Με 154 ψήφους υπέρ κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ο κρατικός προϋπολογισμός του 2019.

Ads

Σε σύνολο 297 βουλευτών, που συμμετείχαν στην ονομαστική ψηφοφορία, 143 βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης καταψήφισαν τον προϋπολογισμό. Υπέρ ψήφισε και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Σαρίδης ενώ «Ναι στον προϋπολογισμό, εκτός από τις απόρρητες δαπάνες» ψήφισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης είχαν μια αντιπαράθεση εφ’ όλης της ύλης, καθώς πέραν του ζητήματος του προϋπολογισμού, η συζήτηση επεκτάθηκε σ’ όλα τα θέματα της επικαιρότητας, από τη Συμφωνία των Πρεσπών έως την πρόσφατη βομβιστική επίθεση στον Σκάι. 

Ο προϋπολογισμός του 2019 προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης 2,5% του ΑΕΠ, πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ, «πακέτο» θετικών μέτρων, αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,1% και της δημόσιας κατά 0,6%, αύξηση των επενδύσεων κατά 11,9%, αύξηση των εξαγωγών κατά 5,8% και των εισαγωγών κατά 5,2%, αλλά και μείωση της ανεργίας στο 16,7%.

Ads

Το πακέτο των θετικών μέτρων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 25 ετών και σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων. Προβλέπει επίσης επίδομα στέγασης και προσλήψεις στην ειδική αγωγή. 

Αναλυτικά οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών: