Η χθεσινή ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη Βενεζουέλα «δεν ήταν υπέρ ή κατά του Μαδούρο αλλά για να αναγνωριστεί ή όχι ο Γκουαϊδό ως Πρόεδρος της Βενεζουέλας. Ο ‘διορισμός’ Προέδρου άλλης χώρας, δεν υπάρχει πουθενά στο διεθνές δίκαιο», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο ραδιόφωνο του News247, και συμπλήρωσε: «Διολισθαίνουμε σε μια πολιτική ζούγκλας, παραγνωρίζεται ο ΟΗΕ, που έχει ίδια θέση με την ελληνική κυβέρνηση για τη Βενεζουέλα, και επιβάλλεται ο νόμος του ισχυρότερου. Η διεθνής κατρακύλα ξεκίνησε με τη Γιουγκοσλαβία, τον βομβαρδισμό της οποίας δεν αποφάσισε ο ΟΗΕ αλλά το ΝΑΤΟ. Τώρα έχουμε αυτή την παρέμβαση στη Βενεζουέλα που δεν αποφάσισε ούτε καν το ΝΑΤΟ, αλλά ο Τράμπ».

Ads

Ο Στ. Κούλογλου παρατήρησε πως ενώ όντως το καθεστώς Μαδούρο έχει αποτύχει στη διαχείριση της οικονομίας και έχει υιοθετήσει μια σειρά από αντιδημοκρατικές πρακτικές, «ο Μαδούρο είναι ο νόμιμα εκλεγμένος Πρόεδρος. Δεν έχουμε το δικαίωμα να παρέμβουμε και να διορίσουμε άλλον στη θέση του. Μόνο ο λαός της Βενεζουέλας αποφασίζει για το μέλλον της χώρας του. Δεν είμαστε ούτε με τον Γκουαϊδό, ούτε με τον Μαδούρο. Είμαστε με τη διεθνή νομιμότητα. Αντί να υιοθετούμε ψηφίσματα που προκαλούν εμφύλιο πόλεμο, πρέπει να συμβάλλουμε ώστε τα δυο μέρη να έρθουν σε διάλογο και να οδηγηθούν σε εκλογές με βάση τους διεθνείς κανόνες. Αυτή είναι και η στάση του ΟΗΕ, του Πάπα και των μετριοπαθών κρατών της λατινικής Αμερικής που γνωρίζουν το πρόβλημα, όπως το Μεξικό και η Ουρουγουάη».

«Ο Τράμπ δεν ενδιαφέρεται για τη δημοκρατία στη Βενεζουέλα αλλά για τα πετρέλαια. Το ίδιο και η Ευρώπη καθώς είναι μεγάλα τα οικονομικά συμφέροντα. Είναι υποκριτική η στάση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», προσέθεσε ο ευρωβουλευτής, ο οποίος σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου μετά την υπερψήφιση του ψηφίσματος παρότρυνε ειρωνικά τους συναδέλφους του να παρέμβει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στη Σαουδική Αραβία, «αφού και αυτή έχει πετρέλαια!».

«Επομένως αυτά που διακινούνται ότι η ψήφος ήταν υπέρ ή κατά του Μαδούρο δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα», δήλωσε ο Στέλιος Κούλογλου και συμπλήρωσε: «Είναι λυπηρό ότι εφημερίδες, υποτίθεται σοβαρές όπως η Καθημερινή, να παρουσιάζουν έτσι το θέμα. Όμως δεν κάνει πλέον καμία εντύπωση για μια εφημερίδα την οποία η κα Βλάχου έκλεισε την περίοδο της δικτατορίας και στην οποία τώρα διαβάζουμε άρθρα υπέρ αυτής».