Ασφυκτιεί η νότια Ευρώπη, που πλήττονται από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες αλλά ταυτόχρονα και τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Ads

Οι φωτιές μαίνονται σε Γαλλία και Ισπανία για 6η ημέρα, με τους πυροσβέστες να συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις φλόγες, που είναι εκτός ελέγχου.

Στη Γαλλία, στην περιφέρεια Ζιρόντ, μέχρι στιγμής οι αρχές έχουν απομακρύνει από τις εστίες τους περίπου 14.000 ανθρώπους, ενώ έχουν γίνει στάχτη περίπου 110.000 στρέμματα δάσους από την περασμένη Τρίτη. 

Τα 38 από τα 96 διαμερίσματα της Γαλλίας έχουν τεθεί σε «πορτοκαλί» συναγερμό λόγω του καύσωνα που θα κορυφωθεί σήμερα Δευτέρα, με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 40 βαθμούς.

Στη γειτονική Ισπανία, οι πυροσβέστες επιχειρούν υπό ακραίες συνθήκες, αφού το θερμόμετρο άγγιξε τους 45,7 βαθμούς Κελσίου.

Ads

Πάνω από 3.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στην περιοχή της Μάλαγας, ενώ μεγάλες φωτιές μαίνονται στην Καστίλη και σε περιοχές της Γαλικίας.

Καλύτερη η κατάσταση στην Πορτογαλία, αφού η θερμοκρασία υποχώρησε. Το σφοδρό κύμα καύσωνα όμως στοίχισε τις ζωές 238 ανθρώπων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τουλάχιστον 1.000 θάνατοι έχουν αποδοθεί στον καύσωνα που πλήττει Πορτογαλία και Ισπανία.

Μετά από μια ξηρή και θερμή άνοιξη, οι χώρες αντιμετωπίζουν επίσης παρατεταμένη ξηρασία, ενώ αρκετές είναι αυτές που κατακλύζονται από κύματα καύσωνα, φαινόμενα που σύμφωνα με τους επιστήμονες οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.

Μάλιστα, οι επιστήμονες κάνουν λόγο για αφόρητη ζέστη και προβλέπουν ότι θα καταρριφθούν όλα τα προηγούμενο ρεκόρ, καθώς το θερμόμετρο θα αγγίξει στον Ευρωπαϊκό Νότο τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Όμως, παρόμοιες θερμοκρασίες προβλέπονται στη Βρετανία τη Δευτέρα και την Τρίτη, που αναμένεται να ξεπεράσουν το προηγούμενο επίσημο ρεκόρ των 38,7 βαθμών Κελσίου που σημειώθηκε στο Κέμπριτζ το 2019. Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της Βρετανίας εξέδωσε την πρώτη της «κόκκινη» προειδοποίηση για «ακραία ζέστη» σε περιοχές της Αγγλίας.

Στην Ολλανδία, το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος (RIVM) ανακοίνωσε ένα «Εθνικό Σχέδιο Καύσωνα» και κήρυξε συναγερμό για όλη τη χώρα, προβλέποντας ότι η θερμοκρασία θα φτάσει μέχρι τους 35 βαθμούς τη Δευτέρα και μέχρι τους 38 βαθμούς, κατά τόπους, την Τρίτη.