Χωρίς τη συμμετοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος καταφθάνει τη Δευτέρα στην Ελλάδα η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου.

Ads

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της αποστολής, στόχος της είναι να πραγματοποιηθεί απολογισμός των τελευταίων εξελίξεων στην Ελλάδα σε συνέχεια και του έργου της ομάδας εργασίας για τη Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα (DRFMG) για την κατάσταση στην Ελλάδα, με ιδιαίτερη έμφαση στην κατάσταση του Κράτους Δικαίου, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ελευθερία του Τύπου.

Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί, ότι έξι μέλη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, με επικεφαλής της Σοφί Ιντ Βελντ θα φτάσουν στην Αθήνα τη Δευτέρα και θα παραμείνουν μέχρι την Τετάρτη, 8 Μαρτίου, με σκοπό να εξετάσουν θέματα και καταγγελίες που απασχολούν την επικαιρότητα.

Η LIBE ζητά συνάντηση με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και εκπροσώπους των ανεξάρτητων αρχών, όπως η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών, η Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου και η Ελληνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Ads

Δεδομένης της θεματολογίας της διερευνητικής αποστολής, θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο να επιλέξει ο πρωθυπουργός να απαντήσει θετικά για μια συνάντηση. Άλλωστε, είχε αποφύγει να το κάνει όταν τον περασμένο Νοέμβριο είχε επισκεφθεί τη χώρα η PEGA.

Υπενθυμίζεται ότι τότε είχε επιστρατευτεί ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης για να βγει από τη δύσκολη θέση ο Κ. Μητσοτάκης.

Στην Ελλάδα θα βρεθούν οι ευρωβουλευτές:  Sophie In’ t Veld (RENEW, Ολλανδία), Katarina Barley (Σοσιαλιστές, Γερμανία), Gwendoline Delbos- Corfield (Πράσινοι, Γαλλία), Patricia Chagnon (ID, Γαλλία) και Κώστας Αρβανίτης (Αριστερά, Ελλάδα).

Προφανώς, η Isabel Wiseler- Lima (ΕΛΚ, Λουξεμβούργο), θα απέχει.

Παράλληλα, τα μέλη της επιτροπής θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου με την επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΕΚ το μεσημέρι της Τετάρτης 8 Μαρτίου στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

«Είναι ανάρμοστο και χωρίς ευαισθησία» υποστηρίζουν ο επικεφαλής ττου ΕΛΚ, Mάνφρεντ Βέμπερ και ο συντονιστής της LIBE Γερούν Λέναρς.

«Η χώρα είναι σε σοκ. Ο ελληνικός λαός θρηνεί μια μεγάλη απώλεια. Δεν είναι αυτές οι συνθήκες για να οργανωθεί μια αποστολή του ΕΚ που θα μπορούσε εύκολα να αναβληθεί για μεταγενέστερη ημερομηνία», υποστήριξε ο Βέμπερ.

Η Κ.Ο. του ΕΛΚ ζήτησε να αναβληθεί η αποστολή μετά την έκκληση των ελληνικών αρχών να επανεξεταστεί.

«Είναι εξαιρετικά απογοητευτικό το γεγονός ότι οι αριστερές ομάδες είναι τόσο τυφλές από την αντιπάθειά τους για ορισμένες κυβερνήσεις που αγνοούν το βασικό επίπεδο σεβασμού και ανθρωπιάς», πρόσθεσε ο Λέναρς.

«Η μόνη αντιπροσωπεία που θα πρέπει να στείλει το Κοινοβούλιο μετά από αυτή την τραγωδία είναι για να δείξουμε τον σεβασμό μας στις οικογένειες των θυμάτων και να προσφέρουμε την υποστήριξή μας στις ελληνικές αρχές», ανέφεραν.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από μία εβδομάδα οι Χρήστος Ράμμος (ΑΔΑΕ) και Κωνσταντίνος Μενουδάκος (ΑΠΔΠΧ) είχαν κληθεί και κατέθεσαν δημόσια στην Επιτροπή PEGA, την Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τα κακόβουλα λογισμικά, με τις δηλώσεις τους να σοκάρουν ακόμα περισσότερο αναφορικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού χαρακτήρα είχε αναφέρει στην τοποθέτησή του ότι έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 300 SMS με παγιδευμένα links με Predator που στόχευσαν τουλάχιστον 100 θύματα.

Ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ, ο οποίος δέχτηκε το προηγούμενο διάστημα τρομακτική «επίθεση» από κυβερνητικά στελέχη και μιντιακούς βραχίονες του Μεγάρου Μαξίμου για την επιμονή του στη διερεύνηση του σκανδάλου, είχε τοποθετηθεί μεταξύ άλλων για το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας κοινωνίας υποταγμένης σε εκβιαστικές τακτικές, ενώ περιέγραψε ότι, παρά τα «προβλήματα», η ανεξάρτητη Αρχή προχώρησε στη διερεύνηση καταγγελιών για τις παρακολουθήσεις.