H Τουρκία θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στη θαλάσσια περιοχή στα ανοιχτά της Κύπρου αν η κυπριακή Κυβέρνηση δεν αποδεχτεί την πρόταση για συνεργασία που υπέβαλε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως αναφέρει το Reuters.

Ads

O Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε άρθρο του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα Kıbrıs Postası (Cyprus Post), αναφέρεται εφ όλης της ύλης στο θέμα των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, την τουρκική υφαλοκριπίδα και την επίλυση του Κυπριακού.

Στο άρθρο του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πέρα από την επανάληψη των θέσεων της Αγκυρας που διατυπώθηκαν σε γραπτή ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, διαμηνύει πως εαν απορριφθεί η πρόταση που κατέθεσε η τουρκοκυπριακή πλευρά στον ΟΗΕ για σύσταση επιτροπής με στόχο την απο κοινού εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του νησιού, η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες για εξόρυξη όπως έχει προγραμματίσει και χαρακτηρίζει απαράδεκτο το ότι “η ελληνοκυπριακή πλευρά που εμποδίζει την επίλυση, να αφήνει τους Τουρκοκύπριους να επωφεληθούν από τους φυσικούς πόρους μετά τη λύση”.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρεται και στις γεωτρήσεις που διεξάγει το πλωτό γεωτρύπανο Φατίχ, λέγοντας ότι “ Το Φατίχ βρίσκεται σε τουρκική υφαλοκριπίδα. Για την θέση όπου το Φατίχ κάνει γεωτρήσεις και η “ΕΔΝΚ” κάνει φασαρία, δεν υφίσταται Περιοχή Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας, που έχει οριστεί με συμφωνία οριοθέτησης”.

Ads

Τέλος, υπενθυμίζει ότι το θέμα έχει δύο διαστάσεις: η μια είναι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων υφαλοκριπίδας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και η άλλη έχει να κάνει το Κυπριακό.

Στα χέρια Αναστασιάδη η πρόταση Ακινζί
 
Την ίδια στιγμή, στα χέρια του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη βρίσκεται η πρόταση του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για συνδιαχείριση των φυσικών πόρων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο Κύπριος Πρόεδρος δέχθηκε σήμερα στη Λεμεσό τον επικεφαλής του Γραφείου του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Σεργκίι Ιλαριόνοφ, ο οποίος του επέδωσε την πρόταση που υπέβαλε προς τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί σε σχέση με τη συνδιαχείριση των φυσικών πόρων.

Ο Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε να συγκληθεί το Συμβούλιο Αρχηγών στις 16 Ιουλίου προκειμένου να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις και την εν λόγω πρόταση, προστίθεται.

Ερντογάν: Αναμένω τις πρώτες κινήσεις Μητσοτάκη

Από τη μεριά του , ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Εντογάν, διαμήνυσε πως αναμένει τις πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Υπεραμύνθηκε δε εκ νέου των τουρκικών δραστηριοτήτων στην ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας μάλιστα πως “η φασαρία που γίνεται δεν μας ενδιαφέρει και ιδιαίτερα”.

“Στην Ελλάδα έγιναν εκλογές. Θα δούμε τη στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τι εξελίξεις θα υπάρξουν με την Ελλάδα. Σε επίπεδο συνομιλιών χρησιμοποιήσαμε ωραίους χαρακτηρισμούς ο ένας για τον άλλον. Ελπίζω πως μπορούμε να φέρουμε σε καλύτερο σημείο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αν μείνει πιστός στις εκφράσεις του, τις  τηρήσει  και κάνει τα απαραίτητα βήματα”, ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν.

“Θα γίνουν οι συναντήσεις (και θα δούμε) στη νέα εποχή, τι ζητάει η Ελλάδα από εμάς, τι ζητάμε εμείς από την Ελλάδα. Οι επιτροπές μας θα το εξετάσουν και θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα” συνέχισε.

Για τις έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο είπε: “Το Yavuz και το Barbaros είναι στην ανατολική Μεσόγειο. Εμείς προχωράμε στα βήματα μας με όλες τις δυνάμεις του Ναυτικού και της Αεροπορίας μας. Εκεί πετούν και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας. Αρα η φασαρία που γίνεται δεν μας ενδιαφέρει και ιδιαίτερα”.