Στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ουκρανίας συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια στιγμή η εκεχειρία που αποφασίστηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Κίεβο κράτησε μόλις λίγες ώρες. Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις αντικυβερνητικών με τις δυνάμεις ασφαλείας. Η αιματοχυσία στους δρόμους του Κιέβου συνεχίζεται εν μέσω εμφυλιακού κλίματος και το ενδεχόμενο διχοτόμησης της χώρας δεν είναι πλέον απίθανο, όπως σχολιάζει ο δημοσιογράφος και αναλυτής Πέτρος Παπακωνσταντίνου στο Τvxs.gr. 

Ads

 
Στις κυρώσεις περιλαμβάνονται η απαγόρευση έκδοσης ταξιδιωτικών θεωρήσεων, το πάγωμα των οικονομικών πόρων σε ευρωπαϊκές δικαιοδοσίες, σε βάρος των «προσώπων που ευθύνονται για τη βία στην Ουκρανία», και εμπάργκο σε υλικά και εξοπλισμό που μπορεί θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τις Αρχές για βίαιη καταστολή. Η πρόταση σχετικά με επιβολή εμπάργκου στις εξαγωγές όπλων από την Ουκρανία αποσύρθηκε.
 
Η Μπονίνο εξερχόμενη της συνεδρίας δήλωσε πως η απόφαση ελήφθη από κοινού στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η εφαρμογή της απόφασης θα προχωρήσει με πολύ μεγάλη ταχύτητα, μέσα στις επόμενες ώρες», δήλωσε, υπογραμμίζοντας πως προβλέπεται η «την απαγόρευση έκδοσης βίζας και το πάγωμα των πόρων σε βάρος αυτών οι οποίοι διέπραξαν βίαιες ενέργειες».
 
Επίσης, κατόπιν αιτήματος των τριών υπουργών, στα συμπεράσματά του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ επισημαίνεται ότι «το εύρος εφαρμογής των κυρώσεων» θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στην Ουκρανία και από την έκβαση των συνομιλιών με τον Ουκρανό πρόεδρο.
 
Μετά την απόφαση για επιβολή των κυρώσεων και από την ΕΕ, είχαν προηγηθεί κυρώσεις και από τις ΗΠΑ, ερωτηματικό παραμένει η στάση της Ρωσίας. Το Κρεμλίνο, που στέλνει ειδικό διαμεσολαβητή στο Κίεβο, έχει ταχθεί κατά των κυρώσεων και της παρέμβαση στα «εσωτερικά ζητήματα της Ουκρανίας».
 
«Η Ουκρανία χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση και όχι ένα σφουγγαρόπανο», δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντιμίτρι Μεντβέντεφ. Από την άλλη πλευρά, ο Γιανούκοβιτς επιμένει πως εάν αποφασιστούν κυρώσεις εις βάρος της χώρας του η κατάσταση θα κλιμακωθεί και υπάρχει κίνδυνος «η χωρά να χωριστεί στα δυο».
 
Ενδεικτική είναι και η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, που τόνισε πως η πολιτική των ΗΠΑ στη Συρία ενθαρρύνει τη χρηματοδότηση και τον εξοπλισμό «τρομοκρατικών οργανώσεων». «Τελικά, αυτό δεν θα καταλήξει σε τίποτα άλλο παρά σε μια κλιμάκωση της συριακής κρίσης», πρόσθεσε.