Μια νέα διάσταση στην έφοδο αστυνομικών σε κινηματογράφους που πρόβαλαν την ταινία «Τζόκερ» ώστε να «μαζέψουν» τους ανήλικους που βρίσκονταν στην αίθουσα, αποκαλύπτει ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Ραγκούσης. Βάσει των νέων στοιχείων η υπόθεση, από μια τραγελαφική επιχείρηση καταστολής, εξελίσσεται σε σημαντική υπόθεση αστυνομικής αυθαιρεσίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται από τους θιγόμενους.  

Ads

Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, η ελληνική αστυνομία δεν έχει καμία ανάμειξη στα ζητήματα ελέγχου σχετικά με την καταλληλότητα ανά ηλικίες παρακολούθησης κινηματογραφικών έργων. Αυτήν την αρμοδιότητα είχαν και έχουν μονάχα αρμόδιες επιτροπές του Υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίες και μπορούν να στραφούν μόνον κατά των ιδιοκτητών κινηματογράφων με επιβολή προστίμου και σε καμία περίπτωση κατά των ανηλίκων.

Με αυτόν τον τρόπο καταρρίπτεται και ο ισχυρισμός όσων επιχείρησαν να δικαιολογήσουν την έφοδο των αστυνομικών, υποστηρίζοντας πως εφάρμοσαν το νόμο. Μάλιστα, μετά το σάλο, εκτός από τα «γαλάζια» μίντια και στελέχη της ΝΔ, το εν λόγω επιχείρημα χρησιμοποίησε και η πλευρά των αστυνομικών, γεγονός που προκαλεί πολλά ερωτήματα, καθώς φαίνεται πως ούτε οι αστυνομικοί δεν γνωρίζουν το νόμο που κλήθηκαν να εφαρμόσουν μετά τη διαδικασία που κίνησαν υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού.

Μετά την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, που παρά την προσπάθεια να αποποιηθεί κάθε ευθύνη αποκαλύφθηκε πως όχι μόνο το αρμόδιο τμήμα του γνώριζε για την επιχείρηση και ήταν σε συνεννόηση με τις δύο υπαλλήλους που κάλεσαν την αστυνομία, αλλά είχε σταλεί και επιστολή – οδηγία προς όλους τους κινηματογράφους για αυστηρό έλεγχο της ηλικίας των θεατών αποκλειστικά για αυτή την ταινία, λίγες ημέρες πριν την πρεμιέρα της στην Ελλάδα, εκτεθειμένη βρίσκεται πλέον και η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καθώς φαίνεται πως οι αστυνομικοί κινήθηκαν κατά παράβαση της νομοθεσίας.

Ads

Η ειρωνεία είναι πως «γαλάζια» μίντια, επιχειρώντας μια επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης μετά το σάλο που ξέσπασε, παρουσίασαν τον εν λόγω νόμο, ο οποίος φέρει και την υπογραφή του Γιάννη Ραγκούση, ως την «πηγή του κακού». Η απάντηση του αρμόδιου τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο αποκάλυψε μια νέα πτυχή της υπόθεσης, καθώς κατά παράβαση του νόμου παιδιά οδηγήθηκαν στα τμήματα και γονείς βρέθηκαν με κατηγορίες για παραμέληση ανηλίκου. «Τα εκτελεστικά τους όργανα και τις ιστοσελίδες τους, προσπάθησαν να διακινήσουν την απολύτως ψεύδη πληροφορία ότι η χθεσινή-μοναδική στα χρονικά- απαράδεκτη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ μέσα στους κινηματογράφους δήθεν βασίστηκε σε νόμο του 2010 που είχα συνυπογράψει, μολονότι δεν ήταν δικής μου αρμοδιότητας», ανέφερε ο Γιάννης Ραγκούσης και πρόσθεσε:

«Από την υπουργική απόφαση του 2011 (αριθμ. ΥΠΠΟΤ/∆ΟΕΠΥ/ΤΟΠΥΝΣ/75336, ΦΕΚ Β’ 1920/2011), όπως διαμορφώθηκε στο τελικό της περιεχόμενο το Δεκέμβριο του 2014 (αριθμ. ΥΠΠΟΑ/Γ∆∆ΥΗ∆/∆∆ΥΟΝΕ/ΤΝΕ/293800/2954/34/4, ΦΕΚ Β’ 3511/2014), καθίσταται αδιαμφισβήτητο ότι καμία ανάμειξη της Ελληνικής Αστυνομίας δεν είχε προβλεφθεί στα ζητήματα ελέγχου σχετικά με την καταλληλότητα ανά ηλικίες παρακολούθησης κινηματογραφικών έργων. Αυτήν την αρμοδιότητα είχαν και έχουν μονάχα αρμόδιες επιτροπές του Υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίες και μπορούν να στραφούν μόνον κατά των ιδιοκτητών κινηματογράφων με επιβολή προστίμου και σε καμία περίπτωση κατά των ανηλίκων. Ανεπανόρθωτα εκτεθειμένοι είναι πλέον οι ενορχηστρωτές της γκαιμπελικής διαστρέβλωσης της αλήθειας που δρουν εκ μέρους του κ.Μητσοτάκη».

«Μέσα στον πανικό τους για να διαχειριστούν το φιάσκο που δημιούργησαν, ξέχασαν να διαβάσουν τα σχετικά ΦΕΚ. Αν είχαν τη στοιχειώδη ευθιξία κάποιος ή κάποια από όλους αυτούς θα έπρεπε να είχε ήδη παραιτηθεί», κατέληξε. 

Ολόκληρη η ανάρτηση του Γιάννη Ραγκούση