Μια νέα σημαντική αποκάλυψη έρχεται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών, αυτή τη φορά από τους New York Times.

Ads

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν γνώριζε απλά για το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator που πωλούσε η Intellexa, αλλά αδειοδοτούσε τις πωλήσεις της εταιρείας σε συγκεκριμένους πελάτες.

Στο θέμα με τίτλο «Πώς ξέφυγε από κάθε έλεγχο η παγκόσμια βιομηχανία κακόβουλων λογισμικών», που υπογράφουν τρεις δημοσιογράφοι, η ελληνική κυβέρνηση ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους και παραδέχθηκε ότι αδειοδότησε την Intellexa να πουλήσει το Predator σε τουλάχιστον μία χώρα με ιστορικό καταπίεσης των πολιτών της, την Μαδαγασκάρη, όπως αναφέρουν οι NYT. Μάλιστα, η εταιρεία προσπάθησε να κάνει το ίδιο για την Ουκρανία.

«Η ελληνική κυβέρνηση επανειλημμένα περιέγραψε το κακόβουλο λογισμικό ως παράνομο και δήλωσε ότι δεν έχει καμία σχέση. Αλλά παρά τις δηλώσεις αποποίησης, τελικά η Ελλάδα παραδέχθηκε ότι υποστηρίζει την Intellexa και το κακόβουλο λογισμικό της με έναν καίριο τρόπο: αδειοδοτώντας την εταιρεία να εξάγει το Predator στη Μαδαγασκάρη, χώρα η κυβέρνηση της οποίας έχει μακρύ ιστορικό καταπίεσης των αντιφρονούντων», γράφει συγκεκριμένα το δημοσίευμα.

Ads

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται μάλιστα επίσημα, διά στόματος κυβερνητικού στελέχους. «Ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, επιβεβαίωσε ότι τμήμα του υπουργείου εξέδωσε δύο άδειες εξαγωγής για την Intellexa στις 15 Νοεμβρίου 2021», τονίζεται, ενώ σημειώνεται πως η ΕΕ αντιμετωπίζει τα κακόβουλα λογισμικά ως πιθανά όπλα και απαιτεί από τις Αρχές έκδοση αδειών εξαγωγής, ώστε να αποφευχθεί η κατάχρησή τους. Μάλιστα, λίγη ώρα μετά την κυκλοφορία του δημοσιεύματος, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε μιλώντας στην «Αυγή» πως πράγματι το υπουργείο έδωσε στην Intellexa τις σχετικές άδειες. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου, ο αρμόδιος υφυπουργός Κώστας Φραγκογιάννης έχει ζητήσει τη διενέργεια ΕΔΕ για να διευκρινιστεί πώς δόθηκαν οι άδειες.

Πελάτης της Intellexa, με την άδεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ήταν «δίπλα στις ακτές της ανατολικής Αφρικής, η Μαδαγασκάρη, το τέταρτο πιο φτωχό κράτος του κόσμου. Μαστίζεται από διαφθορά, ειδικά στους κλάδους των ορυχείων και της εξόρυξης πετρελαίου, από την οποία οι πολυεθνικές κερδίζουν δισεκατομμύρια», συνεχίζει η εφημερίδα.

Όσο για τη γενικότερη υπόθεση, το ρεπορτάζ υπενθυμίζει πως όλα ξεκίνησαν τον Απρίλιο, όταν το Inside Story αποκάλυψε πως το κινητό του ερευνητή – δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη είχε μολυνθεί με το Predator, πράγμα που επιβεβαίωσε και το Citizen Lab, του Πανεπιστημίου του Τορόντο. Στη συνέχεια, βρέθηκαν πολιτικοί της αντιπολίτευσης να έχουν μολυνθεί.

Ο «συντηρητικός πρωθυπουργός» Κ. Μητσοτάκης αρνείται πως η κυβέρνηση έχει αγοράσει το λογισμικό, όπως τονίζει το ρεπορτάζ, ωστόσο προσθέτει πως «ακόμη κι έτσι, ο ανιψιός του που είχε την πολιτική εποπτεία της ΕΥΠ, παραιτήθηκε λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών τον περασμένο Αύγουστο, παρότι αρνείται κάθε ρόλο σε αυτό. Και ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός απέλυσε τον επικεφαλής της ΕΥΠ. Τον ίδιο μήνα, η Intellexa απέλυσε το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της στην Αθήνα».

Τέλος, οι NYT υπενθυμίζουν πως το Νοέμβριο ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι «κάποιος κάνει μυστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας το Predator, αλλά δεν ξέρει ποιος. “Για να είμαι σαφής, ποτέ δεν υποστήριξα εγώ και η κυβέρνηση ότι δεν υπάρχουν παράθυρα και δυνάμεις που χρησιμοποιούν το Predator», καταλήγει η εφημερίδα, παραθέτοντας αυτό που είχε ισχυριστεί ο πρωθυπουργός, ότι δηλαδή «παράνομα λογισμικά υπάρχουν παντού στην Ευρώπη»…