«Σήμερα ψηφίζουμε τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό. Έναν προϋπολογισμό δημοσιονομικής επέκτασης μετά από 8 χρόνια λιτότητας. Τον πρώτο δικό μας προϋπολογισμό», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του που έκλεισε τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 2019. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο κυβερνητικό έργο αλλά και στο σχέδιο για την επόμενη ημέρα μετά το τέλος των μνημονίων, ενώ απαντώντας στις κατηγορίες του προέδρου της ΝΔ περί καταστροφικής διακυβέρνησης, έκανε μια σύγκριση των πεπραγμένων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και των προηγούμενων κυβερνήσεων, παρουσιάζοντας τα μεγέθη και τα στοιχεία της οικονομίας
Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε με μια απάντηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, για τη στάση του κατά τη διάρκεια της ομιλίας του όταν και κάλεσε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να βγει εκτός αίθουσας και επιτέθηκε στον πρόεδρο της Βουλής για μεροληψία. «Είμαι από το 2009 σε αυτήν την αίθουσα δεν έχω ξαναδεί ποτέ παρόμοια συμπεριφορά, όχι από αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά από πρόεδρο κόμματος», είπε και συνέχισε: «να απευθύνεται με αυτό το ιταμό ύφος σε βουλευτές. Έχετε νεύρα κ. Μητσοτάκη, αλλά πλέον δεν ξέρω αν αυτή η συμπεριφορά οφείλεται στα νεύρα σας ή στον χαρακτήρα σας». «Συμπεριφέρεστε ως κακομαθημένο κολεγιόπαιδο που νομίζει πως η Βουλή είναι τσίφλικι που του κληρονόμησε ο πατέρας του», τονισε εν μέσω χειροκροτημάτων από την πτέρυγα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.
Συνεχίζοντας, αναφερόμενος στους ισχυρισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη πως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που διχάζει την κοινωνία, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «ακολουθείτε τον ίδιο ολισθηρό δρόμο». «Ξεκινήσατε την προηγούμενη εβδομάδα, όπου κατηγορήσατε τους πολιτικούς σας αντιπάλους για εθνικούς μειοδότες, κατηγορήσατε πρωθυπουργό ότι “πούλησε” τη Μακεδονία για να πάρει τις συντάξεις. Όμως κ. Μητσοτάκη, η συναλλαγή θέλει δύο. Γιατί δεν κατονομάζετε τον δεύτερο της “συναλλαγής”. Είναι ο κ. Γιούνκερ; Η κ. Μέρκελ; Ο κ. Μακρόν; Δεν τολμάτε να πείτε ποιος είναι ο δεύτερος της συναλλαγής. Αλλά επιπλέον κ. Μητσοτάκη, αυτός ο ισχυρισμός σας δείχνει και την εμπιστοσύνη που έχετε στην Ευρώπη. Αυτή είναι η Ευρώπη σας; Η Ευρώπη της συναλλαγής; Με τον τρόπο που πολιτεύεστε δείχνετε πως δεν είστε πραγματικός ευρωπαϊστής, αλλά με αφήγημα Σαλβίνι και συνθήματα Μιχαλολιάκου».
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στα όσα ακούστηκαν στο συνέδριο της ΝΔ. «Μετά τον κ. Σαμαρά που θυμήθηκε τον εμφύλιο πόλεμο και είπε συνθήματα της Χρυσής Αυγής, για τον Άρη Βελουχιώτη και το χαβιάρι, ήρθατε εσείς και είπατε “να τελειώνουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ όχι για αυτά που κάνει, αλλά για αυτά που πιστεύει”». «Η τελευταία φορά που κάποιος θέλησε να τελειώσει την Αριστερά για αυτά που πιστεύει είναι όταν άνοιξαν τα ξερονήσια. Και μετά έρχεστε εδώ και μας κουνάτε το δάχτυλο λέγοντας πως εμείς διχάζουμε επειδή έχουμε διαφορετική άποψη», τόνισε. «Αν εσείς θέλετε ο ΣΥΡΙΖΑ να ηττηθεί για αυτά που πιστεύει Εμείς – που σε αντίθεση με σας δεν έχουμε δυσανεξία στις ιδέες και στις απόψεις των αντιπάλων μας – πιστεύουμε ότι πρέπει να ηττηθείτε για αυτά που κάνατε στο τόπο. Και κυρίως για αυτά που δεν κρύβετε ότι θα ξανακάνετε, αν επανέλθετε στην εξουσία», τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, συγκρίνοντας τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και παρουσιάζοντας όσα έχει ανακοινώσει η ΝΔ πως θα κάνει αν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.
Ο πρωθυπουργός μίλησε και για τη βομβιστική επίθεση στον Σκάι και τις αναφορές περί «ηθικής αυτουργίας» της κυβέρνησης. «Σταθήκαμε όλοι απέναντι και καταδικάσαμε την επίθεση με κατηγορηματικό τρόπο», είπε και συνέχισε: «Εσείς όμως έρχεστε εδώ και μας κατηγορείτε ως υπεύθυνους αυτής της εξέλιξης. Επαναλαμβάνεται δηλαδή αυτή την ακραία ανοησία ότι δηλαδή η κυβέρνηση είναι ηθικός αυτουργός της τρομοκρατίας. Είχαμε να ακούσουμε τέτοια ακραία και επικίνδυνη κατηγορία όταν κάποιοι τη δεκαετία του ’80, και πάλι από το κόμμα σας, κατηγορούσαν τον Ανδρέα Παπανδρέου ως αρχηγό της 17 Νοέμβρη. Το σκεπτικό σας είναι απλό: Όποιος ασκεί πολιτική κριτική δηλαδή, τότε οπλίζει το χέρι τρομοκρατών και είναι ηθικός αυτουργός. Αν αυτό που λέτε ισχύει τότε εσείς θα πρέπει να είστε ηθικός αυτουργός των επιθέσεων στο σπίτι του Αλέκου Φλαμπουράρη ή των επιθέσεων σε γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Ή του προπηλακισμού του κ. Μπουτάρη ή τη βεβήλωση των μνημείων του ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη».
Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ και για τις θέσεις στη Συμφωνία των Πρεσπών. «Μιλήσατε κ. Μητσοτάκη για κυβέρνηση εθνικών υποχωρήσεων. Είναι γνωστό σε όλους πως έχετε αλλάξει θέσεις πολλές φορές για αυτό το ζήτημα, όπως και ότι η αντίδρασή σας είναι προσχηματική για να μη διασπαστεί το κόμμα σας, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να ψαρέψετε στα θολά νερά του ακροδεξιού ακροατηρίου. Οι κόκκινες γραμμές σας διαρκώς αλλάζουν. Σήμερα λέτε πως κόκκινη γραμμή είναι το ζήτημα της εθνότητας. Φτάσατε μάλιστα στο σημείο να μας λέτε πως “nationality”, σημαίνει εθνότητα, αν και γνωρίζετε πως στο διεθνές δίκαιο πρόκειται για ιθαγένεια. Επιπλέον, εσείς πρώτοι αναφερθήκατε σε θέμα μειονότητας στη Βόρεια Ελλάδα, αν και αυτό καταρρίπτεται από τις αλλαγές στο Σύνταγμα. Σήμερα λοιπόν ήρθε μια νέα τροπολογία (σημ: στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης στη ΠΓΔΜ) που αναφέρει ρητά πως πρόκειται για υπηκοότητα και δεν προκαθορίζει την εθνότητα των πολιτών. Θα βγείτε να πείτε πως ότι λέτε είναι αερολογίες και το κάνατε μόνο για να διχάσετε τον κόσμο. Πιθανολογώ πως δεν θα το κάνετε».
Για τον προϋπολογισμό και τα θέματα της οικονομίας, απαντώντας στους ισχυρισμούς του προέδρου της ΝΔ περί καταστροφικής διακυβέρνησης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε με νόημα πως «η σημερινή ημέρα ενδείκνυται για συγκρίσεις». «Γιατί παραλάβαμε μια χώρα βυθισμένη στη χρεοκοπία και στη χρηματοπιστωτική ασφυξία. Μια χώρα που είχε υποστεί ένα πρόγραμμα σοκ λιτότητας και κοινωνικής διάλυσης. Και σήμερα ψηφίζουμε τον πρώτο ματαμνημονιακό προϋπολογισμό. Παραλάβαμε μια χώρα αμέσως μετά από μια πενταετία καταστροφής». «Η δική σας παράταξη δεν ήταν που εκτόξευσε το έλλειμμα;», διερωτήθηκε και συνέχισε: «Μετά από έναν οικονομικό όλεθρο. Μετά από έναν κοινωνικό Αρμαγεδώνα. Τι ακριβώς δε θυμάστε σε αυτή την αίθουσα; Και τι ακριβώς θέλετε να συγκρίνουμε; Εφαρμόσατε μέτρα λιτότητας συνολικού ύψους 65 δις ευρώ. Κόψατε τις συντάξεις κατά 40 δις ευρώ. Εκτοξεύσατε την ανεργία από το 11% στο 28%. Μειώσατε τον εθνικό μας πλούτο κατά το ένα τέταρτο. Τι ακριβώς θέλετε να συγκρίνουμε; Που έχετε πάρει αγκαλιά τον κο Σαμαρά, τον πρωθυπουργό της καταστροφής, και επαίρεστε για τα κατορθώματά του. Που αφήσατε μια χώρα σαν ηττημένη από πολυετή πόλεμο, παρά το ήμασταν σε καιρό ειρήνης; Και τι ακριβώς θέλετε να συγκρίνουμε; Την καταστροφική πενατετία 2010-2014 με τη πενταετία της ανάκαμψης, της αναγέννησης από τις στάχτες μιας χώρας και μιας κοινωνίας που λεηλατήσατε;».
«Μας λέτε πως ψηφίσαμε το χειρότερο μνημόνιο. Αλήθεια; Θέλετε να συγκρίνουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή; Σας τα είπα και τη προηγούμενη φορά. Αν συμπεριλάβουμε και τα θετικά μέτρα του κοινωνικού μερίσματος για τα τρία τελευταία χρόνια, εμείς είχαμε συνολικά μια ήπια προσαρμογή περίπου 6,4 δις. Εσείς από το 2010 έως το 2014 είχατε 65 δις. Τι θέλετε να συγκρίνετε; Δέκα φορές πιο σκληρή υπήρξε η δική σας δημοσιονομική προσαρμογή και μάλιστα χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Τι να συγκρίνουμε; Ή μήπως θαρρείτε πως ο κόσμος ξέχασε τι του συνέβη και ποιος ήταν υπεύθυνός για αυτό; Δεν είναι όλα επικοινωνία κ. Μητσοτάκη. Πιστεύετε πως θα σας σώσουν τα ωραία σποτάκια, που σας λένε τι ωραίος που είστε. Θα έρθουν και οι εκλογές. Γιατί στις εκλογές δεν ψηφίζουν οι δημοσκόποι, αλλά ο λαός», υπογράμμισε με νόημα.
