Υπέρ της συμμετοχής της Βρετανίας στις αεροπορικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών στο Ιράκ, ψήφισε η Βουλή των Κοινοτήτων. Η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους θα «πάρει χρόνια και όχι μήνες» προειδοποίησε στην ομιλία του ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Ads

Σύμφωνα με το BBC τα αερισκάφη της RAF μπορεί να ξεκινήσουν τις επιχείρησης από την Κυριακή.

Το Ισλαμικό Κράτος συνιστά «απειλή για τους δρόμους της Βρετανίας» και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει το «καθήκον» να αντιμετωπίσει στρατιωτικά τους τζιχαντιστές, δήλωσε επίσης ο Κάμερον.

Υπέρ της συμμετοχής της Βρετανίας στις αεροπορικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών ψήφισαν 524 βουλευτές, κατά 43.

Ads

Αναφερόμενος στις ανησυχίες βουλευτών ότι η Βρετανία μπορεί να συρθεί σε μακροχρόνιο πόλεμο, ο Κάμερον ανέφερε ότι μόνο οι αεροπορικές επιδρομές δεν θα προκαλέσουν την υποχώρηση του Ισλαμικού Κράτους, αλλά πρέπει να είναι μέρος ενός ευρέος πολιτικού και ανθρωπιστικού σχεδιασμού.

Το πρωί της Παρασκευής οι ΗΠΑ και οι Άραβες σύμμαχοί τους εξαπέλυσαν νέες αεροπορικές επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, κυρίως εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της οργάνωσης, σύμφωνα με συριακή μη κυβερνητική οργάνωση.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε ότι εντάσσεται στον διεθνή συνασπισμό κατά των τζιχαντιστών και στέλνει επτά μαχητικά F-16 για επιχειρήσεις στο Ιράκ. Η πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Θόρινγκ-Σμιτ ανακοίνωσε ότι έλαβε επίσημο σχετικό αίτημα από τις Ηνωμένες Πολιτείες το απόγευμα της Πέμπτης. Νωρίτερα το κοινοβούλιο του Βελγίου έδωσε την έγκριση στο σχέδιο της κυβέρνησης να στείλει έξι μαχητικά να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.