Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, ανακοίνωσε απευθυνόμενη προς τους βουλευτές του κόμματός της πως προτίθεται να παραιτηθεί αν στηρίξουν τη συμφωνία αποχώρησης σε τρίτη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο. Σημειώνεται πως η εν λόγω συμφωνία έχει απορριφθεί ήδη δύο φορές με συντριπτική πλειοψηφία. 

Ads

Η υπόσχεση της Μέι δίνεται ενόψει των ψηφοφοριών επί των ενδεικτικών τροπολογιών στο βρετανικό Κοινοβούλιο για τα πιθανά σενάρια σχετικά με το Brexit. Υπενθυμίζεται πως από τη Δευτέρα το βρετανικό κοινοβούλιο με απόφασή του πήρε το «τιμόνι» από τη  Μέι και έχει αναλάβει τις εξελίξεις στην υπόθεση του Brexit.

Η Τερέζα Μέι, ενώπιον των βουλευτών του κόμματός της, είπε ότι θα παραιτηθεί αν το σχέδιό της για το «διαζύγιο» από την ΕΕ υπερψηφιστεί από το κοινοβούλιο, ώστε ένας νέος ηγέτης να αναλάβει την επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων που θα αφορούν τη μελλοντική σχέση του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες. «Γνωρίζω ότι υπάρχει επιθυμία (εντός του κόμματος) για μια νέα προσέγγιση – και μια νέα ηγεσία- στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Και δεν θα σταθώ εμπόδιο», τόνισε.

Η ανακοίνωση της Μέι είναι η ύστατη κίνησή της στην κρίση του Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο, που προς το παρόν παραμένει αβέβαιο το πώς και πότε θα αποχωρήσει από την ΕΕ. Πολλοί αντάρτες Συντηρητικοί βουλευτές έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα στηρίξουν τη Συμφωνία μόνο εφόσον η Μέι διαβεβαίωνε ότι θα αποχωρήσει από την ηγεσία, ωστόσο και με τα νέα δεδομένα παραμένει άγνωστο αν μπορεί να «περάσει» η συμφωνία.

Ads

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας είχε ήδη υποσχεθεί ότι θα υπέβαλε την παραίτησή της πριν από τις επόμενες εκλογές, που υπό κανονικές συνθήκες θα διεξαχθούν το 2022. Όμως συμφώνησε να φύγει νωρίτερα, αυξάνοντας τις πιθανότητες να περάσει η Συμφωνία πριν από τις 12 Απριλίου. «Είμαι προετοιμασμένη να αφήσω αυτή τη δουλειά νωρίτερα απ’ ό,τι σκόπευα ώστε να κάνω το σωστό για τη χώρα και το κόμμα μας», είπε στους βουλευτές και πρόσθεσε: «Ζητώ από όλους σε αυτήν την αίθουσα να στηρίξουν τη συμφωνία για να ολοκληρώσουμε το ιστορικό καθήκον μας (…) και να αποχωρήσουμε από την ΕΕ με μια ομαλή έξοδο». 

Διαβάστε επίσης: Brexit: Κανείς δεν ποντάρει στην τελευταία «ζαριά»

Οι βρετανοί βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν επί οκτώ συνολικά προτάσεων, οι οποίες επιλέχθηκαν από τον  πρόεδρο της Βουλής,  Τζον  Μπέρκοου. Σημειώνεται πως ο Μπέρκοου έχει απορρίψει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μιας τρίτης ψηφοφορίας επί της συμφωνίας της  Μέι με την ΕΕ. Όπως έχει διαμηνύσει για να τεθεί πάλι σε ψηφοφορία θα πρέπει να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές, ενώ έχει επισημάνει  πως δεν θα επιτρέψει καμία προσπάθεια από την κυβέρνηση να αλλάξει την διαδικασία για να αποφύγει την απόφασή του.

Στην ψηφοφορία που έγινε πάνω στην πρόταση του βουλευτή των Συντηρητικών, Όλιβερ Λέτουιν, για τις σημερινές εργασίες στη Βουλή επί των ενδεικτικών ψηφοφοριών, 331 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 287 κατά, επιτρέποντας την συνέχιση της διαδικασίας. Οι προτάσεις που επιλέχθηκαν αφορούν: την μη συμφωνία, το σχέδιο για Κοινή Αγορά, παραμονή στην ευρωπαϊκή οικονομική περιοχή και στην ζώνη ελεύθερου εμπορίου αλλά όχι στην τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, την τελωνειακή ένωση, τελωνειακή ένωση και ευθυγράμμιση με την ενιαία αγορά (Εργατικοί), ανάκληση του άρθρου 50 για την αποφυγή μη συμφωνίας, δημοψήφισμα για επιβεβαίωση οποιασδήποτε συμφωνίας για το Brexit, προνομιακοί εμπορικοί διακανονισμοί με την ΕΕ εάν δεν υπάρξει συμφωνία για την αποχώρηση.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος της αντιπολίτευσης δήλωσε πως οι Εργατικοί θα υποστηρίξουν μόνο δύο προτάσεις και συγκεκριμένα  αυτές που αφορούν στη συμμετοχή της Βρετανίας μετά το Brexit σε μια τελωνειακή ένωση με την ΕΕ και στη διεξαγωγή επιβεβαιωτικού δημοψηφίσματος για την έγκριση οποιασδήποτε τελικής συμφωνίας για το Brexit. Επιπλέον θα ψηφίσουν τη δική τους πρόταση συμφωνίας για το Brexit.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως τα μέλη της θα καταψηφίσουν την κεντρική πρόταση που κατέθεσε ο βουλευτής των Συντηρητικών, Όλιβερ Λέτουιν, που είχε και την πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή των ψηφοφοριών, και θα απέχουν από τις ψηφοφορίες για τις επιμέρους προτάσεις. Ωστόσο οι βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος θα είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Η απόφαση για ελεύθερη ψήφο των Τόρις εκτιμάται ότι επιλέχθηκε για να αποφευχθούν νέες παραιτήσεις βουλευτών που θέλουν να στηρίξουν κάποιες από τις προτάσεις με τις οποίες διαφωνεί η κυβέρνηση, ενώ η αποχή των μελών του υπουργικού συμβουλίου για να μην εκτεθούν για μία ακόμη φορά οι διαφωνίες εντός της κυβέρνησης.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει δηλώσει ότι δεν θα αποδεχτεί απαραίτητα οποιοδήποτε σχέδιο προκύψει από τις ψηφοφορίες, αλλά ο Όλιβερ Λέτουιν τόνισε από το κοινοβούλιο ότι εάν η κυβέρνηση αγνοήσει το σχέδιο που θα αποφασίσουν οι βουλευτές, τότε το κοινοβούλιο μπορεί να προωθήσει μία νομικά δεσμευτική τροπολογία, την οποία η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να αποδεχτεί. Είπε ακόμη ότι η σημερινή διαδικασία είναι διερευνητική ως προς το τι υποστηρίζει το κοινοβούλιο, αλλά στον δεύτερο γύρο ψηφοφοριών, τη Δευτέρα, θα μπορούσε να προκύψει συναίνεση του σώματος γύρω από ένα σχέδιο.