«Εμείς πετύχαμε εκεί που τρεις κυβερνήσεις δικές σας απέτυχαν παταγωδώς. Εκεί που απέτυχαν δύο διαδοχικά προγράμματα και τρείς δικές σας κυβερνήσεις, εμείς οι ερασιτέχνες. Εμείς οι άβγαλτοι. Εμείς που δεν είμαστε από τζάκια. Εμείς που δεν είμαστε τεχνοκράτες πετύχαμε Και αυτό είναι που δε μπορείτε να χωνέψετε με τίποτα. Τρία χρόνια τώρα διαρκώς καταστροφολογείτε. Βάλατε όλα τα λεφτά σας στο μαύρο. Και τα χάσατε όλα. Δεν έχετε πλέον αφήγημα, δεν σας βγήκε, και επιδιώκετε διαρκώς να φτιάξετε μια αντεστραμμένη εικόνα της πραγματικότητας για να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα και να κατασκευάσετε επιχειρήματα. Η πολιτική όμως δεν είναι φαντασιακό. Είναι πραγματικότητα. Είναι οι αποφάσεις που επηρεάζουν τις ζωές εκατομμυρίων πολιτών. Αυτές οι αποφάσεις, αυτά τα πεπραγμένα και μόνο είναι που ορίζουν το πεδίο της αντιπαράθεσης. Και στη δική μας περίπτωση υπάρχουν πεπραγμένα κυβερνήσεων που εκπροσώπησαν δύο εκ διαμέτρου αντίθετα πολιτικά σχέδια, τα τελευταία οχτώ χρόνια στην Ελλάδα. Οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ από το 2010 ως και το 2014. Και η κυβέρνηση μας από το 2015 μέχρι σήμερα. Τα πεπραγμένα τα κρίνουν οι πολίτες. Εκεί κρίνεται η ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Εκεί κρίνεται τελικά η πορεία της χώρας».
Συνεχίζοντας, ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε επιμέρους συγκρίσεις, ξεκινώντας από το βασικό μέγεθος της οικονομίας, τον παραγόμενο πλούτο. «Από το 2010 ως και το 2014, η χώρα –όπως είπα- απώλεσε το 1/4 του εθνικού της πλούτου. Αν το απλώσουμε στην πενταετία, αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο είχαμε ύφεση 5,5% για κάθε χρόνο που κυβερνήσατε κύριοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Από το 2015 ως και σήμερα, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Μάλιστα, η χώρα στο τέλος του 2018 αναμένεται να συμπληρώσει δύο χρόνια θετικού ρυθμού μεγέθυνσης, με την ανάπτυξη να φτάνει πέρυσι στο 1,5%, φέτος πάνω από 2%, και ακόμα μεγαλύτερη αναμένεται του χρόνου, όπως αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό. Εδώ λοιπόν, μιλούν τα δεδομένα. Όχι οι αστήρικτες εκτιμήσεις σας. Του δήθεν κόστους των 80, 100, 200 – ανάλογα με την εποχή – δισεκατομμυρίων που χάθηκαν. Της δήθεν αναπτυξιακής έκρηξης που βρισκόταν προ των πυλών το 2014 και τη διέκοψε τάχα ο ΣΥΡΙΖΑ. Τι θέλετε να πείτε δηλαδή; Ποιους κοροϊδεύετε; Ότι εσείς που είχατε το ρεκορ συρρίκνωσης του ΑΕΠ στην ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας, ξαφνικά θα μετατρέπατε τη χώρα σε επενδυτικό παράδεισο και θα πετυχαίνατε ρυθμούς ανάπτυξης 4 και 5%. Αλλά δυστυχώς στο παρα τσακ δε σας αφήσαμε; Μα σε ποιους τα πουλάτε αυτά;», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: Μας λέτε μάλιστα, ότι το 2015 η χώρα σύρθηκε σε νέο αχρείαστο πρόγραμμα. Αλήθεια, θυμάστε σε τι κατάσταση αφήσατε τη χώρα όταν σας έστειλε ο λαός στην αντιπολίτευση; Τι ζημιά είχατε κάνει; Είχατε στείλει την πέμπτη αξιολόγηση στις καλένδες και το πρόγραμμα ανεπίστρεπτα εκτός πορείας, σύμφωνα με τους Θεσμούς. Είχατε υπογράψει πλεονάσματα 4,5% σε βάθος τετραετίας και 4% ως το 2060, τη στιγμή που δεν καταφέρατε να πιάσετε όχι το στόχο του 1,5%, ούτε καν θετικό πρόσημο στο πλεόνασμα για το 2014».
«Και φυσικά, Είχατε παραδώσει άδεια δημόσια ταμεία. Ασφαλιστικά ταμεία με υπέρογκα ελλείμματα πάνω από 1 δις. Υλοποιώντας το σχέδιο Σαμαρά για Αριστερή παρένθεση. Και στελέχη σας καλούσαν σε bank run, ενώ ήσασταν ακόμη εσείς στη κυβέρνηση. Στο τέλος της καταστροφικής σας θητείας γίνατε μια κυβέρνηση σαμποτέρ. Το μόνο που σας ενδιέφερε ήταν η υπονόμευση του πολιτικού της αντιπάλου και ας πήγαινε η χώρα και η κοινωνία στον καιάδα. Καίγατε και γκρεμίζατε τις γέφυρες πίσω σας φεύγοντας από την εξουσία. Θαρρείτε πως τα ξεχάσαμε όλα αυτά ; Δεν σας βγήκε όμως το σχέδιο. Δώσαμε τη μάχη, καταφέραμε να φτάσουμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό, τον θέσαμε στην κρίση του ελληνικού λαού τον Σεπτέμβρη του 15, και αυτός μας εμπιστεύτηκε ξανά. Επιμένετε αυτό να το ξεχνάτε, επιμένετε να διαστρεβλώνετε την ιστορία, όμως να σας το θυμίσω και πάλι. Σε αυτά τα έδρανα σας έστειλε ο ελληνικός λαός όχι μόνο το Γενάρη του 2015, αλλά και το Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου».
