Σε CC από CCC υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, καθώς εκλαμβάνει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διαχείριση του ελληνικού χρέους ως «επιλεκτική χρεοκοπία». Παράλληλα, κάνει λόγο για αρνητικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, προβλέποντας νέα αναδιάρθρωση του χρέους το επόμενο διάστημα. Διαβάστε επίσης: Στην Αθήνα κλιμάκιο της τρόικας

Ads

Η συγκεκριμένη εξέλιξη ήταν μάλλον αναμενόμενη και βραχυπρόθεσμα δεν προκαλεί πρακτικές επιπτώσεις στο ελληνικό ζήτημα, καθώς η χώρα βρίσκεται ούτως ή άλλως μακριά από τις αγορές και έχει διασφαλίσει χρηματοδότηση των δανειακών αναγκών της για το επόμενο διάστημα από το μηχανισμό της Ευρωζώνης.

Σημειώνεται πως κραδασμούς στις «αγορές» προκάλεσαν σήμερα δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε, σύμφωνα με τις οποίες το Βερολίνο δεν χορηγεί «λευκή επιταγή» στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για την αγορά ομολόγων στην δευτερογενή αγορά.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ διαμήνυσε -σε συνέντευξη στο περιοδικό Le point- πως θα χάσει τα λεφτά του όποιος κερδοσκοπεί πάνω στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας: «Τέτοια κερδοσκοπία είναι σίγουρος τρόπος για να χάσει κάποιος τα λεφτά του, μετά τις αποφάσεις της περασμένης Πέμπτης».

Ads

Ο ίδιος χαρακτήρισε «σημαντική για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης» τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής και τόνισε πως «η Ελλάδα οφείλει να δουλέψει πάνω στην εξισορρόπηση της οικονομίας της». Σημείωσε δε πως η Ευρωζώνη, ως σύνολο αντιμετωπίζει, λιγότερα προβλήματα από τα αντίστοιχα των ΗΠΑ ή της Ιαπωνίας.