Η γερμανική κυβέρνηση είναι αντίθετη στη χορήγηση «λευκής επιταγής» στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για την αγορά ομολόγων στην δευτερογενή αγορά, σύμφωνα με επιστολή του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που εξασφάλισε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Ads

Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρούν ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να εξασφαλίσει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της από το 2012, καθώς και ότι μια Σύνοδος Κορυφής δεν θα είναι επαρκής για την αντιμετώπιση την κρίση χρέους της ευρωζώνης.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της επιστολής δεν έχουν γίνει γνωστές.

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Stern ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ζητά την επιβολή αυστηρών κυρώσεων κατά των κρατών που χρειάζονται οικονομική βοήθεια. «Η (ευρωπαϊκή) ολοκλήρωση πρέπει να προχωρήσει και κράτη με προβλήματα που λαμβάνουν βοήθεια πρέπει σε αντάλλαγμα να παραχωρούν μέρος της κυριαρχίας τους στην ΕΕ», τονίζει.

Ads

Η επιλογή αυτή είναι «σε κάθε περίπτωση καλύτερη από το να εκδιωχθούν υπερχρεωμένα κράτη από την ευρωζώνη», σημειώνει ο κ. Σόιμπλε και καλεί έμμεσα και την ΕΚΤ να σταματήσει να ασκεί κριτική στους Ευρωπαίους πολιτικούς. «Σεβόμαστε την ανεξαρτησία της ΕΚΤ… δεν την κριτικάρουμε. Ιδεωδώς, το ίδιο θα έπρεπε να ισχύει και αντίστροφα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους «βλέπει» η S&P

Εν τω μεταξύ, νέα, μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εντός της επόμενης διετίας «βλέπει» η Standard & Poor’s και θεωρεί «σχεδόν βέβαιη» μια περαιτέρω υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας.

«Η αξιολόγηση φέρει αρνητική προοπτική και είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι θα οδεύσει χαμηλότερα, καθώς, φυσικά, μια πραγματική αναδιάρθρωση χρέους βρίσκεται τώρα στο τραπέζι», εκτίμησε ο Ντέιβιντ Μπίαρς, επικεφαλής του τμήματος κρατικών αξιολογήσεων της S&P, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC. Η Ελλάδα κατέστη στις 13 Ιουνίου η χώρα με τη χαμηλότερη αξιολόγηση παγκοσμίως από την S&P.

«Έχουμε επίσης εκφράσει την εκτίμηση, και κατά το παρελθόν, ότι πιστεύουμε πως μια βραχυπρόθεσμη υποβάθμιση δεν είναι το τέλος της ιστορίας (αυτής). Μπορεί να υπάρξει και μια νέα και μεγαλύτερη αναδιάρθρωση αργότερα» πρόσθεσε ο Μπίαρς. Ερωτηθείς σχετικά με το χρόνο αυτής της πιθανής νέας αναδιάρθρωσης, είπε ότι «αυτό, μερικώς, εναπόκειται στην ελληνική πολιτική (σκηνή). Δεν θα μας εξέπληττε όμως εάν μια δεύτερη αναδιάρθρωση εξεταζόταν τα επόμενα ένα-δύο χρόνια».