Αναφερόμενος στον τομέα της ανεργίας, τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του χαρακτήρισε ως τον σημαντικότερο, τόνισε: «Αλήθεια, έχετε ξεχάσει τι συνέβη στον τομέα της ανεργίας; Πόσο θράσος χρειάζεται για να βγαίνετε σε αυτό εδώ το βήμα και να υπερασπίζεστε με σθένος, τα πεπραγμένα του νέου πολιτικού σας μέντορα, του κ. Σαμαρά; Του ανθρώπου που η ιστορία θα τον καταγράψει ως τον Πρωθυπουργό που επί των ημερών του η ανεργία έφτασε στο ιλιγγιώδες 28%. Και ποιος μπορεί να σας πάρει στα σοβαρά, όταν εσείς μιλάτε για δουλειές και θέσεις εργασίας, όταν εσείς και το ΠΑΣΟΚ συμβάλλατε στην έκρηξη της ανεργίας από το 11% στο 28%;
Εμείς, μέσα σε 3,5 χρόνια έχουμε καταφέρει να αποκλιμακώσουμε την ανεργία σήμερα στο 18,3%. Με 350.000 νέες θέσεις εργασίας. Και κυρίως με επικράτηση των μορφών σταθερής εργασίας έναντι αυτών της μερικής απασχόλησης. Και το σημαντικότερο δεν είναι μόνο αυτό: Ότι εσείς την ανεβάσατε 17 μονάδες ενώ εμείς την ρίξαμε σχεδόν δέκα, αλλά ότι εμείς έχουμε σχέδιο και απόλυτη προτεραιότητα για την περαιτέρω συρίκνωσή της. Στο 15% μέσα στην επόμενη διετία και σταδιακά τα επόμενα χρόνια, με τη σταθερή ανάκαμψη της οικονομίας, όταν θα ολοκληρώνουμε και την επόμενη τετραετία που θα μας δώσει ο ελληνικός λαός, να έχει φτάσει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο».
«Αλλά η ανεργία μάλλον δεν είναι το προνομιακό σας πεδίο», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στα έδρανα της ΝΔ. «Τι άλλο θέλετε να θυμηθούμε; Μήπως θέλετε να μιλήσουμε για επενδύσεις που είναι το φόρτε σας ; Για να δούμε τη δήθεν ιδεοληψία της κυβέρνησης μας έναντι των επενδυτών : Το 2017 η χώρα κατέγραψε, ρεκόρ δεκαετίας στις ΑΞΕ και το ίδιο αναμένεται να συμβεί και φέτος. Ανατρέξτε στα πραγματικά δεδομένα και αναρωτηθείτε πως συνέβη αυτό. Θα αναφέρω ενδεικτικά τρεις κλάδους, χωρίς να σημαίνει ότι σημαντική κινητικότητα δεν καταγράφεται και σε άλλους κλάδους, σημαντικής προστιθέμενης αξίας για την ελληνική οικονομία.
- Στον ενεργειακό τομέα: Η ολοκλήρωση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ με το δημόσιο να αποκτά ουσιαστικά δικαιώματα, την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ και την παράλληλη διακράτηση του 51% υπό δημόσιο έλεγχο και η ολοκλήρωση των συναλλαγών για τις εταιρείες εμπορίου και υποδομών φυσικού αερίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πριν από λίγες ημέρες. Επίσης να υπογραμμίσω το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ, που είναι εις θέση να φέρουν επενδύσεις σε νέες παραγωγικές μονάδες της τάξης των 2,5 δισ. € την επόμενη τριετία.
- Στον κατασκευαστικό κλάδο: Ολοκληρώθηκαν οι οδικοί άξονες, εκείνοι που εσείς είχατε παρατήσει στη μέση και μάλιστα ολοκληρώθηκαν με πολύ πιο ευνοϊκούς όρους για τα συμφέροντα του δημοσίου, ενώ χθες ο υπουργός υποδομών ανέφερε ότι προχωρούμε εντός του 2019 στην συμβασιοποίηση νέων έργων συνολικού προϋπολογισμού 9,17 δισ.€.
- Και τέλος στον τουριστικό τομέα: Που έχει πρωταγωνιστήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας, έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις στην Αθήνα, στην Χαλκιδική, στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές. Έτσι είχαμε σημαντική αύξηση στον συνολικό αριθμό των ποιοτικών τουριστικών μονάδων, γεγονός που συμβάλλει και αυτό στην επίτευξη αλλεπάλληλων ρεκόρ στην προσέλκυση τουριστών και φυσικά στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης».
Και συνέχισε ο κ. Τσίπρας: «Να αναφέρω επίσης τις τομές που έφερε το πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου τουρισμού και τα κίνητρα του νομοσχεδίου για τα καζίνο. Και σε αυτό το σημείο να τονίσω ότι το έργο στο Ελληνικό, θα εκκινήσει την Άνοιξη του 2019, μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για το καζίνο και την επίλυση κάποιων τελευταίων γραφειοκρατικών προβλημάτων. Την ίδια στιγμή επενδύσεις και επιχειρηματικές εξελίξεις λαμβάνουν χώρα και σε σειρά άλλων κλάδων. Στον κλάδο της υγείας, των logistics, των τηλεπικοινωνιών, του real estate, των τροφίμων και αλλού. Και να δούμε λίγο και τα επίσημα στοιχεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής αρχής το 2017 οι καθαρές ξένες άμεσες επενδύσεις ανήλθαν στα 3,59 δις.€, στο εννεάμηνο του 2018 είμαστε στα 2,77 δις.€. Εσείς, της ΝΔ που ξέρετε –όπως λέτε- καλύτερα πώς να προσελκύσετε ξένες επενδύσεις και να πείσετε τους επενδυτές, αφού μιλάτε την γλώσσα τους τι είχατε πετύχει όλα τα προηγούμενα χρόνια ; 1,35 δις.€ το 2012. 2,12 δις.€ το 2013 και 2,02 δις.€ το 2014».
