Μια διαφορετική εκδοχή σε σχέση με την επίσημη θέση του υπουργείου Πολιτισμού – καταρρίπτοντας τα όσα είπε για το θέμα η υπουργός Λίνα Μενδώνη – παρουσίασε στην κατάθεση που έδωσε στις αρχές, η υπάλληλος που ξεκίνησε τη διαδικασία για τους αστυνομικούς ελέγχους που έγιναν σε κινηματογραφικές αίθουσες που έπαιζαν την ταινία Τζόκερ. 

Ads

Η Λίνα Μενδώνη σε δηλώσεις της ανέφερε ότι δυο γυναίκες υπάλληλοι έκαναν τις καταγγελίες στην αστυνομία, αλλά έδρασαν αυτοβούλως, χωρίς να ενημερώσουν την ιεραρχία και χωρίς να έχουν τέτοια αρμοδιότητα. Καταδίκασε το περιστατικό και υποστήριξε ότι θα κινηθεί η διαδικασία που προβλέπεται για την τιμωρία τους. 

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Πολιτισμού με έγγραφο που είχε στείλει προς τους μεγάλους κινηματογράφους συνιστούσε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στους ελέγχους κατά την είσοδο των θεατών στις αίθουσες που προβάλλουν την ταινία «Τζόκερ» είχε εκδώσει την 1η Οκτωβρίου 2019 το υπουργείο Πολιτισμού. Παράλληλα, η υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού, που κίνησε τις διαδικασίες, περιέγραψε στις αρχές ότι όλα ξεκίνησαν όταν πολίτες έκαναν καταγγελίες πως ανήλικοι παρακολουθούν σε διάφορα σινεμά της Αττικής την ταινία Τζόκερ, της οποίας η προβολή απαγορεύεται σε παιδιά. Στη συνέχεια, όπως υποστήριξε η υπάλληλος, το Τμήμα στο οποίο ανήκει ήρθε σε επικοινωνία με τον αρμόδιο Εισαγγελέα, ο οποίος έδωσε το πράσινο φως για να γίνουν έλεγχοι. Μάλιστα, όπως κατέθεσε, όλα έγιναν σε συνεννόηση με την προϊσταμένη της στο Υπουργείο.

Διαβάστε επίσης:

Έτσι, η ίδια αποφάσισε απλώς να πάει σε δύο κινηματογράφους, στο Μαρούσι και στα Πατήσια, και να κάνει ελέγχους. Αρχικά πήγε στο Mall του Αμαρουσίου και διαπίστωσε ότι ανήλικοι αγοράζουν εισιτήρια για τον Τζόκερ. Έτσι, ειδοποίησε την Αστυνομία, αφού πρώτα ο Εισαγγελέας είχε δώσει τη σχετική προφορική εντολή. Σύμφωνα με την ίδια, περιπολικό του τοπικού τμήματος έφτασε στο σινεμά του Mall. Άνοιξαν τα φώτα της αίθουσας και προσήχθησαν στο Τοπικό Τμήμα συνολικά εφτά ασυνόδευτα ανήλικα αλλά και ο υπεύθυνος του κινηματογράφου. Η αστυνομία σχημάτισε δικογραφία για τους γονείς των ανηλίκων αλλά και για τον υπεύθυνο του σινεμά.

Ads

Επιπλέον η υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία ανήκει στην επιτροπή γνωμοδοτικών επιτροπών για την καταλληλότητα των κινηματογραφικών έργων, μετέβη και η ίδια στο Τοπικό Τμήμα μαζί με τους προσαχθέντες, γεγονός που δείχνει ότι η διαδικασία ήταν οργανωμένη και κατόπιν συντονισμένων ενεργειών του Τμήματός της και του Εισαγγελέα.

Την επόμενη ημέρα υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού μετέβη σε σινεμά στα Πατήσια και κίνησε ξανά την ίδια διαδικασία. Στα Πατήσια βρέθηκαν οχτώ ασυνόδευτοι ανήλικοι και ακόμα τέσσερις, που παρακολουθούσαν την ταινία με τους γονείς τους. Και σε αυτή την περίπτωση αστυνομικοί του τοπικού Τμήματος έφτασαν στην αίθουσα, μόνο που αυτή τη φορά δεν έγιναν προσαγωγές αλλά απλή καταγραφή.

Έγγραφο – Σύσταση από το υπ. Πολιτισμού προς τους κινηματογράφους

Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει μία εμφανής διαφοροποίηση σε σχέση με τη θέση του υπουργείου Πολιτισμού, που υποστηρίζει ότι το υπουργείο δεν γνώριζε για τις συγκεκριμένες ενέργειες στα σινεμά, και της ίδιας της υπαλλήλου που υποστηρίζει ότι όλα έγιναν οργανωμένα. Πόσο μάλλον όταν αποκαλύπτεται πως το ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού είχε στείλει σχετικό έγγραφο προς όλους τους μεγάλους κινηματογράφους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», το έγγραφο, που είχε εκδοθεί από την 1η Οκτωβρίου δηλαδή δύο ημέρες πριν από την πρεμιέρα στην Ελλάδα, συνιστούσε στους ιδιοκτήτες κινηματογράφων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στους ελέγχους κατά την είσοδο των θεατών στις αίθουσες που προβάλλουν την ταινία «Τζόκερ». Η έγγραφη σύσταση εστάλη αρχικά στην εταιρεία διανομής και κατόπιν σε όλους τους κινηματογράφους που θα πρόβαλαν την ταινία. Το υπουργείο Πολιτισμού ανέφερε πως μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η προβολή του «Τζόκερ» στην Αμερική θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσοχή, προκειμένου να μην παρακολουθήσουν την ταινία ανήλικοι.

Βάσει του εγγράφου, θα έπρεπε να γίνονται έλεγχοι στα γκισέ, για να μην επιτρέπεται η είσοδος σε άτομα κάτω των 18 ετών. Έλεγχοι θα έπρεπε να γίνονται και από τους αιθουσάρχες. Στους κινηματογράφους υπάρχουν δύο σημεία ελέγχου: ένα στα γκισέ και ένα στον έλεγχο του εισιτηρίου που γίνεται πριν την είσοδο στις αίθουσες. Η συγκεκριμένη σύσταση είχε αρκετά χρόνια να εκδοθεί για κάποια ταινία και αποδεικνύει την εμπλοκή του υπουργείου Πολιτισμού στην υπόθεση. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με το «Έθνος», όταν οι αστυνομικοί έφτασαν για έλεγχο στους κινηματογράφους παρουσίαζαν την εν λόγω οδηγία, που βασιζόταν σε εφαρμογή νόμου του 1937. Μάλιστα, το επίμαχο έγγραφο συμπεριλήφθη και στη δικογραφία που έχει συνταχθεί για τους κατηγορουμένους γονείς των παιδιών που προσήχθησαν από αίθουσα κινηματογράφου στο Μαρούσι.