Παράλληλο νόμισμα στην Ελλάδα φέρεται να προτείνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Ads

Η διαρροή έρχεται μία ημέρα μετά την τριμερή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ και την ίδια στιγμή που η καγκελάριος της Γερμανίας διαμηνύει πως η Γερμανία και η Γαλλία είναι πρόθυμες να βοηθήσουν για να κλείσει η συμφωνία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, πηγές από το περιβάλλον του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφέρουν πως ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επικαλείται το παράδειγμα του Μαυροβουνίου, όπου χρησιμοποιείται το ευρώ χωρίς η χώρα να είναι μέλος της ευρωζώνης.

Το Bloomberg σχολιάζει πως οι παρατηρήσεις δείχνουν ότι κάποιοι στη Γερμανία προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο, καθώς οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα συνεχίζονται από τον Φεβρουάριο. Ενώ η ίδια η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει αναφέρει ότι ο στόχος είναι να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, ο Σόιμπλε δεν έχει αποκλείσει μια ελληνική έξοδο από το νόμισμα των 19 χωρών.

Ads

Πάντως, σύμφωνα με τους αναλυτές, η εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος, όπως τα IOUs, θα μπορούσε να είναι η αρχή ενός σεναρίου που θα εξελίσσεται, ενόσω το αδιέξοδο σχετικά με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας παραμείνει.