Για το ζήτημα της εξόδου στις αγορές ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Τώρα που σας τελείωσε το αφήγημα του 4ου μνημονίου, τι σας έχει μείνει να λέτε και να ξαναλέτε; Λέτε συνεχώς ότι η Ελλάδα είναι αποκλεισμένη από τις αγορές, γιατί τα επιτόκια δανεισμού είναι σε απαγορευτικά επίπεδα και ότι “να η απόδειξη της αποτυχίας σας”. Ας πούμε ορισμένα στοιχεία για να καταρρεύσει και αυτός ο μύθος. Γιατί μόνο με μύθους τρέφεστε, κύριοι και κυρίες της αντιπολίτευσης. Για να δούμε λοιπόν πόσο αποκλεισμένη και πόσο απαγορευτική είναι η πρόσβαση στις αγορές για τη χώρα; Πρώτον, η συμμετοχή ξένων επενδυτών στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, οι ημερήσιες συναλλαγές στην δευτερογενή αγορά και η απρόσμενα μεγάλη συμμετοχή των θεσμικών και των ιδιωτών επενδυτών στην ανταλλαγή των ομολόγων του PSI που έλαβε χώρα πριν λίγους μήνες δείχνει κατά πόσο είμαστε αποκλεισμένοι ή όχι. Δεύτερον, να επισημάνω το ενδιαφέρον και την θετική διάθεση των επενδυτών για τις επικείμενες εκδόσεις ελληνικών τίτλων, όπως προκύπτει από τις συναντήσεις και τις συζητήσεις που κάνω τόσο εγώ όσο και το οικονομικό επιτελείο. Τρίτον, το επιτόκιο της δεκαετίας, γιατί μόνο αυτό κοιτάτε και όχι τη συνολική καμπύλη των επιτοκίων, κυμαίνεται τις τελευταίες μέρες λίγο πάνω του 4%. Μεταξύ 4,1 και 4,35%»
«Και άρα γιατί είμαστε αποκλεισμένοι από τις αγορές; Γιατί, μας λέτε είναι ακριβός ο δανεισμός, ενώ εσείς με το ΔΝΤ είχατε εξασφαλίσει φθηνότερο.
Αλήθεια; Μια βουλευτής σας, μάλιστα είπε (ή εξέφρασε μύχιο πόθο) ότι τρώμε από το μασούρι, μέχρι να ξανάρθει το ΔΝΤ. Μάλιστα … Με ποιο επιτόκιο ήταν τα δάνεια από το ΔΝΤ, θυμάστε; Μήπως ήταν φθηνότερα; Τα δάνεια προς το ΔΝΤ ανέρχονται στο 4,9%. Να θυμίσω ότι το μέσο κουπόνι των ομολόγων του PSI ήταν στο 4,7%.
Και των ομολόγων που διακρατεί το Ευρωσύστημα περίπου στο 5%. Ή μήπως πριν τη κρίση δανειζόμασταν φθηνότερα και τώρα έχουμε ακριβή τιμή στα ομόλογα και άρα είμαστε εκτός αγορών; Πόσο ήταν το δεκαετές ομόλογο τέτοια περίοδο πριν την κρίση και τα μνημόνια, για να κάνουμε και μια σύγκριση ; Ήταν στο 4,80%, Ενώ το κόστος των υποχρεώσεων που πρέπει να αντικαταστήσουμε την επόμενη χρονιά είναι από 4,5% έως 5%. Πόθεν προκύπτει, λοιπόν, ότι είναι απαγορευτική η έξοδος;»
«Τέταρτον, ορισμένα ποιοτικά στοιχεία. Το μεσοσταθμικό επιτόκιο δανεισμού βρίσκεται στο 1,73%, η μεσοσταθμική διάρκεια στα 18,5 έτη, ενώ οι ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησης είναι από τις χαμηλότερες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού , από τους θεσμούς, τονιζόταν ότι το κόστος αναχρηματοδότησης πρέπει να είναι κάτω από 5% με διάρκεια έως 5 έτη. Δηλαδή ότι για να έχουμε βιώσιμη εξυπηρέτηση και βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές θα πρέπει το 5ετές ομόλογο και όχι το 10 ετές, να είναι κάτω από 5%. Σήμερα έχουμε το 10ετές στο 4,3% ενώ το 5ετές όχι μόνο είναι κάτω από 5%, αλλά είναι στο 3,45%. Και το βασικό στοιχείο. Έχουμε δημιουργήσει ένα κεφαλαιακό απόθεμα που ξεπερνάει τα 26 δισ.€, αντί να πάρουμε προληπτική γραμμή που κάποιοι επέμεναν, και από ότι βλέπω επιμένουν, χωρίς ωστόσο να λένε ότι αυτή θα συνοδευόταν από νέο μνημόνιο και νέες δεσμεύσεις. Εμείς δημιουργήσαμε αυτό το απόθεμα προκειμένου να διεκδικήσουμε καλύτερους όρους δανειοδότησης από τις αγορές. ‘Όχι για να το δαπανήσουμε. Ο λόγος, λοιπόν, που δεν έχουμε εκδώσει νέο ομόλογο τους τελευταίους μήνες δεν είναι ότι είμαστε αποκλεισμένοι από τις αγορές, όπως ψευδώς ισχυρίζεστε διαρκώς. Αλλά γιατί έχουμε τη πολυτέλεια να περιμένουμε και να διαλέξουμε τη κατάλληλη στιγμή και τους καλύτερους δυνατούς όρους δανεισμού. Και να είστε βέβαιος κύριε Μητσοτάκη, δε θα κινηθούμε όπως ο εσείς με επικοινωνιακούς όρους, ούτε να νομίζετε ότι μας πιέζετε στο θέμα αυτό. Θα κινηθούμε καθ όπως ορίζει το δημόσιο συμφέρον και όχι καθ όπως ορίζει η δική σας ανάγκη για επικοινωνία και κινήσεις εντυπωσιασμού».
