Στις 450.000 ευρώ ανέρχεται το ποσό το οποίο καλείται να καταβάλει το ελληνικό Δημόσιο στον κύπριο φοιτητή Αυγουστίνο Δημητρίου, για τη διαβόητη υπόθεση ζαρντινιέρα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής», το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) επικύρωσε εφετειακή απόφαση για την απόλυτη ευθύνη των αστυνομικών, αποκρούοντας τις αιτιάσεις του Δημοσίου, ότι το ποσό της αποζημίωσης είναι «εντελώς υπερβολικό», όπως επίσης και τον ισχυρισμό ότι ο παθών ευθύνεται κατά 95% για ότι του συνέβη.
Το Δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να επιδικαστεί σε βάρος του Δημοσίου αποζημίωση για την ηθική βλάβη (ψυχική και σωματική ταλαιπωρία, πόνο, τρόμο κτλ) που υπέστη ο Αυγουστίνος Δημητρίου.
Η αποζημίωση προσδιορίστηκε σύμφωνα με το «Έθνος» στα 300.000 ευρώ και αναμένεται να προσεγγίσει τις 450.000 ευρώ με τους νόμιμους τόκους, από την επίδοση της αγωγής τον Ιούνιο του 2009.
Η υπόθεση ζαρντινιέρα
Ίσως μια από τις γνωστότερες ιστορίες αστυνομικής βίας των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδας. Στις 17 Νοέμβρη 2006 ο 24χρονος τότε φοιτητής Αυγουστίνος Δημητρίου πέφτει θύμα άγριου ξυλοδαρμού από αστυνομικούς, με πολιτικά, στη Θεσσαλονίκη. Ένστολοι παρακολουθούν το συμβάν χωρίς να επεμβαίνουν.
Το περιστατικό γίνεται μετά την πορεία για την για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Οκτώ καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου πέρασαν από το σημείο μετά από περίπου είκοσι λεπτά και είδαν τα άτομα με τα πολιτικά να χτυπάνε το φοιτητή. Ζήτησαν από τους αστυνομικούς να τον αφήσουν, όπως περιέγραψε αργότερα ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ, καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος, σε γραπτή αναφορά.
Οι άνθρωποι με τα πολιτικά τους εξύβρισαν και τους απείλησαν, ενώ οι ένστολοι αστυνομικοί προσπάθησαν να απωθήσουν τους καθηγητές από την περιοχή. Ζήτησαν να έρθει ασθενοφόρο για το αιμόφυρτο παιδί και να μάθουν τα ονόματα και των ένστολων αστυνομικών και αυτών που φορούσαν πολιτικά και σκουφιά, αλλά απορρίφθηκαν τα αιτήματά τους.
Οι αστυνομικοί έβαλαν τον φοιτητή σε αυτοκίνητο της ασφάλειας και έφυγαν. Έπειτα, οι καθηγητές ζήτησαν από ανώτερο αξιωματικό της αστυνομίας να ενημερωθεί ο εισαγγελέας για το συμβάν, πράξη που ο αξιωματικός αρνήθηκε να κάνει. Τον Δημητρίου τον πήραν οι αστυνομικοί στα κρατητήρια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης. Εκεί τον κράτησαν μέχρι τις 05.00 το πρωί, όταν τελικά τον μετέφεραν στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς.
Οι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι ότι δεν χτύπησαν τον νεαρό αλλά ότι εκείνος χτύπησε καθώς στην προσπάθειά του να διαφύγει έπεσε πάνω σε ένα μηχανάκι και κατόπιν σε μια ζαρντινιέρα. Μάλιστα ο αρχηγός της ΕΛΑΣ είχε κάνει λόγο για «παροιμιώδη αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία της Αστυνομίας». Για «επαγγελματισμό, μεθοδικότητα και ψυχραιμία» είχε κάνει λόγο ο τότε υπουργός Δημοσίας Τάξης, Βύρων Πολύδωρας.
Υπάρχει όμως βίντεο από το συμβάν που είναι αδιάψευστο. Μεταδίδεται δυο ημέρες μετά από όλα τα κανάλια. Ο 24χρονος ζητά από τους αστυνομικούς να σταματήσουν να τον χτυπούν φωνάζοντας και ζητώντας βοήθεια. Η υπόθεση μένει στην ιστορία ως υπόθεση ζαρντινιέρα και τα πρωτοσέλιδα του Τύπου είναι χαρακτηριστικά.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >