Τη σύσταση Κοινής Επιτροπής Υδρογονανθράκων υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών προτείνει στον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιαδη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Σύμφωνα με τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, ο Μουσταφά Ακιντζί προτείνει όπως η επιτροπή βρίσκεται υπό την εποπτεία του ΟΗΕ, με συμμετοχή της ΕΕ υπό την ιδιότητα του παρατηρητή.

Ads

Σύμφωνα με την πρόταση Ακιντζί η επιτροπή θα αποτελείται από ίσο αριθμό Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Η πρόταση, σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, στάλθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη με στόχο να μελετηθεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά και να συζητηθεί αργότερα σε χωριστές συναντήσεις των δύο ηγετών με τα Ηνωμένα Έθνη.

Ταυτόχρονα σύμφωνα πάντα με τα τουρκοκυπριακά μέσα, η πρόταση Ακιντζί έχει κατατεθεί ενώπιον του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ads

«Ουδέν σχόλιο» από Λευκωσία

Η Κυβέρνηση δεν σχολιάζει τις πληροφορίες σε σχέση με την πρόταση για σύσταση κοινής επιτροπής για τους υδρογονάνθρακες που υπέβαλε το Σάββατο ο Τουρκοκύπριοςκ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί μέσω των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό ανέφερε κυβερνητική πηγή στο Κυπριακό Πρακτορείο, κληθείσα να σχολιάσει τις ανακοινώσεις για το θέμα που έγιναν νωρίτερα σήμερα, τόσο από τα κατεχόμενα, όσο και από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Η ίδια πηγή ανέφερε παράλληλα ότι το θέμα της διαχείρισης του φυσικού αερίου δεν σχετίζεται με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και πρόσθεσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει επικεντρωμένη στην επανέναρξη των συνομιλιών.

Ικανοποιημένη η Άγκυρα

Tο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας με γραπτή ανακοίνωσή του εξέφρασε την ικανοποίηση και στήριξή του στην πρόταση που κατέθεσε στα Ηνωμένα Έθνη η τουρκοκυπριακή πλευρά για συνεργασία με την ελληνοκυπριακή, στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο.

Στην ανακοίνωση, που αναφέρει ότι στην πρόταση προβλέπεται η ταυτόχρονη εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων από τουρκοκυπρίους και ελληνοκυπρίους ως ίσοι εταίροι που χαίρουν ίσων δικαιωμάτων, υποστηρίζονται μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Σε περίπτωση αποδοχής της αυτή η πρόταση θα εγκαινιάσει μια νέα περίοδο συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, θα συμβάλλει στην ειρήνη της περιοχής, την σταθερότητα και την ανάπτυξη της συνεργασίας και θα δημιουργήσει κατάλληλο έδαφος, για την επίλυση του Κυπριακού. Για τον λόγο αυτό, κάνουμε έκκληση στα Ηνωμένα Έθνη, την ΕΕ και όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ειδικότερα δε στις εγγυήτριες χώρες, για να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία, να στηρίξουν την εν λόγω πρόταση και να παροτρύνουν τις δυο πλευρές στο νησί σε συνεργασία για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.».

Να σημειωθεί ότι η πρόταση γίνεται στο φόντο της διασύνδεσης της κινητής τηλεφωνίας μεταξύ των ελεύθερων και των κατεχόμενων περιοχών της Κύπρου, που τέθηκε σε εφαρμογή την Πέμπτη.

Την ευχή να καταργηθεί η διαχωριστική γραμμή στην Κύπρο, όπως έσπασε ο φραγμός στην επικοινωνία, εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, με ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter, αναφερόμενος στο μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που αφορά τη διασύνδεση της κινητής τηλεφωνίας μεταξύ ελεύθερων και κατεχόμενων περιοχών.

«Με τον Μουσταφά Ακιντζί πραγματοποιήσαμε σήμερα την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία που εφαρμόζει στην πράξη τη διασύνδεση κινητής τηλεφωνίας. Όπως σπάσαμε το φραγμό στην επικοινωνία, ευχή μου, να καταργήσουμε και τη γραμμή που χωρίζει τη χώρα μας στα δυο», ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ανάρτησή του.

Πηγή: Deutsche Welle, euronews, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