Ο επόμενος τομέας στον οποίο αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν το ζήτημα της φορολογίας και του ασφαλιστικού. «Πάμε τώρα στο άλλο αγαπημένο σας θέμα, στις δήθεν ακραίες επιβαρύνσεις στη φορολογία και το ασφαλιστικό. Κοιτάχτε για να είμαι ειλικρινής. Οι Ακραίες επιβαρύνσεις είναι ένα πράγμα. Αλλά για ποιους οι ακραίες επιβαρύνσεις, είναι ένα δεύτερο. Θέλω λοιπόν με την ευκαιρία να ευχαριστήσω την εφημερίδα Καθημερινή για ένα έγκυρο δημοσίευμα τη προηγούμενη εβδομάδα που βγήκε στο πρωτοσέλιδό της και έλεγε την αλήθεια: “Ότι με το νέο πλαίσιο στο φόρο εισοδήματος, το 19% των φυσικών προσώπων πληρώνει το 90% του συνολικού ποσού”. Αν όμως αντιστρέψουμε την οπτική μας και με βάση τα απλά μαθηματικά αυτό σημαίνει ότι το 81% των φυσικών προσώπων πληρώνει μόνο το 10% της συνολικής επιβάρυνσης. Να λοιπόν γιατί στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ δε μπορεί ποτέ να αναπτυχθεί κίνημα αντίστοιχο των κίτρινων γιλέκων της Γαλλίας. Γιατί εμείς δε καταφέραμε απλά να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, αλλά το καταφέραμε μοιράζοντας δίκαια τα βάρη. Και τώρα μοιράζουμε δίκαια και τα οφέλη. Ενώ εσείς κύριε Μητσοτάκη, μιλάτε πάντα και σχεδιάζετε πολιτική, εξ ονόματος μιας μικρής μερίδας εχόντων σε αυτό τον τόπο, οι οποίοι όντως επιβαρύνονται περισσότερο αλλά με προφανή στόχο να ελαφρύνονται τα βάρη της κοινωνικής πλειοψηφίας. Ανάγετε λοιπόν σε γενικό συμφέρον, το συμφέρον των πολύ υψηλών, των ανώτερων εισοδηματικών στρωμάτων. Αυτή είναι η ιδεολογία σας, αυτό είναι το πολιτικό σας σχέδιο. Η ευημερία των από πάνω και η εξαθλίωση των υπολοίπων».
«Οσο για το ασφαλιστικό. Θα σας πω μόνο δύο στοιχεία. Με το παλιό σύστημα που υπερασπίζεστε, πλήρωναν μέχρι 200 ευρώ 3 στους 10 ασφαλισμένους. Με το δικό μας ασφαλιστικό, πληρώνουν μέχρι 200 ευρώ, 9 στους 10. Επομένως ένας στους δέκα, επιβαρύνεται όντως περισσότερο. Αλλά εννιά στους δέκα πληρώνουν λιγότερα. Αυτή λοιπόν είναι η διαφορά μας. Εμείς είμαστε με τους 9 στους 10 και εσείς με τον έναν. Εμείς με τους πολλούς και εσείς με τους λίγους και εκλεχτούς».
Μιλώντας για την επόμενη ημέρα μετά το τέλος των μνημονίων: «Εμείς έχουμε όραμα για τον τόπο. Και κυρίως έχουμε απόλυτη προσήλωση στη στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας. Αυτό αποτυπώνεται και στον προϋπολογισμό του 2019, με σαφή τρόπο. Βγάλαμε τη χώρα από τη κρίση με τη κοινωνία όρθια και τώρα σχεδιάζουμε την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους που εσείς διαλύσατε:
- Στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης και της κοινωνικής ασφάλισης: «Με τη μη περικοπή αλλά και με την αύξηση των συντάξεων για 620.000 συμπολίτες μας. Με τη στήριξη της Κοινωνικής Αλληλεγγύης – Πρόνοιας και την αύξηση κατά 75% από τον Προϋπολογισμό 2018 και αύξηση κατά 408% από τον Προϋπολογισμό που παραλάβαμε το 2015. Με τη διατήρηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης που απολαμβάνουν σήμερα 620.000 δικαιούχοι που αλλάξαμε την εικόνα, και για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης μειώσαμε την ακραία φτώχεια και την παιδική φτώχεια. Με το επίδομα στέγης καθολικά για πρώτη φορά. Η εφαρμογή του προγράμματος γίνεται με 410 εκ. για το 2019 και θα αφορά περίπου 300.000 οικογένειες. Με την αναβάθμιση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι». Όπου μετατρέπεται το τρέχον εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων ορισμένου χρόνου σε αορίστου και ψηφίστηκε ήδη στη Βουλή η σχετική ρύθμιση για την προκήρυξη 3200 θέσεων μόνιμου προσωπικού. Με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την επιδότηση των εισφορών για νέους ως 25 ετών που νομοθετήσαμε ήδη. Με τη σαφή στήριξη προς τους νησιώτες μας και την καθολική εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου από τη νέα χρονιά».
