Για τουλάχιστον ένα νεκρό και δέκα τραυματίες κάνει λόγο η βρετανική αστυνομία, μετά από το περιστατικό, σήμερα τα ξημερώματα, στο βόρειο Λονδίνο, όταν ένα μικρό, λευκό, φορτηγό αυτοκίνητο (βαν) έπεσε πάνω σε πεζούς, κοντά σε τζαμί, μετά την προσευχή.

Ads

Συνελήφθη ο 48χρονος οδηγός του βαν, ενώ θα εξεταστεί ψυχιατρικά. Στην διοίκηση της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, η ευθύνη των ερευνών. «Θα σκοτώσω όλους τους μουσουλμάνους» φαίρεται να φώναζε την ώρα της σύλληψής του.

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να αποφανθεί αν ο θάνατος ενός άνδρα σήμερα κοντά στο τέμενος οφείλεται στην επίθεση εναντίον πλήθους πιστών.

«Η επίθεση σημειώθηκε την ώρα που ένας άνδρας ήδη λάμβανε τις πρώτες βοήθειες, δυστυχώς ο άνδρας αυτός πέθανε», δήλωσε ο Νιλ Μπάσου, ανώτερο στέλεχος της αντιτρομοκρατικής.

Ads

«Οποιαδήποτε σχέση μεταξύ του θανάτου του και της επίθεσης θα αποτελέσει μέρος της έρευνας. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι οφείλεται στην επίθεση αυτή», πρόσθεσε, ενώ επεσήμανε ότι δύο από τους δέκα τραυματίες της επίθεσης είναι σε κρίσιμη κατάσταση. 

Νωρίτερα, η εφημερίδα Evening Standard ανέφερε ότι ένα άτομο είχε μαχαιρωθεί από δράστη που βγήκε από το όχημα κοντά στο πάρκο Φίνσμπερι, μια πληροφορία ωστόσο που δεν επιβεβαιώνεται από την αστυνομία. Μάρτυρες είπαν στον αγγλικό σταθμό Sky ότι το όχημα χτύπησε τουλάχιστον δέκα άτομα.

Σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter του Μουσουλμανικού Συμβουλίου της Βρετανίας, ο οδηγός ενός μικρού φορτηγού παρέσυρε πιστούς που έβγαιναν από το ισλαμικό τέμενος στην περιοχή του πάρκου. Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, οι αυτόπτες μάρτυρες επιβεβαιώνουν πως το βαν έπεσε εσκεμμένα πάνω στους ανθρώπους που έβγαιναν από το τέμενος.

Για σκηνές πανικού κάνουν λόγο όσοι είδαν να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια τους: «Είδα 8 με 10 ανθρώπους. Κάποιοι ήταν πεσμένοι στο πεζοδρόμιο. Κάποιους άλλους οι αστυνομία τους πήγαινε στα ασθενοφόρα. Αυτό έγινε τα πρώτα λεπτά. Ο δρόμος αυτός είναι πολυσύχναστος. Ιδιαίτερα στο Ραμαζάνι.Πολλοί άνθρωποι είναι στα τζαμιά για να προσευχηθούν. Αυτή είναι η ώρα που η προσευχή τελειώνει. Οι άνθρωποι βγήκαν έξω και τότε το φορτηγάκι έπεσε επάνω τους.»

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι δήλωσε ότι οι σκέψεις της είναι με αυτούς που τραυματίστηκαν από το περιστατικό της επίθεσης, όταν ένα μικρό φορτηγό βαν έπεσε σε άτομα κοντά σε τέμενος στο Βόρειο Λονδίνο. Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε «απόλυτα συγκλονισμένος» από το νέο αυτό περιστατικό της επίθεσης στο τέμενος.

Ο σύζυγος της δολοφονημένης Τζο Κοξ, που ήταν μέλος του Βρετανικού Κοινοβουλίου έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter, ότι τόσο οι ακροδεξιοί, όσο και οι ισλαμιστές τρομοκράτες μοιράζονται μία ιδεολογία, που θα πρέπει να ηττηθούν.



image

image

image

image

image