Την εξαγωγή του Predator από την Ελλάδα με άδεια της Ελληνικής κυβέρνησης, όπως αποκάλυψαν με χθεσινό τους δημοσίευμα οι New York Times, επιβεβαιώνει ο υφυπουργός Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και για αυτό το λόγο ο ίδιος έχει ζητήσει εδώ και ένα μήνα να γίνει Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) προκειμένου να διαπιστωθεί έαν τηρήθηκαν οι ευρωπαϊκοί και οι εθνικοί κανόνες.

Ads

Η άδεια εξαγωγής είναι μια υπηρεσιακή υπόθεση, εξηγεί ο κ. Φραγκογιάννης και όπως λέει γίνεται μια αίτηση, γίνεται ένας έλεγχος με βάση τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό και τον Εθνικό Κανονισμό και υπογράφεται η άδεια της εξαγωγής.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Επίλογος» με τον Απόστολο Μαγγηριάδη ο κ. Φραγκογιάννης είπε ότι ο ίδιος γνωρίζει για την υπόθεση περίπου 2,5-3 μήνες μετά από δημοσιεύματα στον τύπο ότι η εταιρία έχει πάρει δύο άδειες εξαγωγής, ωστόσο όπως ο ίδιος αναφέρει δεν υπάρχει καμία άδεια εξαγωγής λογισμικού προϊόντος που να φέρει τη δική μου υπογραφή ή την υπογραφή οποιουδήποτε υπουργού της κυβέρνησης.

Όπως εξηγεί ο κ. Φραγκογιάννης, «τα προϊόντα διττής υπόστασης, διότι μία ελληνική εταιρεία μπορεί να εξάγει τα προϊόντα της χωρίς καμία άδεια εξαγωγής, αλλά όταν πρόκειται για προϊόντα διττής υπόστασης πρέπει να πάρει άδεια εξαγωγής από το υπουργείο Εξωτερικών. Τι είναι λοιπόν η διττή υπόσταση; Είναι προϊόντα τα οποία λειτουργούν καλώς ή κακόβουλα και πριν το μυαλό μας πάει σε οπλικά συστήματα η σε υψηλή τεχνολογία να πούμε κάτι πάρα πολύ απλό: Έχετε ένα εργοστάσιο το οποίο παράγει πύργους ψύξης. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μία μεγάλη βιομηχανία τροφίμων ή σε έναν πυρηνικό αντιδραστήρα. Άρα λοιπόν, ένα τέτοιο προϊόν πρέπει να πάρει μία άδεια προκειμένου να εξαχθεί. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και τα προϊόντα λογισμικού χαρακτήρα. Το Υπουργείο Εξωτερικών δίνει εκατοντάδες άδειες εξαγωγής για τέτοιου είδους προϊόντα», εξηγεί ο υφυπουργός.

Ads

Διαβάστε επίσης: «Απέδρασε» ο Μητσοτάκης από τη συζήτηση για τις υποκλοπές

Όπως σημείωσε «Εγώ γνωρίζω τις άδειες οι οποίες μπλοκάρονται, γιατί υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους πρέπει να πάρουμε μία θέση η οποία είναι πολιτική. Αλλά σε καθαρά υπηρεσιακό επίπεδο, οι άδειες εξαγωγής δίνονται από υπηρεσιακής από υπηρεσιακά συμβούλια», ανέφερε ο κ. Φραγκογιάννης .