Αυξάνεται, κατά τις νέες εκτιμήσεις, ο αριθμός των προσφύγων που πνίγηκαν, όταν ανατράπηκαν οι βάρκες με τις οποίες ταξίδευαν από τη Λιβύη στην Ευρώπη διασχίζοντας τη Μεσόγειο θάλασσα. 

Ads

Οι λιβυκές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι περισυνέλεξαν τα πτώματα 62 μεταναστών μετά το ναυάγιο. «Ομάδες της Ερυθράς Ημισελήνου της Λιβύης περισυνέλεξαν 62 πτώματα μεταναστών» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άμπντελ Μονέιμ Άμπου Σμπέιχ, ένας εκπρόσωπος αυτής της οργάνωσης.

Περίπου 145 άνθρωποι διασώθηκαν μετά το ναυάγιο χθες και περισσότεροι από 110 θεωρούνταν αγνοούμενοι, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Ο ανώτατος Επίτροπος του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φίλιππο Γκραντί σημείωσε ότι «η χειρότερη προσφυγική τραγωδία της χρονιάς στη Μεσόγειο μόλις συνέβη». Κάλεσε τα ευρωπαϊκά έθνη να επαναφέρουν τις αποστολές διάσωσης στη Μεσόγειο και ζήτησε την παύση της επαναπροώθησης προσφύγων και μεταναστών στη Λιβύη. «Απαιτούνται ασφαλείς διαδρομές από τη χώρα της Βόρειας Αφρικής πριν να είναι πολύ αργά για πολλούς απελπισμένους ανθρώπους». 

Ads

Μαρτυρίες διασωθέντων

Οι περισσότεροι από τους διασωθέντες πρόσφυγες ήταν από την Αιθιοπία, την Παλαιστίνη και το Σουδάν. Η Σαμπάχ Γιουσέφ από το Σουδάν έχασε το επτάχρονο παιδί της μετά τη βύθιση του σκάφους. «Δε θέλω τίποτα πλέον, εκτός από το να επιστρέψω στη χώρα μου, το Σουδάν, για να πεθάνω εκεί». 

«Το απόγευμα ξεκινήσαμε από τη Λιβύη για την Ιταλία. Μετά από μία ώρα η βάρκα άρχισε να βυθίζεται και οι περισσότεροι άνθρωποι βυθίστηκαν μαζί της», δήλωσε ένα πρόσφυγας από την Ερυθραία. «Σώσαμε τον εαυτό μας αλλά κανείς μας δεν θα μπορούσε να βοηθήσει τους άλλους. Έχουμε μεγάλο πρόβλημα και χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας», είπε ένας άλλος κάνοντας έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα. 

Φ. Μογκερίνι: «Μια φρικτή υπενθύμιση» των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες 

Το ναυάγιο του πλεούμενου με μετανάστες, που είχε αποπλεύσει από τη Λιβύη, αποτελεί μια «φρικτή υπενθύμιση» των κινδύνων που ενέχει ο διάπλους της Μεσογείου και εναπόκειται στην ΕΕ να αποκτήσει δυνατότητες διάσωσης στη Μεσόγειο, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

«Το ναυάγιο ενός πλεούμενου στα ανοιχτά των ακτών της Αλ Χομς, όπου περισσότεροι από 100 άνθρωποι ενδέχεται να έχουν χάσει τη ζωή τους, συνιστά μια φρικτή υπενθύμιση των κινδύνων των οποίων αντιμετωπίζουν εκείνοι που πραγματοποιούν αυτό το επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη» επισήμανε η Φεντερίκα Μογκερίνι, σε ένα δελτίο Τύπου.

«Κάθε ζωή που χάνεται είναι υπερβολικά πολύ» υπογράμμισε και απηύθυνε έκκληση για την αναζήτηση «ασφαλών και αξιόλογων εναλλακτικών έναντι των επικίνδυνων θαλασσίων διάπλων» και τάχθηκε υπέρ των «επανεγκαταστάσεων και των εθελουσίων επιστροφών εκτός της Λιβύης για την αποφυγή νέων απωλειών ανθρώπινων ζωών».

Ζήτησε, επίσης, να υπάρξουν «επαρκείς μηχανισμοί έρευνας και διάσωσης» για την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρότεινε «την επιτάχυνση της απομάκρυνσης για ανθρωπιστικούς λόγους» από τη Λιβύη των προσφύγων και μεταναστών και της «επανεγκατάστασής τους σε τρίτες χώρες».

Τραγωδία εντός της Λιβύης

Η Λιβύη είναι ένα από τα κύρια σημεία αναχώρησης μεταναστών και προσφύγων που εγκαταλείπουν τη φτώχεια και τους πολέμους στη Μέση Ανατολή και την Αφρική και προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη με βάρκες διασχίζοντας τη Μεσόγειο. 

Οι κυνηγημένοι πρόσφυγες ζουν ακόμη μια τραγωδία εντός Λιβύης. Εικόνες από τα σκλαβοπάζαρα και τις τραγικές συνθήκες μέσα στα κέντρα κράτησης έρχονται συνεχώς στη δημοσιότητα. Εκτιμάται ότι 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες κρατούνται σε αυτά ενώ περίπου 50.000 εγγεγραμμένοι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο διαμένουν αλλού στη χώρα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. 

Ήδη 700 θάνατοι στη Μεσόγειο φέτος

Εκείνοι που καταφέρνουν να κάνουν το ταξίδι προς την Ευρώπη ταξιδεύουν σε υπερφορτωμένα μη ασφαλή σκάφη. Σχεδόν 700 θάνατοι έχουν καταγραφεί στη Μεσόγειο μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Σχεδόν οι μισοί από τους 1.425 θανάτους που καταγράφηκαν το 2018.

«Εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις για το φέτος, αυτό θα οδηγήσει σε περισσότερους από 1000 θανάτους στη Μεσόγειο για έκτη συνεχή χρονιά», ανέφερε ο Τσάρλι Γιάξλεϊ στον Al Jazeera. 

Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η Λιβύη που μαστίζεται από τις συγκρούσεις δεν είναι ασφαλής χώρα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, οι οποίοι πρέπει να απελευθερωθούν από τα κέντρα κράτησης. Επίσης έχει καλέσει την ΕΕ να εγκαταλείψει την υποστήριξη της λιβυκής ακτοφυλακής και τις βίαιες επαναπροωθήσεις.