- Στον τομέα της Παιδείας και της Έρευνας: «Με την πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού σε θέσεις προσωπικού στην Ειδική αγωγή, που τώρα καλύπτεται από ορισμένου χρόνου συμβάσεις. Με την πρόσληψη 15.000 μόνιμων καθηγητών στην τριετία 2019-2021, χάρη στην εφαρμογή για πρώτη φορά μετά τα μνημόνια, του κανόνα προσλήψεων-αποχωρήσεων 1:1, στο σύνολο της Γενικής Κυβέρνησης. Τους όρους και τις διαδικασίες των οποίων, πάντα μέσω ΑΣΕΠ, θα αποφασίσουμε στο αυριανό υπουργικό συμβούλιο. Αλλά δεν είναι μόνο μόνο οι προσλήψεις είναι και η συνεχής αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, από το 2015. Ειδικότερα, για το 2019 προβλέπεται το ποσό των 5.5 δις €, παρουσιάζοντας ενίσχυση κατά +4.2% σε σχέση με τον Προϋπολογισμό του 2018. Ενώ από τον τελευταίο προϋπολογισμό που εσείς εγκρίνατε, αυτόν του 2015, είμαστε 722 εκ παραπάνω για τη Παιδεία. Τα ίδια και ακόμη καλύτερα και για την έρευνα. Οι συνολικές δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη στη χώρα ακολουθούν μια αυξητική τάση, σημειώνοντας ιστορικά ρεκόρ για τη χώρα, τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ: Από 0,83% του ΑΕΠ το 2014, το ποσοστό επενδύσεων σε Ε&Α είναι σήμερα στο 1,3 % του ΑΕΠ, πλησιάζοντας με γοργούς ρυθμούς το 2%, που είναι ο Κοινοτικός μέσος όρος».
Παράλληλα, εντός των πρώτων μηνών του 2019, όπως ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας, «θα εκκινήσει μια νέα διαδικασία για τη διαχείριση μη ρυθμιζόμενων συσσωρευμένων και ληξιπρόθεσμων χρεών του ιδιωτικού τομέα, τόσο όσον αφορά χρέη προς το δημόσιο όσο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Η νέα ρύθμιση θα αφορά περιπτώσεις που δεν εμπίπτουν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, θα είναι ευέλικτη, χωρίς ιδιαίτερα γραφειοκρατικά βάρη και οι δόσεις θα φθάνουν ως και τις 120. Προχωράμε επίσης στην επέκταση του εξωδικαστικού συμβιβασμού και το 2019, έχοντας προχωρήσει στην απλοποίηση της διαδικασίας, γεγονός που έχει επιταχύνει την επίλυση περισσότερων υποθέσεων ενώ ταυτόχρονα μελετούμε νέες προτάσεις για την περαιτέρω απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας. Και τέλος, όσον αφορά την πρώτη κατοικία, σχεδιάζουμε ένα νέο, μόνιμο πλαίσιο προστασίας, με τη συμβολή του κράτους μέσω του προϋπολογισμού. Σε αυτό το νέο πλαίσιο θα συμμετάσχουν τόσο το δημόσιο, όσο και οι τράπεζες και οι δανειολήπτες. Η συμβολή του κράτους στις μηνιαίες αποπληρωμές των δανείων, με την παροχή τυποποιημένων λύσεων και κινήτρων από την μεριά των τραπεζών, θα επιφέρει την επίτευξη τριών ιδιαίτερα σημαντικών στόχων:
- την διατήρηση του βασικού περιουσιακού στοιχείου για τα νοικοκυριά, που είναι η πρώτη κατοικία,
- τη σταδιακή μετατροπή των “κόκκινων” δανείων σε εξυπηρετούμενα, γεγονός που θα συμβάλει στην περαιτέρω εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών και την απελευθέρωση κεφαλαίων για την χρηματοδότηση της οικονομίας και
- τη διατήρηση και την ενίσχυση του επιπέδου της κοινωνικής συνοχής, στοιχείου απαραίτητου για την δίκαιη, βιώσιμη και μακροχρόνια ανάπτυξη της χώρας».
Καταλήγοντας ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο «όραμα της κυβέρνησης» και τους βασικούς άξονες του κυβερνητικού σχεδίου. «Η Ελλάδα αλλάζει εποχή. Και το όραμα μας είναι σαφές. Για τη δυναμική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την ανασυγκρότηση της παραγωγής. Τη διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας και την αποφυγή κινδύνων όπως αυτούς που αντιμετώπισε η Ελλάδα το 2009-2010, στο μέλλον. Την αύξηση των μισθών, τόσο του κατώτατου όσο και συνολικά, διότι αυτό συνιστά εργαλείο της ανάπτυξης και της αύξησης της αγοραστικής δύναμης των πολιτών. Τη στήριξη και την αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους, της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Τις μεγάλες θεσμικές τομές που έρχονται στο προσκήνιο με τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Τον εξορθολογισμό των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας. Τη νέα αναβαθμισμένη θέση της Ελλάδας στον κόσμο».
