Με επιστολή του στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου, ο νέος υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Γιώργος Γερπατρίτης, βάζει «απαγορευτικό» για συναντήσεις κυβερνητικών με την αποστολή, κάνοντας λόγο για «προεκλογική περίοδο», ενώ ψεύδεται λέγοντας πως έχουν προκηρυχθεί εκλογές.

Ads

Επίσης, αναφέρει πως η κίνηση της αποστολής να έρθει τώρα στην Ελλάδα συνιστά «ασέβεια» και «άμεση παρέμβαση» στην εσωτερική πολιτική σκηνή.

Διαβάστε επίσης: Μετά την κυβέρνηση και ο Ντογιάκος αρνείται να δει την επιτροπή LIBE

«Την ώρα που η Ελλάδα θρηνεί τα θύματα του πρόσφατου σιδηροδρομικού δυστυχήματος και προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειές του και ταυτόχρονα βρίσκεται εν μέσω προεκλογικής περιόδου καθώς έχει ήδη ανακοινωθεί ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν την άνοιξη, εκπλήσσει το γεγονός ότι η επιτροπή LIBE επέλεξε να επισκεφθεί την Ελλάδα αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Ads

Κατά τον ίδιο, «δεδομένου ότι η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή και συνεργάζεται εποικοδομητικά με το Ευρωκοινοβούλιο σε συνταγματικά ζητήματα, η κίνηση αυτή αποτελεί εκτός από ασέβεια λόγω των συνθηκών και άμεση παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική σκηνή ενός κράτους μέλους κατά τη διάρκεια εκλογικής περιόδου».

Ο Γεραπετρίτης μάλιστα απέστειλε και επιστολή προς τον πρόεδρο της LIBE (τον Ισπανό Χουάν Φερνάντο Λόπεθ Αγκιλάρ των Σοσιαλιστών Δημοκρατών) προαναγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν πρόκειται να ανταποκριθεί στο αίτημα επαφών της LIBE με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Προηγουμένως είχε επιχειρήσει ο μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας μας, πρέσβης Ιωάννης Βράιλας, να αποτρέψει την επίσκεψη ανεπιτυχώς ενώ στην αποστολή δεν μετέχει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Βάσει κανονισμών και αποφάσεων, οι αποστολές σε κράτη-μέλη αναστέλλονται μόνο για ένα μήνα πριν από προγραμματισμένες εκλογές. Άρα, ακόμη και αν υπήρχε περίπτωση για εκλογές στις 9 Απριλίου, ακόμη και είχαν προκηρυχθεί, κανένα εμπόδιο δεν υπάρχει για την αποστολή στην Αθήνα.

Αντιδράσεις από το ΕΛΚ

«Είναι ανάρμοστο και χωρίς ευαισθησία» υποστηρίζουν ο επικεφαλής ττου ΕΛΚ, Mάνφρεντ Βέμπερ και ο συντονιστής της LIBE Γερούν Λέναρς.

«Η χώρα είναι σε σοκ. Ο ελληνικός λαός θρηνεί μια μεγάλη απώλεια. Δεν είναι αυτές οι συνθήκες για να οργανωθεί μια αποστολή του ΕΚ που θα μπορούσε εύκολα να αναβληθεί για μεταγενέστερη ημερομηνία», υποστήριξε ο Βέμπερ.

Η Κ.Ο. του ΕΛΚ ζήτησε να αναβληθεί η αποστολή μετά την έκκληση των ελληνικών αρχών να επανεξεταστεί.

«Είναι εξαιρετικά απογοητευτικό το γεγονός ότι οι αριστερές ομάδες είναι τόσο τυφλές από την αντιπάθειά τους για ορισμένες κυβερνήσεις που αγνοούν το βασικό επίπεδο σεβασμού και ανθρωπιάς», πρόσθεσε ο Λέναρς.

«Η μόνη αντιπροσωπεία που θα πρέπει να στείλει το Κοινοβούλιο μετά από αυτή την τραγωδία είναι για να δείξουμε τον σεβασμό μας στις οικογένειες των θυμάτων και να προσφέρουμε την υποστήριξή μας στις ελληνικές αρχές», ανέφεραν.