τις αρχές των Βρυξελλών υποστηρίζοντας ότι είχε μεταφέρει τους τρεις φερόμενους ως αυτουργούς της επίθεσης στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Σημείωσε δε, ότι παρότι προσφέρθηκε να τους βοηθήσει με τις αποσκευές, τους εκείνοι αρνήθηκαν κατηγορηματικά.

Η γιάφκα και η διαθήκη

Μάλιστα υπέδειξε στις αρχές το σπίτι από το οποίο τους παρέλαβε στο Σκαρμπέκ των Βρυξελλών.

Οι τρομοκράτες είχαν ετοιμάσει μια τέταρτη, μεγαλύτερη βόμβα την οποία αναγκάστηκαν να αφήσουν στο διαμέρισμα, καθώς η εταιρία ταξί έστειλε κατά λάθος κανονικό αυτοκίνητο και όχι μίνι βαν, όπως τους είχαν ζητήσει.

Η τέταρτη βόμβα, που ήταν γεμάτη καρφιά, μπουλόνια και άλλες χημικές ουσίες εντοπίστηκε από την αστυνομία μαζί με μια σημαία του Ισλαμικού Κράτους.

Στην γιάφκα διενεργήθηκε έλεγχος όπου, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, «βρέθηκαν 15 κιλά εκρηκτικών, τύπου ΤΑΤΡ, 150 λίτρα ακετόνης, 30 λίτρα οξυγονούχου νερού, ένας εκπυρσοκροτητής, ανεμιστήρες και άλλα υλικά».

Βρέθηκε επίσης ένα ηχητικό ντοκουμέντο – διαθήκη του βομβιστή του αεροδρομίου Μπραχίμ Μπακράουι . Στο κείμενο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «δεν ξέρει πια τι να κάνει» γιατί «καταζητείται παντού».