«Αυτοί είναι οι άξονες του σχεδίου μας για την Ελλάδα της μεταμνημονιακής εποχής. Για μια Ελλάδα της επόμενης μέρας, Σε μια Ευρώπη όπου η Ελλάδα δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο. Αλλά η δικαιωμένη της ιστορίας. Σε μια Ευρώπη που σήμερα βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ιστορικά ενδεχόμενα. Ή θα συναφθεί ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο στη βάση της δικαιοσύνης, της ισότητας και της αλληλεγγύης Ή θα βαθύνουν ανεπίστρεπτα οι ανισότητες, θα κερδίζει έδαφος ο ρατσισμός και θα τροφοδοτούνται κοινωνικές εκρήξεις. Το παράδειγμα της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας σήμερα, με την αύξηση των μισθών, την προστασία της εργασίας, τη στήριξη του κοινωνικού κράτους και τη διεύρυνση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, δείχνει ένα σαφή δρόμο. Ελπίζουμε και σε άλλα τέτοια παραδείγματα. Σε προοδευτικές ηγεσίες που έχουν τα μάτια και τα αυτιά τους στραμμένα στο λαό και αντιλαμβάνονται τις πραγματικές ανάγκες του. Γιατί μόνο έτσι θα μπει φραγμός στην ακροδεξιά παλινόρθωση, η οποία συνοδεύεται από ένα γενικευμένο νεοφιλελεύθερο σοκ στα θεμέλια των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Έτσι θα μπει φραγμός στα σχέδια του κ. Όρμπαν, του κ. Σαλβίνι και φυσικά του νεόκοπου συνοδοιπόρου τους, του κ. Μητσοτάκη».
Τέλος, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ ο πρωθυπουργός τόνισε: «Θέλω όμως, κ. Μητσοτάκη να σας πω το εξής. Όλοι αυτοί που έχετε θεωρήσει προφανώς υπόδειγμα και αντιγράφετε το λόγο και τη στρατηγική τους, όλο αυτό το κύμα της νεοδεξιάς που αναβιώνει τον εθνικισμό και τον ακραία διχαστικό λόγο, στήθηκε πάνω σε ένα δήθεν αντισυστημισμό. Που δομήθηκε πάνω στα συντρίμμια της νεοφιλελεύθερης δυστοπίας της Ευρώπης της κρίσης. Εσείς που είστε ο ηγέτης, ο πιο γνήσιος εκφραστής, ενός συστήματος εξουσίας που για 40 χρόνια κυβέρνησε τον τόπο και τον έστειλε στη χρεοκοπία, πείτε μου αλήθεια, ποιο σύστημα δήθεν πολεμάτε; Γιατί απ’ ότι άκουσα έναν εχθρό βλέπετε μόνο, την Αριστερά. Και το ότι η Αριστερά είναι σύστημα και καθεστώς σε αυτό τον τόπο, είναι τόσο αλήθεια όσο είναι και το ότι κατοικούν εξωγήινοι στον Υμηττό. Και αν εσείς θέλετε ο ΣΥΡΙΖΑ να ηττηθεί για αυτά που πιστεύει Εμείς – που σε αντίθεση με σας δεν έχουμε δυσανεξία στις ιδέες και στις απόψεις των αντιπάλων μας- πιστεύουμε ότι πρέπει να ηττηθείτε για αυτά που κάνατε στο τόπο. Και κυρίως για αυτά που δε κρύβετε ότι θα ξανακάνετε, αν επανέλθετε στην εξουσία. Πρέπει να ηττηθείτε, λοιπόν, ξανά γιατί αν όχι : Θα καταστρέψετε εκ νέου το κοινωνικό κράτος. Θα επιστρέψουμε εκ νέου στην εποχή του πεντάευρου στα νοσοκομεία και στην εποχή της φωτοτυπίας στα σχολεία. Θα συρρικνώσετε ξανά τους μισθούς, για να κάνετε τα γούστα των επιχειρηματικών ελίτ. Θα επαναφέρετε τη ζούγκλα της απορρύθμισης στην αγορά εργασίας. Θα συσσωρεύσετε νέα ελλείμματα και χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία. Θα επαναφέρετε το καθεστώς φοροασυλίας του μεγάλου πλούτου. Θα εφαρμόσετε νέο ασφαλιστικό Πινοσέτ και νέες περικοπές στις συντάξεις. Θα διατηρήσετε το καθεστώς ασυλίας για Υπουργούς που ελέγχονται για πράξεις ενάντια στο δημόσιο συμφέρον. Θα κάνετε ξανά την Ελλάδα περίκλειστη, φοβική και κομπάρσο των διεθνών εξελίξεων. Θα σπείρετε τελικά το μίσος και το διχασμό ξανά».
«Όχι κ. Μητσοτάκη. Δεν θα σας αφήσει ο ελληνικός λαός να εφαρμόσετε αυτό το σχέδιο. Γιατί η Ελλάδα δε θα γυρίσει πίσω. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έχουν πάρει ξανά τις τύχες στα χέρια τους. Μετά από 8 σκληρά και δύσκολα χρόνια, είμαστε ξανά ιδιοκτήτες του τόπου μας. Το δικό μας μέλλον είναι ξανά στα δικά μας χέρια. Και η χώρα αλλάζει. Αποκτά αυτοπεποίθηση και όραμα. Γίνεται πιο δίκαιη, πιο σύγχρονη, πιο δημοκρατική, πιο κοινωνική. Γίνεται μια χώρα πραγματικά Ευρωπαϊκή. Με αρχές, κανόνες, ισονομία και σεβασμό προς κάθε πολίτη ξεχωριστά. Το 2019 ξημερώνει γι’ αυτή την Ελλάδα. Ως το πρώτο έτος της σύγχρονης αναγέννησης της», είπε και κάλεσε τους βουλευτές «να ψηφίσουν τον πρώτο προϋπολογισμό μετά τα μνημόνια, τον πρώτο προϋπολογισμό δημοσιονομικής επέκτασης μετά από 8 ολόκληρα χρόνια λιτότητας, τον πρώτο δικό μας προϋπολογισμό, τον πρώτο προϋπολογισμό μιας Ελλάδας πιο ελεύθερης, ανασυγκροτημένης, αισιόδοξης και πάνω από όλα πιο δίκαιης».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >